2024. május 7., kedd

Újraszeretni az anyagot

Újhold és stellium a Bikában: 2024.05.08.

Bevezető gondolat

"Minden egyszerűbb volna, ha ugyanabból az anyagból lennénk, mint az álmaink." (Palotai Boris)

Kezdjük az anyaggal!

Nem volt könnyű megfelelő idézetet találnom, mert az "anyag" kifejezésre leginkább csak a pénzüggyel összefüggő jelentés kapcsán jöttek ki találatok. Pedig itt teljesen más megközelítésre, újraértelmezésre van szükség. Így hát kezdjük az anyaggal, mit is jelent egyáltalán!

Maga a szó – amit én meglehetősen ősinek gondoltam – a nyelvújítás korából, a 18. századból származik. Sőt, az angol "material"  kifejezés is csak pár évszázaddal korábban épült be a nyelvkincsbe. Mindkettő gyökere a latin mater → materia, vagyis az anyából megalkotott anyag.

Az anyag jelentése: "tényleges, hétköznapi, földi, az anyagi világból merített", ellentétben a spirituálissal, a mentálissal vagy a természetfelettivel. Vagy ahogy a Czuczor-Fogarasi 1862-es A magyar nyelv szótárában szerepel: "Az ember anyagból és szellemből alkottatott. Az anyag szétoszlik, a szellem fennmarad."

Talán az anyag, a test, a forma annyira természetes, annyira mindennapi, hogy évezredeken át nem is foglalkoztunk vele. Sokkal izgalmasabb volt a szellem ébredése, az ember önmagára és a világra való csodálkozása. A legtöbb vallás nyomán a test alantassá, megvetendővé vált, olyannyira, hogy újra fel kell fedeznünk létezésünk nélkülözhetetlen alapját.

Pedig a fizikai élet önmagában is egy csoda, ahogy Fred Hoyle, angol kozmológus, matematikus-csillagász fogalmaz: "Annak a valószínűsége, hogy élettelen anyagból egy élő sejt alakuljon ki, kisebb, mint annak a valószínűsége, hogy egy orkán végigsöpör egy roncstelepen, és összeállít egy működőképes Boeing 747-es repülőgépet."

A testünkkel való kapcsolat elvesztésével kéz a kézben járt a anyatermészettől való eltávolodás is, emiatt lehet ilyen hatalmas mértékű a kizsákmányolása, tönkretétele, mindkettővel szembeni tiszteletlenség. És a mérleg másik serpenyőjében szintén együtt jelent meg a környezet- és a testtudatosság.

Épp a múlt héten láttam a Netflixen a Hozd magad formába: Az evés titkos tudománya című filmet, ami az emberi emésztőrendszer lenyűgöző működéséről, az emberi sejtek és a baktériumok fantasztikus kooperációjáról szól. Néhány évtizede ez "undi" lett volna, ma pedig cuki animációkkal egészítik ki a tudományos tényeket.

Az újhold képlete

Az asztrológiában a Bika jegye szimbolizálja az anyagot, a testet, mindent, a fizikai működésünk érzékszervi megtapasztalását, jóllétünk alapfeltételeit.

Most mindez reflektorfénybe kerül: az újhold a Vénusszal, a Jupiterrel és az Uránusszal alkot egy stelliumot (bolygóhalmozódás, többszörös együttállás), ráadásul mindez épp napfelkeltére esik. Ez amolyan "hűha" konstelláció. Nagyon tömény, nagyon esszenciális.

A Nap és a Hold a Ran állócsillaggal, míg a Jupiter az Algollal áll együtt.

Álomanyag

Hosszú keresgélés után mégiscsak ráakadtam a tökéletes idézetre. Bár azt nem tudom, az írónő hogyan értette, hogy ugyanabból az anyagból lenni, mint az álmok, de számomra ez a külön kezelt test és szellem, materiális és spirituális, elképzelés és megvalósulás újraegyesítése.

Ugyanabból az anyagból vagyunk, mint az álmaink. Fizikai valóságunk összefügg a belső világunkkal, hitrendszereinkkel. Mint ahogy az érzelmeink is hatnak testünk működésére. Nincsenek zárt, egymástól független rendszerek. A Bika újhold üzenete ennek a felismerése. Ne csak gondolkodjunk, de érzékeljünk is. Váljunk eggyé önmagunkkal, a testünkkel, a fizikai világgal.

Az Algol jelenléte az ezzel kapcsolatos traumák gyógyítására mutat. Nem csak a bántalmazás vagy az erőszak okoz traumát, de a kollektívben sebként van jelen a testtel való kapcsolatvesztés. Látjuk ezt a születési élményekben, a testkép-zavarokban, bizonyos szépségtrendekben. Ha analógiákban gondolkodunk, akkor azt látjuk, hogy ez ugyanúgy rányomja a bélyegét a valóságérzékelésünkre is.

A jelenlegi átalakulás nem csupán elméleti, hanem nagyon is kézzel fogható. Sok minden íródott már át és még több fog arról, amit valóságnak gondolunk. Itt van például a virtuális tér, amit azok, akik nem születtek bele, kevéssé értenek. Sőt, a Vízöntő korszak még szélesebb, még váratlanabb távlatokat nyit majd...

Az újholddal együtt álló Ran állócsillag is ilyesfajta előremutató jel. Bár az Eridanus csillagkép egy viszonylag fényes csillagáról van szó, saját nevet csak 2015-ben kapott. A névötletre pályázatot írtak ki és az akkor 14 éves James Ott javaslata nyert. A csillag a skandináv mitológia Rán istennője után kapta ezt az elnevezést, aki ott a haragos tengert testesíti meg.

A csillag mellett felfedeztek egy exobolygót is, akit az istennő férje után Aegirnek kereszteltek. Korábban a Naprendszerünkhöz hasonló, központi csillag körül keringő bolygók létezése csupán a sci-fi írók fantáziájában létezett, de az 1990-es évektől megerősítést nyert: mindez valóság! Olyannyira, hogy 2024. május 1-jén 5.662 ilyen planétát tartottunk számon.

Korábban elképzelhetetlen, ma a fizikai világ része. Pontosabban mindig is része volt, csak mi nem láthattuk.

A Vízöntő világkorszakkal nem csak a tudatunk, a valóságunk is tágul, így egyre kézenfekvőbb, hogy az emberiségnek lehetősége adódik másik dimenziókkal összekapcsolódni.

Mint általában, a sábai szimbólum most is tökéletesen reflektál erre a mondanivalóra, a képe: egy új kontinens emelkedik ki az óceánból. "Egy elme, amely mentes a szilárd meggyőződések beszűkítő struktúrájától és a moralista attitűdöktől, az szabadon lehet spontán. Ekkor reagál az ihlet öntudatlan áradására, új gondolatokat hozva létre, amelyekből új valóságok bukkanhatnak elő és emelkedhetnek fel."


Vedd fel velem a kapcsolatot:

Related Posts with Thumbnails