2017. július 22., szombat

Öntudatra ébredés

Újhold az Oroszlán jegyében: 2017.07.23 (11h46p)

"Saját magunkkal való kapcsolatunk és az, hogy mennyi gyönyörűséget találunk az életben, végső soron attól függ, hogy az elménk hogyan szűri meg és értelmezi mindennapi élményeinket. Boldogságunk belső harmóniánkból ered, nem pedig abból, mennyire vagyunk képesek irányításunk alá vonni az univerzum hatalmas erőit."
(Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, pedagógus, egyetemi tanár)

Kultúránkban léteznek úgynevezett apotropaikus - vagyis bajelhárító, védelmező erővel bíró - szimbólumok. A Twilight előtt még remekül bevált a vámpírok ellen a kereszt és a fokhagyma. A kakas kukorékolása kettéhasította a sötétséget és elűzte a démonokat. A magyar királyi jogar meseszép hegyikristály-gömbjét Salamon-csomó védelmezi. Geothe Faustja a küszöbre rajzolt pentagrammával igyekezett távol tartani Mefisztót, kevés sikerrel, mivel kissé elpontatlankodta az ötszöget.

Ilyen apotropaikus lény az oroszlán is, aki kelettől nyugatig jelen van, mint a fény őrzője. A buddhizmusban ő a törvény védelmezője, a bölcsesség és az igazságosság megszemélyesítője. Istár oroszlánjai díszítették Babilon híres városfalát s bronzoroszlánok vigyázzák a pekingi Tiltott város Legfőbb harmónia kapuját. De nem kell sem térben, sem időben messzire utaznunk, elég a Lánchídhoz ellátogatnunk, hogy megcsodálhassunk a négy rendíthetetlen kőoroszlánt. Épp ezért választottam őket a bejegyzés főképének, hiszen ezt a hónapot, hozzájuk hasonlóan két Oroszlán-újhold felügyeli.

Hajlamosak vagyunk az ilyesfajta látványosan szép szimbólumoknak jelentőséget tulajdonítani, miközben gyakran megfeledkezünk egy jóval hétköznapibb, ám szintén apotopaikus jelentőséggel bíró dologról. Ez pedig nem más, mint a szavak és az igék ereje, illetve az írásjelek szimbológiája.

Az Oroszlán jegy az "én" legteljesebb kinyilatkoztatása. Az alkotás játékos öröme, a kreativitás kiáradása. Manapság divatos frázis, hogy bármit megteremthetünk, csak arról feledkezünk meg, hogy mindig, minden helyzetben önmagunkból teremtünk. Ha az önbecsapás illúziójából "kifelé" mutatjuk és mondjuk a pozitívat, míg belül, az álarcokon túl szenvedünk a magánytól, a sikertelenségtől, a szeretetlenségtől, ilyen-olyan félelmeinktől. Ezeken keresztül minden teremtésünk ugyanezt fogja tükrözni.

Ebben az évben (haladva a Bak Szaturnusz jegyváltás felé) egyre fontosabbá válik az őszinteség és a felelősségvállalás.Itt, az Oroszlán kétszeres újholdjánál, keresztülhaladva az "oroszlános" lélekkapukon túlléphetünk a belső bizonytalanságon, az önbizalomhiányon és egyesülhetünk a középpontunk erejével. A tiszta, hittel teli szavak és gondolatok most oroszlánként védenek bennünket.
Az újhold "keretben" rengeteg fejlődési lehetőség lesz. A nyers, ösztöni vágytól, a sürgető távoli célkitűzésektől eljuthatunk a valódi sorsfeladatok hétköznapi szintű megvalósításáig. Az Uránusznak köszönhetően már érezhetjük a nyomást, hogy megszabaduljunk végre a korlátainktól. Ha az előttünk álló egy hónapban együttműködünk ezzel az iránnyal, a napfogyatkozással lepecsételhetjük magunkban az Új embert.

Addig azonban még komoly erőpróba vár ránk. A mostani újhold azt mutatja, nagyon igényeljük a külvilág támogatását, önbizalmunk növelésére szükségünk lesz külső hatásokra: biztatásra, együttérzésre, vigaszra. De a kintről jövő reakciók vissza is húzhatnak, megpróbálhatnak lebeszélni, eltántorítani. Mivel most nagyon nyitottak lehetünk, a kritikákat jóval élesebben érzékeljük, könnyebben a szívünkre vesszük.
Ki leszünk téve a szeszélyeinknek, a hangulatainknak, a ma lelkesedése holnapra lankadhat, holnaputánra pedig a türelmetlenségből fakadóan szertefoszolhat.

Ne feledjünk, az oroszlános kapun saját lelkünk birodalmába merészkedni hatalmas bátorságot és kitartást igényel! Ismételten Csíkszentmihályit idézem: "A képesség, hogy valaki tud kitartani az akadályok ellenére is, az a tulajdonság, amit az emberek legjobban csodálnak másokban, és jogosan: valószínűleg ez a legfontosabb jellemvonás, amelynek birtokában nemcsak sikereket érhetünk el, de még élvezni is fogjuk az életet."

Végül szeretnék megosztani veletek egy videót, ami a tudomány oldaláról is megmutatja, hogyan hatnak a hiedelmek a biológiai működésünkre. Ahogy fogalmazni szoktam, lelki genetikát öröklünk. Az pedig önismerettel megváltoztatható...


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails