2016. december 19., hétfő

Láthatatlan erő

Halak jegybe lépő Mars: 2016.12.19 (11h23p)

„Hatalmas energiák szabadulnak fel az emberi életben akkor, amikor nincs eltérés abban, ahogy gondolkodunk, amiben hiszünk, és ahogyan élünk.”
(Jiddu Krishnamurti)

Az év végéhez közeledve lassan elcsendesülünk. Nem csupán azért, mert véget érnek az ünnepi előkészületek, a vásárlás, a főzőcskézés, a takarítás, a felfokozott rohanás, hanem mert az égi energiák is egy pillanata elcsitulnak. Épp úgy, mint amikor egy fontos lépés előtt állva nagy levegőt veszünk, hogy összeszedjük minden bátorságunkat mielőtt belevágnánk...

Többször írtam már, hogy nagy (energetikai) átmozdulás küszöbén vagyunk. A csillagok felettünk sajátos ritmusban és időminőségben mozognak. Mi idelent a Földön igyekszünk kiragadni egy-egy viszonyítási alapot, hogy a folyamatokat értelmezni tudjuk, de a szövevényes összefüggéseket és egymásra hatásokat elég nehézkes szavakba tömöríteni. Az, ami most az égi palettán kirajzolódik (legalábbis számomra) olyan különleges, hogy szinte csak villanásokat tudok közvetíteni. Az érzetek jóval tisztábbak, mint ahogy kifejezhetem azokat.

A képlet szinte valamennyi eleme olyannyira jelentőségteljes, hogy bármelyiket kiemelhetnénk: a Jupiter és az Uránusz oppozícióját, a Szaturnusz oldását, a Plútó kvadrátját, vagy akár a holdcsomópont tengelyen szemben álló Holdat és Neptunuszt. De ez még egy asztrológus számára is olyan rengeteg információhalmaz, hogy muszáj leegyszerűsíteni.
Így most kizárólag a jegyet váltó Marsra koncentrálunk. A többivel úgyis lesz módunk és lehetőségünk foglalkozni, mivel a lassú mozgású planéták fényszögei meghatározzák a jövő évünk első negyedét.

A Halakba lépő Mars ennek a folyamatnak az előkészítő "cselekvési stratégiáját" mutatja. Arra ad választ, hogyan tudunk a lehető legjobban alkalmazkodni a 2017-es változásokhoz. Az aktív részvétel ebben most érdekes módon passzivitást jelent.
Egy olyan kultúrában, ahol a "mindig tenni kell valamit" alapelv működik, elég körülményes az elengedésben rejlő roppant erőről beszélni. Még az alvás gyógyító-feltöltő energiát is alig tudjuk hasznosítani a rengeteg stressz, a túlpörgetett gondolkodás miatt. A megfeszített életmód oldása is gyakran valami aktív tevékenység vagy szélsőséges tompítás: alkohol, drog fogyasztása, fájdalom- és szorongáscsillapítók szedése.

Időszakos enyhülések. Pedig ez a spirituális erő mindenkinek a rendelkezésére áll, jobban lehet belőle töltekezni, mint bármiből. Mindig elérhető, mivel ott van legbelül.

A kínaiak úgy hívják: "shen". Nekünk nincs rá igazán szavunk, a leggyakrabban talán szellemnek fordítják. A nyugati ember a szellemiséget az elméhez, a gondolkodáshoz köti, míg keleten a szívhez rendelik. A spiritualitás is gyakran inkább valami intellektuális, "fejben véghez vitt" tevékenység, nem pedig teljes önátadás. Ha Istenről beszélünk, mi felfelé próbáljuk őt elhelyezni, valami felettünk álló létezőként gondolunk rá, míg keleten "odabent" keresik. Most ki kellene lépnünk a fejünkből, a mindent irányítani akarásból, a cselekvés kényszeréből ahhoz, hogy valóban a fejünkben lehessünk, tudatosan irányíthassuk az életünket és előremutató módon tevékenykedhessünk.
A Halak Mars ezt a shen-erőt mozdítja meg leginkább.

Az elmúlt hónapban lehetőségem volt kipróbálni a yin jógát, ahhoz hasonlítanám leginkább a mostani folyamatokat. Ott a gyakorlatok végrehajtása nem izomból, nem ellenállás megteremtésével, hanem megengedéssel történik. A belső sugallatok, a légzés és a gravitáció segítségével.
A jóga lényege  nem az, hogy a határainkat, a tűrőképességünket feszegessünk, hanem hogy felismerjük jelen állapotunk (gondolkodásunk) határait, tartsuk tiszteletben azt, és annak mentén kezdjük el a finom, óvatos munkát. Így tudjuk összekapcsolni a testünket, a lelkünket és a szellemünket. A magunk módján, a saját lélegzetvételünk ritmusában...
Tudjuk, hogy elérkeztünk egy bizonyos határhoz. Lehet ez egy életszakasz, egy kapcsolat, egy helyzet lezárása vagy egyszerűen csak az év vége. Ha úgy érezzük, eleget rohantunk, eleget feszültünk, s főleg, ha úgy érezzük, mindez nem vitt minket előbbre, akkor ideje változtatni a hozzáállásunkon.

Keressük meg az a láthatatlan erőt, ami a szív csendjéből ered, ami olyan hatalmas, hogy uralni tudja a csapongó, szétziláló gondolatainkat, ami fókuszálni tudja az elszántságunkat, ihletettebbé teszi a cselekvéseinket és ezáltal fokozza a teljesítőképességet.
Ha összhangba tudjuk hozni a hitünket, a gondolatainkat és azt, ahogyan megéljük-megvalósítjuk mindezt hatalmas erők birtokába kerülünk. És azt képesek leszünk másokkal is megosztani.


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails