2016. június 21., kedd

Felszíni és tengermélyi áramlatok

Rák jegyében a Nap: 2016.06.21 (00h35p)

"Ne engedd lelkednek, hogy az önkétségek óceánja legyen,
ha egy extázis-tenger szívében akarsz élni."
(Sri Chinmoy)

A tegnapi telihold kaput nyitott nekünk a mai Rák jegybe lépéshez, úgyhogy most tulajdonképpen"átúszunk" egyik bejegyzésből a másikba. Szinte szó szerint, mert meglehetősen intenzív víz-energiákkal találjuk szembe magunkat.
Ám mielőtt az aktuális képletre pillantanánk, nézzük meg a nyári napforduló üzenetét.

Az élet egyik legalapvetőbb és legegyetemesebb törvénye egy hatalmas kerékkel ábrázolható. Ezen a keréken nyolc, egymástól azonos távolságra elhelyezkedő küllő található, középen pedig a kerékagy. Ahogy a kerék gördül, ezek a küllők hol emelkednek, hol süllyednek, de kerékagy mindig mozdulatlan marad.

Ez az ábrázolás megjelenik például a keltáknál, akik nyolc jelentős ünnepre osztották az évet. Ezek voltak a nap fordulópontjai és a közöttük lévő "félidők". A középpont maga a Föld, aminek a nézőpontjából szemléljük ezt a ciklikusságot.

Ugyanez a mintázat megjelenik a buddhizmusban is, a dharmacsakrában, ami a "nemes nyolcrétű ösvényt" futtatja össze a megvilágosodás állandósult állapotába, de a tarot X. Szerencsekerék lapján is ezt az illusztrációt találjuk.

Asztrológiában a nyolc pont: a kardinális jegyek 0. foka és a szilárd jegyek közepe. Aktív-passzív ritmusok váltakozása: elindítunk, tapasztalatokat rögzítünk, majd tovább lépünk és ismét megállunk.

Manapság a felgyorsult világ igyekszik kiölni belőlünk ezeket a ritmusokat, és ez nem csak a felfokozott tempónkat, de a spirituális utakat is jellemzi. Ha elfeledkezünk a fenti élettörvényről, akkor vagy az egyik vagy a másik véglettel azonosulunk: beleragadunk az illuzórikus álmodozásba (majd az Univerzum megoldja helyettünk) vagy teremtünk, felismerünk, átalakítunk, de elfeledkezünk az élmények lelki szintű rögzítéséről.

A Rák jegy képletében a vizes elemek most nagyon hangsúlyosak. Amit a teliholdnál a viharos hasonlattal már felvezettem, ezzel a "kóddal" válik igazán érvényessé. Most jöhet minden, ami az emocionalitáshoz, a víz teremtő erejéhez kapcsolódik. Álmok, intuíciók, felszínre bukkanó régi sérelmek, mélybe húzó érzések, vagy az ezekből való felszínre rugaszkodás. Sokkal szenzibilisebbekké, érzékenyebbé válhatunk.

Olyan lesz ez az időszak, mint amikor a tengerrel eggyé olvadunk. Minél jobban bele tudunk simulni az ő sajátságos hullámzásába (minél inkább az érzéseinkre és az ehhez kapcsolódó érzékeléseinkre hagyatkozunk), annál élvezetesebb, vagy legalábbis könnyebb lesz az előrehaladás.

Jelentős napok a Rák havában

2016.06.21, kedd

Nyári napfordulóval, éjfél után 35 perccel belépünk a Rák jegyébe.

2016.06.24, péntek

Szentiván-éj, a keltáknál és az északi népeknél Midsummer ünnepe. Ahogy a Szenteste is a 21-i téli napfordulóhoz képest 24-ére esik, úgy Keresztelő Szent János ünnepe is három napot "csúszik", mivel a Nap az égi útján látszólag három napig mozdulatlan, és maga a változás 24-én következik be.
Ezt az ünnepet például a svédek praktikus okok miatt is teszik mindig hétvégére, hogy legyen idő a bulit kiheverni.

Egyéb izgalmakat is tartogat számunkra ez a pénteki nap: a Jupiter és a felszálló-holdcsomópont együttállása egzakttá válik.

2016.06.30, csütörtök

A Merkúr 1 óra 25 perckor átlép a Rák jegyébe. Ezáltal a kommunikáció is érzelmesebbé válik. Könnyebben tudjuk kifejezni a bennünk lévő emóciókat, talán itt az ideje mindezt megosztani azokkal, akikre tartozik. Régi sérelmeket, félreértéseket tisztázhatunk.

2016.07.04, hétfő

Újhold a Rákban (13h01p). Plútó szembenállással itt jöhetnek az igazán felszabadító, átalakító érzelmi helyzetek.
Ezen a napon a Mars direkt mozgásba vált.

2016.07.08, péntek

Az év harmadik, buddhista tízmilliószoros teremtő ünnepe (Chokhor Düchen = "Az imakerék ünnepe"), lám, lám, megint csak felbukkan az a bizonyos kerék.

2016.07.12, kedd

7 óra 35 perckor a Vénusz átlép az Oroszlán jegyébe. Elindulhat az érzelmi stabilizálás, rögzítés ideje.

2016.07.14, csütörtök

Őt a másik gyors mozgású planétánk, a Merkúr is követi (02h47p), majd a hónap végéig együtt haladnak végig az Oroszlán jegyén.

2016.07.20, szerda

Az időszakot teliholddal zárjuk (00h57p), amiben néhány rendkívül izgalmas állócsillag is érdekelt lesz!
Related Posts with Thumbnails