2010. július 27., kedd

ÁLMOD-6-ÁS: Eredet - filmajánló

Christoper Nolan számomra már bizonyított: A tökéletes trükk - egy tökéletes film.
[Hugh Jackman, Christian Bale, az elmaradhatatlan Michael Caine és Nikola Tesla szerepében David Bowie... Mindehhez egy zseniális, fordulatos, eredeti sztori - ne hagyjátok ki!]
A mostani sikermoziját ezer éve beharangozták - izgatott várakozás a szereplőgárda és bemutatott történet-morzsák kapcsán - majd a kritikákban a Mátrixhoz hasonlították és a 2010-es év legjobb filmjének minősítették.
Lebilincselő az elgondolás, hogy egymás álmaiba férkőzzünk és ott - tudatos álmodóként - irányítsunk: vegyünk-vigyünk.
Érdekes volt az álom-építő struktúra, bár a tudatalatti szimbólumokkal a film csak egy-két véletlenszerű kép erejéig foglalkozik. Nagyon tetszett az időminőségek, a mélytudati rétegek és az álom az álomban megjelenése, bár a köztük való átjárás és a képi világ tartalom nélküli, mondhatni hollywoodi akciódíszlet.
A szereplőgárda két jeles tagja Marion Cotillard (Taxi, Bor, mámor, Provance, Piaf) és Ken Watanabe (Az utolsó szamuráj, Egy gésa emlékiratai) ebben a filmben kimondottan szürke és felejthető játékával tűnik ki.
Habár én magam a mátrixi filmtörténeti-mérföldkövek közé nem sorolnám, de ajánlom mindazoknak, akik szívesen merülnek az álmok képtelennek tűnő képes világába.


Related Posts with Thumbnails