2012. július 31., kedd

Augusztusi telihold: Asszonyok holdja

„Minden útkanyarulatban új ideák születnek,
Minden virradatkor friss érzések ébrednek.”
- Macuó Basó -

Augusztusi teliholdból idén kettőt is csodálhatunk: az elsőt 2012.08.02-án (4h28p), a másodikat, az úgy nevezett „kék holdat” pedig a hónap végén.

Holdnevek
Az augusztusi holdnevek elsősorban az érett természetet idézik. Asszonyok holdjának a choctaw indiánok becézték. A kanadai indiánok a fiatal kacsák repülését társították hozzá, a dakoták pedig úgy nevezték, „hold, amely minden dolgot megérlel”. Közép- és újkori angol neve „gabona hold”. Kínában ez már az „aratás holdja”, ami itt nyugatabbra a következő hold-időszakot jellemzi. Az újpogány neve „villámló” vagy „világító” hold, kelta elnevezése „vitázók holdja”. A gyarmati Amerikában „kutya-nap hold” nevet a Nagy Kutya csillagkép Szíriusz csillagáról kapta. A latin cane, kutya, szóból ered a nyár közepi perzselő hőség, a kánikula elnevezés is.

Kreatív összekapcsolódás
A telihold pontosan napfelkeltére esik, mozgalmas „drámát” írva az égre. A pergő, vidám, majdhogynem Shakespeare-i mű hősei:
Nap, ragyogó, pompás, büszke férfiú
Hold, cserfes, szókimondó, feleselő fiatal leány
a kettőst támogató mellékszereplők: Jupiter, az intellektuális patrónus; Uránusz, a szabadságharcos; Mars, a diplomatikus stratéga.
Az előadás hangulati tényezői: optimizmus, elsöprő lendület, eredetiség, impulzivitás.
Lehetőségünk van rápillantani életünk azon drámáira, ahol a kapcsolatainkat összeférhetetlenség jellemzi. A tudatosságot, az öntudatot képviselő Nap és az ösztönösséget, az intuíciókat szimbolizáló Hold a horizont két ellentétes, távoli pontjáról néz szembe. De nevezhetjük őket úgyis, hogy „én” és „te”. Egyik sem hajlandó engedni, mindkettő a saját igazát, nézeteit, elképzeléseit védi. Így azonban örökös energiaharc alakul ki közöttük. A három támogató planéta a kettejük közti kommunikációra próbál ösztönözni; egyenes beszéddel, diplomatikussággal és újszerű, meglepő, váratlan megoldásokkal. A feszültség feloldása a kiegyenlítésben és a játékosságban rejlik.
Talán nem meglepő, hogy a maja naptár szerint is erről szól a nap - megszabadulás a kényszeres kontrolltól és ezáltal egyesíteni a látszólag összeférhetetlent.
A mantrája így hangzik: „Elengedem. Hagyom, hogy menjen. Átadom magam. Megbocsátok.”
Related Posts with Thumbnails