2017. április 3., hétfő

Függő szavak

Merkúr a Bikában: 2017.03.31 (19h31p)

"Amint észreveszed, hogy nem vagy jelen, máris jelen vagy. Valahányszor képes vagy megfigyelni az elmédet, már ki is léptél annak csapdájából."
(Eckhart Tolle)

A "Szavak ereje" sorozatomban a Merkúr Bika-aspektusához azokat a gondolatokat és szavakat választottam, amiktől függünk, amik folyamatosan vissza-visszahúznak és bizonyos énképekben, világlátásokban rögzítenek bennünket...

A Bika jegy szimbolizálja az anyagot, a legerőteljesebb fizikai valóságot, a testet, a pénzt, a birtoklást, az értékeket, s ennek függvényében az önértékelést is. Ha a gondolkodás planétája kerül vele összefüggésbe, akkor a legkönnyebb szubsztancia keveredik a legsűrűbb megjelenési formákkal. Nem kell megijedni, ennek a kissé kacifántos megfogalmazásnak a hétköznapi megértése jóval egyszerűbb.

Ide tartozik például a test-tudatosság. A külső megjelenésünk nagy részben függ a gondolatainktól: az önelfogadás, az önszeretet a legjobb szépítőszer. A női szervek című filmben Melissa McCarthy egy molett, szakadt, topis, sőt igénytelen csajt alakít, akiért bomlanak a pasik. Miért? Mert az önbizalom vonzóvá, kívánatossá teszi. A testkép-zavar és az ezzel szorosan kéz a kézben járó őrületesen szélsőséges egészség-fetisizmus már-már népbetegség. Minél többet gondolkodunk azon, hogy milyennek látnak mások, annál távolabb kerülünk a pillant megélésétől, a létezés örömétől.

A külső megjelenésnek van egy lenyomata a tudatban. Gondolatokat társítunk önmagunkhoz: szépek, szerethetőek, kövérek, alaktalanok vagyunk. Sőt, ellentmondásokat is tárolhatunk: bár szépnek véljük magunkat, ám mégsem találunk párt magunknak, mert vagyunk szerethetőek. A gyerekkorban kicsúfolt gömbölydedségtől, szódásüveg-szemüvegtől felnőttként, nádszál karcsún, sikeresen is csak nehezen tudunk szabadulni.

A test-tudatosság anyagba öntött gondolat. Ezért van az, hogy a rapid, kizárólag fizikai szintű diéták, sőt még a zsírleszívás után is a test igyekszik gyorsan "visszarendezni" magát a tudatban lévő képéhez. A komolyabb betegségekből való felépülésnek is alapfeltétele a hozzáállás. A betegségtudat szintén egy rögzített kép önmagunkról. Nemrég hallottam egy tanulmányról, mely szerint a rákbetegség megállapításának a ténye előre vetíti a várható halálos kimenetelt, hiszen a rákot így tartja számon a kollektív tudat.

De a fizikai tulajdonságokon túl bármi valósággá válhat: a szegénység-tudat, a párkapcsolati problémák, a sikertelenség mind-mind gondolati mókuskerekek. Amíg a fejünkben az ehhez fűződő gondolatokat "termeljük", addig azoknak az eredményeit aratjuk nap mint nap.
Azért nehéz ezekkel bármit is kezdeni, mert kifogásgyártásban, körülményokolásban az emberi elme a határtalan lehetőségek tárháza. Félreértés ne essék, mindennek én is nagy mestere vagyok, senkit sem szeretnék kioktatni, nem akarok megmondani a tutit, csupán rávilágítanék, hogyan is működik mindez.

Függünk a gondolatainktól. De mitől függnek a gondolataink? Az őszinteségünktől,  a tudatosságunktól és a jelenlétünktől. Ez a három "kapcsoló" segít észre venni és változtatni.  A hamis énképek fenntartása rengeteg energiát felemészt. Ez alatt azt értem, hogy a világ felé próbálunk mutatni valamit, aminek nem sok köze van ahhoz, amit mélyen legbelül érzünk. Ennek egyik megnyilvánulása a spirituális egó csapdája, mikor hamis, kívülről érkező, mások által megmondott spirituális utat próbálunk követni. Az efféle "hasadásnak" pedig egyre nyilvánvalóbbak lesznek idén a jelei.

Legelső és legfontosabb dolog lenne észrevenni azt, hogyan is gondolkodunk a világról, önmagunkról. Milyen szavakat társítunk egy-egy jelenséghez. Ezek a fejünkben fészkelő, örökösen csivitelő gondolat-madárkák milyen érzelmeket kavarnak a szárnycsapkodásaikkal? Múlt és jövő közt vergődve nem működik a felhajtóerő. A múlton rágódunk, nosztalgiázunk, a jövőben reménykedünk vagy épp rettegünk tőle, de egyik sem mozdít minket sehova.

A jelenlét figyelme maga a változás. Mi lenne, ha megtanulnánk az önbecsmérlésre, a mások hibáztatására, a kifogáskeresésre fordított energiákat a jelenre összpontosítani? Lezárni, elengedni, elhagyni a felesleget és élni azt, ami van...
Elsősorban az önszeretetet, minden más csak ez után következik.


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails