2016. december 28., szerda

Változás küszöbén

Újhold a Bakban: 2016.12.29 (07h54p)

"- Az idő mindent megváltoztat.
- Mindenki ezt mondja, de ez nem igaz. Csak a tettek hoznak változást. Ha nem csinál semmit sem, minden pontosan ugyanúgy marad."
(Doktor House című film)

Latinul a "facies" szó azt jelenti, arc, arculat. A kifejezést többek közt a kőzettanban használják olyan tulajdonságok összességére, amik az egykori keletkezés viszonyait, körülményeit tükrözik.
Facies (M22) annak az állócsillagnak is a neve, amivel a Bak újhold összekapcsolódik. Ez a Tejúton, a Nyilas csillagképben található, a kifeszített íjhúron, pont a kentaur szemei előtt. Valójában nem is állócsillag, hanem egy ködös gömbhalmaz, ami 75.000 csillagot tartalmaz.
Hogyan függ össze a kettő? Pontosan úgy, ahogy az óév az új évvel.

A legtöbben szeretjük az új évet. Ilyenkor bezárhatjuk a régi, sűrűn teleírt naptárat és kinyithatjuk a még tisztát, az elejétől a végéig üres lapokkal. Hiszünk benne, hogy ezzel a mozdulattal az életünkben is új fejezetet nyithatunk. Ezért teszünk újévi fogadalmakat, ezért ígérjük meg magunknak, hogy az előttünk álló évben minden más lesz. Többet fogunk sportolni, egészségesebbek leszünk, megtaláljuk végre a szerelmet, a nekünk való munkát vagy az életcélunkat.

Ám a naptárlapok gyorsan telnek, a fogadalmak pedig gyorsan elkopnak. Hiába az újrakezdés üdítő frissessége, a lustaság, az önbizalomhiány, a fásultság, a bátortalanság, a céltalanság szép lassan átszivárog az új év mindennapjaiba. Facies - a korábbi körülmények bennünk is nyomot hagynak. Az arcunk, az énünk azonossága minden tapasztalatunk összessége. Az aggodalom ráncaiból megpróbálhatunk sminkkel elégedett ragyogást varázsolni, de tartóssá csak akkor tehetjük, ha részünkké válik a belső kisugárzás. Múltunk az életünk elengedhetetlen része, de a tükörben mindig a mai arcunkra tekintünk...

Facies tehát a múlt, ami jellemző ránk, a tulajdonságaink összessége. Mihez kezdünk vele? Csiszolgatjuk, hogy szebb és nemesebb legyen?

Facies a Nyilas csillagképben azt jelenti, "ami az arc előtt van". A Nyilas a távlatokat szimbolizálja, a magasabb jövőcélt, ami felé a tekintetet irányítjuk. Ha célba veszünk valamit az arcukról minden érzelem eltűnik, csak a koncentráció, a fegyelem és a figyelem marad. A múlt és a jövő megszűnik, csak az előttünk álló feladat marad. A Nyilas szeme előtt pedig számtalan - hetvenötezer - csillogó, fényes, reményteljes cél lebeg. Csak választania kell, melyiket is akarja.
A Bak újhold asztrológiailag egy katalizátor. A Nap, a Hold, a Merkúr és a Plútó együtt állnak, ami azt jelenti, hogy az akarat, a vágy, a gondolat és a teljes átalakulást hozó erő a "fókuszpont". Sokat beszéltünk már róla, hogy a gondolatainkkal teremtünk, ez az előttünk álló évben még kézzel foghatóbbá válik majd. A pozitív hozzáállás éppúgy szinte azonnal érzékelhető lesz, mint a borúlátás.

Gyakori szófordulatom, a "vigyázz, mit kérsz, mert még megkapod!". Egyszer valaki azt mondta erre, hogy mindig azt kapjuk, amire vágyunk, de a tudatalattink felülírja a tudatos mintákat. Ezért kell tisztába lenni a korlátainkkal is, nem csak átadni magunkat a sóvárgásnak. Ha tudjuk, mi akadályoz, módosíthatunk rajtuk. Ha esetleg listát írunk a 2017-es év terveiről, erről se feledkezzünk meg. Azt is lássuk, hogy eddig miért nem engedtük be az életünkbe azt, amit megálmodtunk. Múlik-e egyáltalán rajtunk, van-e hatalmunk változtatni.

És arról se feledkezzünk meg, hogy előbb-utóbb mindig megkapjuk, amit akarunk, bár lehetséges, hogy nem úgy, nem akkor és nem olyan formában. Boldog párkapcsolatot szeretnénk? Lehet, hogy előbb ahhoz ki kell lépni a már boldogtalan régiből. A hozzánk illő hivatást keressük? Előfordulhat, hogy ahhoz fel kell mondanunk a munkahelyünkön. Sosem tudhatjuk, mit hoz a jövő. Számos dolog, körülmény rajtunk kívül áll. Válasszuk szét ezeket attól, amit mi hozzáadhatunk.

Mindenekelőtt azonban azt kell tudnunk, mire is vágyunk, különben csak vaktában "lövöldözik" az a Nyilas. Egységben kell lenni önmagunkkal: szívvel-lélekkel, a gondolatainkkal, a hitünkkel. Ez az első lépés és ez a legnehezebb. De most még ehhez is kapunk támogatást, a Mars-Neptunusz-leszálló holdcsomópont együttállástól. Bízzunk a megérzéseinkben, az ösztöneinkben és hagyjuk, hogy azok vezessenek minket. Ez abszolút részvételt jelent sorsunk alakításában. Az idő nem, a cselekvés azonban elhozza a változást. Merjünk reagálni, mozdulni, ha lehetőségek adódnak!

Határozzuk meg a céljainkat, a jövő évünket. Nyissunk új fejezetet, naptárat - sőt akár új életet is. De ügyeljünk arra, hogy minden új bejegyzés a fehér lapokon megvalósított tettek és ne várakozások legyenek. Cselekvő év előtt állunk!


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails