2010. július 29., csütörtök

Legyőzhetetlen: A gyémánt 1.rész

A gyémánt nemességével, értékével, csillogásával és az uralkodói jelvényekben való felbukkanásával az Oroszlán jegy kristályai közé tartozik.
Mivel az egyik legrégebben használt és az egyik legnépszerűbb drágakő, így a bemutatása több részes bejegyzést kíván. Ebben az első részben magával a kristállyal, a következő bejegyzésekben a 4C-vel, a híres gyémántokkal, a legendákkal, illetve a történetekkel ismerkedhetsz meg.

Néveredet: az angol diamond, illetve az adamant (gyémántkeménységű) kifejezés a görög adamasz, azaz legyőzhetetlen szóból származik.
Felhasználása: legalább 5000 éves múltra tekint vissza. Csiszolt formában a XV. század közepétől van jelen.
Színe: a legelterjedtebb a színtelen, melyből a legértékesebb víztiszta szín a besorolása "River". Az intenzív színű gyémántokat "fancy"-nak nevezik. Létezik sárga, narancs, barna, ibolya és kék árnyalat, ritkább a rózsaszín, és a legritkábbak a zöld és vörös kövek. Ezeknek a színes gyémántoknak értéke egyedi és felbecsülhetetlen. Szürke és fekete kövek viszonylagos gyakorisággal fordulnak elő.
Mohs-keménysége: 10-es, vagyis keménysége valamely természetben előforduló ásványt felülmúlja. Keménysége a sorban utána következő korundéhoz (zafír, rubin) képest 90-szeres, csiszolási keménysége pedig 140-szerese. Kizárólag gyémántporral csiszolható.
Kristályszerkezete: szabályos. Többek közt ez a fajta elrendeződés teszi a legkeményebb ásvánnyá, szemben a rendkívül puha grafittal.
Kémiai összetétele: elemi formában előforduló szén. A szén minden földi élet alapja is.
Fénye: a róla elnevezett gyémántfény.
Előfordulása: a XVIII. századik kizárólagos kitermelője India volt. 1725-től bekapcsolódott Brazília, majd 1867-től Dél-Afrika vette át a kitermelések feletti uralmat. Manapság Oroszország (22%), Botswana (20%), Ausztrália (17%),  Kongó (17%), Dél-afrikai Köztársaság (8%) és a sort a jelentős, de friss lelőhelyekkel rendelkező Kanada zárja (7,5). Ezek a viszonylag friss adatok a Wikipediáról származnak.
Felhasználása: a gyémántkitermelés jelentős részét - 75%-t a bort vagy karbonádó gyémántok teszik ki, melyeket ipari célokra, például mélyfúrásokhoz használt fúrófejekben használják fel. Az ékszergyémántok piacra kerülése néhány cég, például a De Beers kezében összpontosul, szabályozva ezzel a kínálatot, és ezen keresztül az árakat.
Téves elnevezések a piacon: ez - sajnos aktualitását tekintve az egyik vesszőparipám. Az eladhatóság növelése érdekében sokszor megtévesztő elnevezésekkel kerülnek kristályok a piacra. Az Alaszka-gyémánt, Arkansas-gyémánt, cseh, mexikói, német és Máramaros-gyémánt tulajdonképpen HEGYIKRISTÁLYT takar. Ceylon- és maturagyémánt névvel a színtelen CIRKONT, rabszolgagyémánt elnevezéssel a színtelen TOPÁZT jelölik.
Related Posts with Thumbnails