2018. október 19., péntek

Váratlan fordulatok

Skorpió jegyébe lép a Nap: 2018.10.23 (13h23p)

Bevezető gondolat: "El kell gondolkodnunk azon, miért ragaszkodunk annyira az elvárásainkhoz? Az elvárt csak szilárdan tart minket. Egy helyben. Mozdulatlanul. A várt csak a kezdet. A váratlan az, ami megváltoztatja az életünket!" (Grace klinika című film)

♏☉

Azt hiszem, az elmúlt időszakban sem unatkoztunk, ám az idei Skorpió hónap folytatja ezt a változatosságot: mozgalmas égi eseményekre számíthatunk. Ennyi meghatározó jegyváltás (és ezáltal komoly ritmusváltás) utoljára tavasszal történt.

Ahogy megszoktuk már, maga a jegybe lépés képlete is igen izgalmas, a Nap egzakt (azaz pontos) oppozícióban van az Uránusszal, kettejük szembenállása pedig a felszálló-leszálló holdcsomópont tengelyen egyensúlyoz.
Amikor ránéztem a képletre az a szó jutott eszembe, hogy pengeélen. A Nap belép, az Uránusz visszahátrál, a holdcsomópontok szintén a küszöbön - két világ határán - billegnek.

Maga a Skorpió energiára is jellemző az "átlépés", hiszen az energiák nyelvén a legmélyebb tudatalattit, vagy ha a mitológiai szimbolikát vesszük, akkor az Alvilágot jelenti.

A Zodiákusban a Skorpió az egyetlen, aki képes feladni ízeltlábú mivoltát, a halálban levedleni kitinlemezes, merev páncélzatát és a legnemesebb, legmagasabbra szárnyaló sasként újjászületni.

Hétköznapi értelemben ez az az időszak, amikor a legkönnyebben tudunk alámerülni a saját (tudatalatti) mélységeinkbe és itt találjuk az átváltozáshoz szükséges legkoncentráltabb erő is.

Ha szükségét érezzük az ilyen fokú átalakulásnak, érdemes meglovagolni ennek a hónapnak az örvényes, sodró, kavargó hullámait.

Lássuk, milyen "kikötőből" indul most a hajónk!
A Nap-Uránusz szembenállását úgy tudnám jellemezni, hogy "szabadabban ver a szív", aminek fizikai hatásai keringési problémában, szívritmus-zavarban és a felfokozott állapotnak köszönhetően balesetekre való hajlamban is megnyilvánulhat.

Lelkileg-szellemileg egyre markánsabban érezhetjük azt, hogy valamilyen formában ki kell törnünk a régi mintákból, a megszokásokból, és már nem csupán elméleti, hanem a Bika jegynek köszönhetően nagyon is megfogható módon. Ezt feszíti az Oroszlán felszálló, ami azt igyekezett kipréselni belőlünk, hogy találjunk végre önmagunkra.

Az "elvárt" egyre kevésbé fog működni, míg az, ha megadjuk magunkat a "váratlannak", szinte sorra nyitja majd a lehetőségeinket.

A Skorpió energia eleve teljes odaadást, önátadást kíván - épp ezért találjuk az analógiái között a halált, az elengedést és a szexualitást, mindazt, ahol megszűnik az én kontrollja. Az Uránusz ezt még egy "játékos" kiszámíthatatlansággal is megtoldja.

A feloldást ismét a Szaturnuszban találjuk, ami folyamatosan arra emlékeztet bennünket, hogy az életünk alakításáért mi vagyunk a felelősek. Főképp azért is válik ez a momentum hangsúlyossá, mert a Plútót és a Marsot (a Skorpió jegy mindkét urát, sőt szinte az egész képletet) ő tartja felügyelet alatt.

Amivel épp emiatt meg kell küzdeni, az a kontroll. A Bak Szaturnusz ugyanis az a pont, ahol a legjobban félünk feladni az irányítást, ahol a leginkább kapaszkodunk a saját korlátainkba.

Egyszerre megtartani és elengedni - ez a hónap kihívása.

Megtartani csak a lelkiismeretünk tengelyét kell, minden más egyebet - legfőképpen a belső ellenállásunkat - pedig a lehető leggyakrabban szélnek ereszteni.

Belső ellenállás az önkritikai, az ítélkezés és félelem mindenfajta változással szemben. Pedig ha tetszik, ha nem ez az átalakulás nagyon intenzíven zajlik mostanában.

A Skorpió hónap legmeghatározóbb égi eseményei:

Érdemes elgondolkodni azon, hogy a történelmünk legfrissebb nemzeti ünnepe, október 23. épp erre a hihetetlen transzformáló erővel bíró időpillanatra, a Skorpió jegybe lépésére esik. Ez a mérföldkő határozza meg legerősebben a változást akaró nemzettudatunkat - hiszen '56-ban a forradalom kezdetét, '89-ben pedig a Köztársaság kikiáltását datáltuk.

A Skorpió hónappal egyébként az ősz közepe veszi kezdetét, és beköszönt a hűvös, nyirkos, csapadékos időjárás, az elmúlás misztériuma.

Alig léptünk át ebbe a jegybe, máris kiélesedik a Nap-Uránusz szembenállása (október 24., 02h47p), amit este (18h46p) rögvest egy telihold is követ. Csodás fix átfutó kvadráttal rögzíthetjük magunkban azt a változást, amit szeretnénk. Épp ezért érdemes ezen a szép szerdai napon egy kis időt és figyelmet önmagunkra fordítani.

Október 28-án, talán utoljára, de még átállítjuk az órákat a téli időszámításra.

Az október hónap utolsó napja kiemelten mozgalmasnak ígérkezik. Egy napra esik a kelta hagyományokat felidéző Halloween és a buddhisták lhabab düchen ünnepe (az idei év utolsó tízmilliószoros napja). Mindezek mellett reggel a Merkúr lép át a Nyilasba - tudatosan előkészítve a Jupiter fényes belépőjét, este pedig a Vénusz lép vissza a Mérleg jegyébe. Ne lepődjünk meg ha ezen a napon mind a gondolatok, mind az érzések kiszámíthatatlanul kavarognak bennünk.

November 1-je Samhain ünnepe, amivel a kelták lezárták az évet. Innentől látványosan rövidülnek a nappalok és nyújtózkodik a sötétség. A keresztény hagyományokban a Mindenszentek, az azt követő nap pedig a halottakról való megemlékezés napja.

November 6-án, kedden (19h58) az Uránusz néhány hónap erejéig még visszatér a Kos jegyébe, hogy ismét felforgassa és jó esetben megerősítse az énképünket. Mély, felforgató emóciókra éppúgy számíthatunk, mint hirtelen jött felismerésekre. Még az is lehet, hogy totális újratervezés áll előttünk.

7-én, szerdán lesz a hónap újholdja (17h03p) és bár végig nagy változásokról esett szó, itt azt fogjuk tapasztalni, hogy a legapróbb, leghétköznapibb szokások átalakítása is rettenetes nagy erővel bír. Mint az az aprócska kő, amit a tóba hajítunk, messzire veti a hullámgyűrűit.

8-án, csütörtökön (13h39p) abszolút uralomban (uralmi napon, uralmi házban és az aszcendens uraként is) a Jupiter belép a saját jegyébe, a Nyilasba. A Jupiter általában rengeteg lehetőséget, optimizmust, pozitív előretekintést tartogat számunkra, de hajlamosíthat a túlidealizálásra, a túl nagy elvárásokra. Kellő alapok nélkül a "Sokat markol, keveset fog." közmondás lép érvénybe.

11.15-én (23h21p) a Mars átlép a Halakba, ami érzékenyebbé, szeszélyesebb és intuitívabbá teheti a cselekvőerőnket.

Másnap, 16-án a holdcsomópont-tengelyek váltanak pozíciót (02h29p) a felszálló a Rák, a leszálló pedig a Bak jegyén halad keresztül - előrevetítve a jövő év legfontosabb feladatát - nem meglepő - az egyéni felelősségvállalást. A Naptól kapott támogatásnak köszönhetően ez egy igen tudatos folyamat kezdetét jelzi.

17-én, szombaton éjjel a Merkúr retrográd mozgásra vált, 19-én pedig a Vénusz direktbe és ez a két irányváltás zárja a Skorpió hónapot.

Mint láthatjuk, lesz itt előre-hátra, kilépés-belépés, csak győzzünk lépést tartani az égi mozgásokkal!


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails