2012. május 22., kedd

A Skorpió megeszi az Ikreket reggelire

METAMOR

Már úgy szeretlek,
mint igazi ínyenc egy-
egy étel nevét.

Fodor Ákos

Imádok főzni, enni, sőt nézni is szeretem az ételekkel kapcsolatos dolgokat. Mi több, írni is szeretek róluk, nem hiába a Levin-i vénám...
De a blogírás és a szakácskönyv lapozgatás mellett a tévé is kínál lehetőségeket: egymást érik a különböző főzős műsorok, szakácsversenyek.
Bevallom, ezzel a három pasival kifejezetten elfogult vagyok. Jamie, akivel buli a főzés; Gordon az örök kritikus és Heston az őrült konyhazseni. A főzési stílus nem más, mint maga a személyiség - éppúgy, mint az asztrológiai képlet.

Gordon, az alvilági főszakács
Nem is választhatna jobb címeket műsorainak, mint a "Pokol konyhája" vagy a "Konyha ördöge". Illik hozzá ez az alvilági színtér - ugyanis négy planétája sorakozik a Skorpió jegyében.
Számára a konyhaművészet egy eszme. A Skorpió a konyhában sem ismeri a középutat, mindennek a mélyére ás, teljes szenvedéllyel veti bele magát a főzésbe. Nehezen fogadja el mások véleményét, elképzeléseit.
Szélsőséges kritikusságát, precizitását, tökéletességre való törekvését a Szűz jegyben álló további négy bolygó fokozza.
Tekintély- és hatalmi játszmáit a Szaturnusz Uránusszal és Plútóval való szemben állása mutatja. Nehezen viseli a korlátokat, szívesen feszegeti a saját és mások határait. A lehetetlen számára nem igazán létező fogalom.
Kimagasló esztétikai érzékét a Nap-Vénusz egzakt együtt állása jelöli.

Jamie, a haver-szakács
Mindhárman kissé kakukktojások egymás között, Jamie a tökéletes éttermi pontosság helyett a rusztikus, könnyen elkészíthető fogásokat hirdeti.
Ikrekként a "gyorsan dobjunk össze valami finomat" elvet vallja. Számára a főzés öröm, aminek végeredményét szívesen osztja meg másokkal.
Kísérletező kedvű, szereti a változatosságot, a színeket, a játékosságot. A konyha számár egyfajta játszótér - ez Heston Blumenthalra is igaz.
Benyomást gyakorol a környezetére, az emberekre, és fontos számára, hogy alapjaiban változtasson meg dolgokat - erre utal a Nap-Plútó trigon - és a táplálkozási kultúra megreformálása, pontosabban a régi gyökerek, hagyományok újjáélesztése. Hamburger helyett finom házi koszt. 30 perc alatt, amúgy ikrekesen.
Az akaratosság, elszántság belőle sem hiányzik (Mars-Plútó oppozíció), úttörő tervei megvalósítása érdekében, ha kell, fejjel megy a falnak.

Heston, a konyha Dextere
A zsenialitás és az ötletek megvalósításának képessége csupán néhány tizedfokon múlik az asztrológiai képletben. Neki így alakult: Nap és Merkúr egzakt együtt állása az Ikrek jegyében.
Mindent meg akar érteni, szét akar szerelni, újra össze akar rakni: ezt teszi Heston a régi receptekkel, a hagyományos fogásokkal, sőt a főzési technikákkal is.
Konyháját saját maga nevezi laboratóriumnak. Főzési eljárásainak alapja a molekuláris gasztronómia, vagyis a tudomány, a kémia és fizika ötvözése az ételkészítéssel.
Hasonlóság Gordonnal a dolgok mélyére merülés és a totális átalakítás (Uránusz-Plútó együttállás). Az Ikrek kíváncsiság párosul ezzel a kutatószenvedéllyel, amit vicces, provokatív, szemfényvesztő "zseniális lakomáin" nézőként is élezhetünk.
Related Posts with Thumbnails