A szenvedély az Élet sója, a fűszer az étel szenvedélye.
Magyar paprika. Indiai curry. Olasz bazsalikom... Minden konyhának megvan a maga jellemző ízvilága, amit az alapanyagok, az elkészítési technikák mellett a felhasznált fűszerek karakteresítenek.
Legtöbbször növényi részeket használunk fűszerezésre, de bizonyos gombák, állati eredetű anyagok, ásványok is alkalmasak erre.
Az ételek feldolgozásával egy időben alakult ki az ízesítésük. Az ókorban az arannyal, drágakövekkel voltak egyenértékűek a keleti fűszerek. Az új világok felfedezését is a fűszerkereskedelemnek köszönhetjük.
Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy a jó íz mellett a szervezetünkre is jótékonyan hatnak ezek az aprított levelek, gyökerek, őrölt magvak.
Jellegük és hatásuk alapján a fűszerek a csillagjegyek mellé is besorolhatók.
Kos fűszerek
Az erős, intenzív ízek tartoznak ide. A konyha jellegét tekintve ahol a csípős fűszerezés a jellemző: magyar, mexikói, szerb.
Fűszerei többek közt a fokhagyma, a vöröshagyma, a chili, az erős paprika, hatását tekintve az immunerősítők.
A paprikafélék fő hatóanyaga a kapszaicin, ami fájdalomcsillapító hatású, de a paprikafélék C-vitamin tartalma is igen magas.
Bika fűszerek
A telt, nehéz, erőteljes ízek tartoznak ide. A konyhák közül a hagyományos polgári ízvilág, mint a cseh vagy a bajor.
Fűszerei a zsálya és a fahéj, hatását tekintve az étvágy-kiegyenlítő fűszerek tartoznak hozzá.
A fahéj tulajdonképpen trópusi fakéreg, íze édeskés-fanyar. Őrölt állapotban sütemények fűszere, de húsokat is ízesíthetünk vele. Emésztésserkentő, gyomorerősítő és étvágyjavító hatású.
Ikrek fűszerek
A semleges, meghatározhatatlan, de könnyű ízek tartoznak ide. A konyhatípusok közül nincs fő jellemzője, a gyors ételek, fastfoodok tartoznak hozzá.
Fűszerei a kapor, kömény, ánizs, hatását tekintve a köhögéscsillapító és az idegrendszert erősítő fűszerek tartoznak ide.
Az ánizs a középkor kedvelt fűszere volt, ma elsősorban a likőrgyártásban használják ízesítőként. Hurutoldó, idegerősítő, de az étvágyat is javítja.
Rák fűszerek
Ízei a lágy, tejes, vizes ízek. A konyhák közöl elsősorban a családcentrikus, hagyományos, tápláló olasz tartozik ide.
Legfontosabb fűszere a bazsalikom, a borsikafű, a gyomrot irritáló fűszerek kerülendők.
A borsikafű vagy más néven csombor borsos ízű, de a gyomorhoz sokkal kíméletesebb, így diétás ételekben is használható. Görcsoldó, felfúvódást gátló hatású.
Oroszlán fűszerek
A tömény, aromás, intenzív ízek tartoznak ide. A konyha jellegét tekintve elsősorban mediterrán.
Fűszerei a rozmaring, a petrezselyem és a sáfrány, hatását tekintve a szív- és keringést támogató fűszerek.
A sáfrány bizonyos krókuszfélék bibéje, ami az ételeket aranysárgára festi. Az ára is az arannyal vetekszik. Csökkenti a koleszterinszintet, sőt hatásos lehet a szívinfarktus megelőzésében.
Szűz fűszerek
Fűszerei az árnyaltak, differenciált, több ízből összetevődő keverékek. Konyhája északi jellegű, reform.
Fűszerei a köményfélék, édeskömény, hatását tekintve a bélrendszert erősítő, emésztést segítő fűszerek.
A gyomorkeserűk gyógynövényekben gazdag, étvágyjavító égetett szeszt tartalmazó keverékek. Itthon legismertebb az Unicum, ami több, mint negyven összetevőt tartalmaz.
Mérleg fűszerek
A kellemes, kiegyensúlyozott, édeskés ízek sorolhatók ide. Konyhája a szemet is gyönyörködtető nouvelle cousine.
Fűszerei elsősorban a levendula, de a vesetisztító hatású növények is, mint a medvehagyma vagy a tárkony.
A csodás színű levendula a provance fűszerkeverék egyik alapanyaga. Erős idegnyugtató és bélfertőtlenítő.
Skorpió fűszerek
Ízei maró, erősen fűszeres, rothadó ízek. Konyhatípusa a japán, ahol a nyers alapanyagok is jellemzőek.
Fűszerei a torma, vízitorma, a vaszabi, illetve a hagymafélék. Hatását tekintve a vastagbél-tisztító fűszerek.
A tormafélék csípős aromájukat hosszan megőrzik. Étvágyjavító, emésztésserkentő és vérkeringést élénkítő hatásúak.
Nyilas fűszerek
Telt, dús, aromás-fűszeres ízek tartoznak hozzá. Konkrét konyhatípus helyett inkább a nagy (lovagi) lakomák és a távoli egzotikumok sorolhatók ide.
Legfontosabb fűszere a szerecsendió, a vanília és a görögszéna, hatását tekintve pedig a máj-regeneráló, zsír- és vércukor-csökkentő fűszerek.
A görögszéna vagy lepkeszeg már több ezer éve ismert fűszernövény. A vércukor-, illetve a koleszterinszintet hatásosan csökkenti.
Bak fűszerek
Ízei a keserű, fanyar, egyértelmű ízek. Konyhája tradicionális, elsősorban az angol tartozik hozzá.
Elsődleges fűszere a só és a boróka. Hatását tekintve az epejavító fűszerek sorolhatók hozzá.
A borókából párlatok készülnek, mint a borovicska vagy a gin, de húsok ízesítésére is használják. Vese- és epekőoldó hatású, de reumatikus panaszokra is javasolják.
Vízöntő fűszerek
Ízei egyediek, szokatlanok, egzotikusak és mesterségesek. Jellemző konyhája nincs, inkább határtalan ötvözetek.
Fűszere a kapribogyó, a cikória, hatását illetően az idegrendszert erősítő, nyugtató fűszerek.
A kapribogyó ecetben, sóban, olajban tartósított virágbimbó. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő, magas C-vitamin tartalma miatt immunerősítő.
Halak fűszerek
Ízei a meghatározhatatlan, kevert, eredeti ízt elfedő fűszerek. Jellemző konyhája a vegán indiai és az indonéz rizsételek.
Fűszere az enyhe curry-keverék, a szója. Hatását tekintve a kábító-bódító, hallucinogén fűszerek is ide sorolhatók.
Néhány általánosan használt konyhai fűszernövény nagy adagban fogyasztva hallucinogén, mint például a szerecsendió.