2011. szeptember 3., szombat

Első nap az iskolában - kis csillagjegyek és a tanulás 1.

A KOS (március 21-április 20) jegyű gyerek az iskolakezdést úgy éli meg, mint egy új kalandot. Alig várja, hogy belevesse magát ebbe a kihívásba, aztán a kötöttségek és a kötelezettségek gyakran kedvét szegik.
Szüksége van a mozgásra, ezért egész korán választhatunk neki az iskola mellett valamiféle sporttevékenységet is. Az iskolanap végén azonban mindig hagyjunk neki elég időt a játékra, a futkosásra, ha kitombolta magát, könnyebben ül le leckét írni. Feladatait szereti egyedül elvégezni, azért a szülői ellenőrzés sosem árt. A csapatmunka elfogadása számára nagyon fontos feladat.

A BIKA (április 20-május 21) gyerekeknek nehezen megy ez elszakadás a megszeretett óvónéniktől, a kedves pajtásoktól, a játékoktól, anyától, apától. Azonban ha beilleszkedik, éppen úgy fog ragaszkodni az iskolai környezetéhez, barátaihoz, sőt akár magához a tanuláshoz is, mint a korábbi dolgaihoz. Hagyjunk neki időt a váltásra, lépésről lépésre vezessük be az újdonságokat. Nagyon szereti a saját tárgyakat, ezért örül az iskolatáskának, a színes ceruzáknak. Fontos számára az étkezés minősége, ha az iskolai menza nem megfelelő, csomagoljunk inkább minden nap tápláló uzsonnát.

Az IKREK (május 21-június 21) gyerekek szívesen ismerkednek, beszélgetnek, ezzel valószínűleg az új, iskolai környezetben sem lesz probléma. Nagyobb megpróbáltatás a szerteszét ágazó figyelmüket negyvenöt hosszú percre lekötni, nyüzsgő természetüket iskolapadbeli vigyázz-ülésre kényszeríteni. Ha unatkoznak, könnyen megeshet, hogy kitalált történetekkel szórakoztatják magukat és a társaikat. Az otthoni felkészülést megkönnyíthetjük, ha nem egyszerre terheljük vele a gyereket, hanem rövid szüneteket iktatunk közbe: a változatosság mellett jobban tud teljesíteni.

A RÁK (június 21-július 22) gyerekek rendkívül érzékenyek. Könnyebbség számukra, ha olyan osztályban kezdhetik az évet, ahol már vannak ismerős arcok, ovis barátok, így gördülékenyebben megy a beilleszkedés, és csemeténkből gyorsan felszínre tör vagányabbik énje. Ha az első pár napban mégsem találják a helyüket az iskolában, elbátortalanodnak, és sírva fakadnak. Ne ijedjünk meg tőle! Néhány apró figyelmességgel  érzelmileg motiválhatjuk őket, jó ötlet például a tízórai mellé egy kis meglepetést is csomagolni, amiből tudja, hogy az iskolaidő alatt is gondolunk rá.

Az OROSZLÁN (július 22-augusztus 22) gyerkőcök számára az iskola azért lehet vonzó, mert az ovis szinthez képest feljebb léphetnek: mindenkinél jobban értékelik ennek a presztízsét. Nagyfiúk-nagylányok büszkén lépkednek, ám ha mégsem, ezt erősíthetjük bennük. Ha a suli -  számukra is pozitív - előnyeit felfedezik, jól érzik magukat, és a társaság középpontjába kerülve másokat is lelkesítenek. Érdemes kreativitásukat korán fejleszteni és képességeikhez passzoló elfoglaltságot találni számukra. Hajlamosak lehetnek az ellustulásra, ezért előnyösebb, ha az írás-olvasás tanulása az iskolára marad, így nem unatkozzák végig az első félévet.

A SZŰZ (augusztus 22-szeptember 22) gyerekek várják talán leginkább az iskolakezdést. Szívesen segédkeznek a könyvek bekötésében, az iskolatáska bepakolásában, épp ezért vonjuk be őket is az előkészületekbe. Rendkívül igyekeznek, hogy mindenkinek megfeleljenek, hogy velük minden a legnagyobb rendben legyen. Hajlamosak a kritikát túlságosan is a szívükre venni. Épp ezért ne legyünk velük túl szigorúak, inkább igyekezzünk megértetni, hogy néha lehet hibázni is. Szeretik a rendet, a rendszerességet, ezért jó, ha az otthoni tanulásnál is ehhez alkalmazkodhatnak.

A MÉREG, a SKORPIÓ, a NYILAS, a BAK, a VÍZÖNTŐ és a HALAK gyerekekről itt olvashatsz.

Related Posts with Thumbnails