2018. december 5., szerda

Lépj ki önmagadból

Újhold a Nyilas jegyében: 2018.12.07 (08h21p)

Bevezető gondolat: "Álmodjatok, álmodjatok hát, mert az álmodót meg lehet ölni, de az álmot soha. Aki nem álmodik, az nem tud kilépni önmagából; aki nem tud kilépni önmagából, az semmit sem tud másoknak adni; aki semmit sem ad másoknak, annak másoktól sem jár semmi; azt elhullajtja az idő: mint száraz levelét a fa." (Paolo Santarcangeli)

☉☌☽♐

A Skorpió végén kóricáló - péntekre szerencsére már direktbe forduló - Merkúr jó sok borsot tört az orrunk alá az elmúlt napokban-hetekben. Hátráltatta a kommunikációt, az előrehaladást: volt, hogy a telefonok vagy az applikációk "hülyültek meg", kisebb balesetek történtek, lerobbantak az autók, sőt a környékünkön még az elveszett-elkóborolt kutyák száma is riasztóan megnövekedett.

Miközben az ember küzd a hétköznapok bosszúságot okozó elemeivel nem könnyen tud kényelmesen hátradőlve álmodozni, optimistán jövőt tervezni, ráadásul a karácsonyi bevásárlás és a forgalmi dugók közepette nemhogy kedvünk, de fikarcnyi időnk sem jut ilyesmire.

Pedig ennek az időszak eredendően épp a csodavárásról kellene szólnia. A Skorpió mélységei után a Nyilas állomás szintén egyfajta újjászületés - itt a remény születik újjá.

Ez az az energia, ami segít lélekben szivárványhidat építeni a jelen realitásai és a jövő lehetőségei között.

Álmodozni - mondhatnák könnyű, de vajon mennyire merünk ténylegesen álmodni. Nem csak amolyan kósza "de jó lenne..." vágypillangókat üldözni, hanem teljes szívvel átélni és elhinni - bármi megtörténhet. A jövőteremtés mágiája az imagináció: ha képem van valamiről, akkor képes is vagyok megtenni, elérni, megvalósítani azt.

De ha nem bízunk a saját képességeinkben, akkor egyszerűen elgáncsoljuk a saját álmainkat.

Bár ebben az értelemben használt álom és az éjszakai alvást kísérő tevékenység nem ugyanaz, mégis sok a hasonlóság közöttük. Az éjszakai tudat egyenrangú és önállóan él a nappali tudat mellett - a mindennapok valósága mellett ugyanúgy ott vannak a tervek, a célok, a jelen állapotában még megfoghatatlan, elérhetetlen dolgok.

Vannak hétköznapi álmaink: amint hazaérek, belecsobbanok egy kád forró, habos vízbe egy pohár borral az egyik kezemben és egy jó könyvvel a másikban.
Vannak rémálmaink is: úristen, mit fogok csinálni, ha megszűnik a munkahelyem, miközben most vettem fel a házra egy nagy összegű hitelt.
Vannak jósló (profetikus) álmaink, amiket a mindennapi értelemben intuíciónak nevezhetünk. Valakire gondolunk és máris megcsörren a telefon. Az az illető hív.
Az éjszakai álomfajták között van egy speciális álomfajta is, ezt lucidusnak (fénylő, tiszta, élesen látó) nevezzük.

Ilyenkor az álmodó tudatában van annak, hogy álmodik. Ez egy tanulható, tudatosan kialakítható állapot - a buddhizmusban, a hinduizmusban, egyes sámáni kultúrákban szintén foglalkoznak ennek elsajátításával. Nehéz erre a szinte eljutni, nappali tudatosságot és komoly fegyelmezettséget igényel, hogy képesek legyünk formálni, alakítani az álmokat.

Tulajdonképpen ugyanez vonatkozik az éberen megfogalmazott álmainkra is.

Ahhoz, hogy megvalósítsuk őket kitartásra, belső rendezettségre, folyamatos jelenlétre van szükségünk.

A 2019-es év (mint jövő) éppen erről az energiáról fog szólni. De hogy a külső körülményekkel megtaláljuk az összhangot, hogy együtt tudjunk rezdülni - ahhoz bizony önmagunkkal kell harmóniába kerülni.

Így hát a legnagyobb rohanásban is érdemes akár csak tíz percet magunkra szánni. Csendben megfogalmazni az álmainkat. Bátran kilépve a jelenkori önmagunkból. Ki tudja, mikre lehetünk még képesek?


Tetszett a bejegyzés? Oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kedveld a Padparadsa facebook oldalát.
Related Posts with Thumbnails