2015. június 23., kedd

Múltcsaták: Rák jegyében a Mars

Rák jegyébe lép a Mars: 2015.06.24 (15h33p)

"Pusztán a gondolatnak, az önszuggesztiónak nincs megváltó ereje. Elindíthat - de ennyi. Gyógyító hatalma csak annak van, amit az ember nagy küzdelemmel ténylegesen megszül magában - és megvalósít. Félelem, szorongás, féltékenység, bűntudat, önzés, hatalomvágy, de még a haláltól való iszonyodás is csak akkor van valóban legyőzve, ha az ember a testi létben, a valóságos erőpróbában bebizonyítja, hogy vége. Megéltem. Megtapasztaltam. Túl vagyok rajta! Csakis akkor mondhatom, hogy "készen vagyok". Mint Hamlet a párbaja előtt. Emlékszel? "Readiness is all." Ha ellenfele hallotta volna ezt a mondatát, nem áll ki vele. Miért? Mert az ilyen ember legyőzhetetlen."
(Müller Péter)

2015. június 24-én, Szentivánéj délutánján (15 óra 33 perckor) szorosan a Nap nyomában a Mars is belép a Rák jegyébe.

Elemek alkímiája

A tüzes, vörös planéta a Rák mindent elárasztó vizes birodalmában kevéssé érzi jól magát, ezért is mondja az asztrológia, hogy a Mars itt "esésben" van.

Hétköznapi értelemben a tűz és víz nem igen jönnek ki egymással: a tűz kialszik, ha vizet locsolunk rá, a túlhevített víz pedig felforr és légneművé válik.
De a szimbólumok nyelvén lehetséges az egyesítés.
A tűz vizes megnyilvánulása a forrás, az élet eredete, folyamatos termékenység, az életerő forrása.
Fordított elegy - a víz tüze - a heves eső, az égi áldás, ami megtisztulást és a lelkierő megújulását hozza. A vihar ennek a pusztító aspektusa, a kozmikus energiák tombolása, ami a régi idők végét és az új korszak kezdetét jelzi. Az özönvíz szinte minden nép mitológiájában megjelenik, ez a tűz és víz kataklizmája.

Félreértés ne essék, nem egy újabb világvége jóslattal szeretném gazdagítani az amúgy is népes világvége-jóslatok számát, de bizonyos szempontból egy hasonló horderejű változás zajlik a világban. Privát Noé bárkáinkat építgetjük, ezért is találkozunk az ezoterikus fórumokon olyan gyakran az "elengedés" és a "lezárás" kifejezésekkel.

Lelki viharok

Kevésbé elvont és meseszerű megközelítésben elég csak körbepillantanunk (vagy tükörbe néznünk), bizony dúlnak bennünk-körülöttünk ezek a lelki viharok.
Van, akit már elért az áradat, és jobb esetben felkészülve esőkabáttal várta, más még csak a gyülekező fellegek árnyékát érzékeli.

A Rákba belépő Mars a legérzékenyebb érzelmek terén indítja el "hadjáratait", ezt a Hold-kvadrát és a Skorpió aszcendens csak tovább erősíti. Mivel a Rák a család, az eredet, a gyökerek felségterülete, óhatatlan felpiszkálja ezeket a múltat érintő témákat.

Mit talál mélyen az iszapba süppedve? Múltbéli csatákat. Elfeledett sérelmeket, bűntudat-játszmákat, sértettséget, szemrehányásokat, lelkiismeret-furdalást, érzelmi nyomást.
Yamamoto Tsunetomo, az 1700-as években élt szamuráj, későbbi szerzetes így fogalmazta meg ezt a témát: "Amit nem fejeznek be megfelelő helyen és időben, örök időkre befejezetlen marad."

Rengeteg olyan "hordalékunk" van, amit nem fejeztünk be a megfelelő helyen és időben. Ezek ott élnek - pontosabban haldokolnak - bennünk, mert ezek miatt a lezáratlan ügyek miatt képtelenek vagyunk bizonyos helyzeteken, emberi kapcsolatokon továbblépni. Ráadásul a lezáratlanság nem csupán másokkal szemben létezhet: legtöbbször önmagunknak nem tudunk megbocsátani.

Egy újabb idézetet hívok segítségül, ez Popper Pétertől származik:
"Ne menj a romok közé! Ne töprengj azon, hogy alakíthattad volna-e másképp a múltadat. Legfőbb lelki erőd csak a megtörténtek vállalása lehet. Fogadd el, hogy ami történt veled, amit cselekedtél, az a törvényed. Ezért űzz messze magadtól minden megbánást, bűntudatot, lelkiismeret-furdalást, minden olyan belső történést, szégyent, ami megaláz."

A Rák jegyében a Mars kemény csatát vív: a múlt lezárásának és elengedésének küzdelmét. De ne feledjük: ő a megtisztító, újjászülető és termékennyé tevő zápor. Emeljük az arcunkat az ég felé, hagyjuk, hogy a vízcseppek - esetleg az el nem sírt könnyekkel együtt - végigcsorogjanak rajtunk.

Sok év alatt halmoztuk fel őket, ne riasszon a mennyiség. De ha sosem kezdjük el lemosni magunkról, mindig ott marad... Első (vagy akár sokadik) lépésre tökéletes az időzítés!
Related Posts with Thumbnails