2022. április 14., csütörtök

Gyermekké tettél

Fekete hold Lilith a Rák jegyében: 2022. 04. 14 – 2023. 01. 07.

Bevezető gondolat: "Amikor anno beléptem a klinikára, egy orvosnő végigvezetett a patológiás újszülött osztályon, és azt kérdezte: Tudja maga, mi baja ennek a sok csecsemőnek? A legtöbbnek egyszerűen cirókahiánya van. Abba ugyanis belebetegszik egy gyerek. De egy felnőtt is, teszem hozzá sok év múltán én. Több évtizedes praxisom alatt nyolcvan százalékban olyan gyerekekkel találkoztam, akiknek az egyetlen bajuk az volt, hogy nem szerették őket, de azt hazudták, hogy szeretik. Mert ugye 'egy anya mindig szereti a gyerekét'. Tényleg? 'Egy anya mindig a legjobbat akarja a gyerekének'. Valóban? Ezek konvenciók. Rengeteg szülő nem szereti a gyerekét, csak elviseli, hogy van. A társadalmi nyomásra viszont azt kell mondaniuk, hogy szeretik, a gyerek pedig megérzi ezt a hamisságot, és belebetegszik. De nagyon sok házasság is azon megy tönkre, hogy igazi gyengédség és intimitás helyett csak hosszú dumák, monológok, végszavak vannak. Mindenki tudja, hogy a másik mit fog mondani, és közben egészen mást éreznek." (Popper Péter: Lélekrágcsálók)


A minap a YouTube-on belenéztem a @nemakarokbeleszolni lányok beszélgetésébe, melyben felvetették azt a témát, hogy a filmek milyen torz képet adnak a szülésről, a lánykérésről, de még a szexről is. Ritka, hogy az első fájás után "kétszázzal kell bevágtázni" a klinikára, nem csak abból lesz tökéletes férj, aki a fizetésének kétszereséért vesz gyémántgyűrűt és az Eiffel torony árnyékában térdre borulva teszi fel a "nagy kérdést" és én bizony megijednék, ha egy intim pillanatban tőlünk függetlenül hirtelen bekapcsolna a hifi és felcsendülne valami érzéki latin zene.

Érzelmi életünket – pontosabban az erről kialakított elképzeléseinket – rengeteg hazugságra, túlidealizált elvárásra, kirakatképekre alapozzuk és ufónak, de minimum pancsernek érezzük magunkat, ha az életünk másképp alakul.

Az asztrológia képletben a Lilith az alapvető, női létezéssel kapcsolatos kérdéseket árnyalja, mint amilyen a szexualitás, a párkapcsolat vagy az anyaság. A Zodiákuson végighaladva hol ezt, hol azt a témát piszkálgatja jobban: a Rák jegyénél az anya és a gyermek viszonya kerül fókuszba.

Ahogy Popper Péternél is olvashatjuk, talán a legnagyobb nyomás az anyaság érzésére nehezedik. Az anyának feltétel nélkül KELL szeretnie a gyermekét. Abban a pillanatban, hogy kiderül a várandósság a nőt el kell, hogy öntse valami földöntúli boldogság...

A statisztikák szerint "a megszületett gyermekek több mint egyharmada (!) nem kívánt terhességből jön a világra" – idézet Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvéből. Szerintem még a legideálisabb kapcsolatnál is sok esetben  ijedséged válthat ki egy pozitív teszt. Főként azért, mert a mai nők generációjának maga a születési élménye sem volt a legtökéletesebb. Ahogy korábban írtam, csak két éve változott meg a szülési protokoll, ami az orvosok kényelme helyett egyre inkább az anya és a gyermek igényeihez, ritmusához igazítja a világba érkezést.

Szerencsére egyre több önismereti tréning segít a létbe lépés negatív élményeinek a feldolgozásában, egyre több nő ÉS FÉRFI! próbálja ezt a gyökérszintű elakadást kioldani, de messze vagyunk még attól, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb embergyerekek tömege tapasztalja meg a diadalmas, örömteli megérkezést.

A várandósság kilenc hónapja és a születés néhány órája betonszerű alapot ad az életünknek.

A magzati kor időszakának tükre a 6-os ház: a hétköznapjaink rutinja, életmódunk, egészségünk. Itt alakulnak ki az esetleges szorongásaink, a beilleszkedési és együttműködési képességünk.

Születési élményünk pedig a külvilághoz, másokhoz, a kapcsolatokhoz való viszonyunk táptalaja.

Ha az anyaság élménye sérül, akkor a gyermekvárásé is: nehéz harmóniába kerülni a létről való gondoskodással, az életadással, a megtermékenyüléssel, a befogadással, az odaadással. Itt találjuk a leghatalmasabb ősfélelmeket, őskétségeket, ősbizonytalanságokat.

Lilith az önismereti mélyrétegekhez tartozó (khtonikus) jelölő, ezért nem úgy dobálja fel nekünk ezt a témát, mint egy tévés kvízjátékban a játékmester. Lilith-tel foglalkozni személyes döntés, elhatározás kérdése.

Viszont ha ezen a téren vannak elakadásaink, ez alatt a kilenc hónap alatt jóval könnyebben férhetünk hozzájuk. Nyilvánvalóbban, élesebben érkeznek a felismerések, szembe jöhetnek a válaszok.

Mikor érdemes ezt az utat választanunk? Ha szeretnénk gyereket, de valamiért nem jön össze, ha tudatos vagy tudattalan félelmek munkálkodnak bennünk. Ha tudjuk, hogy problémás volt a magzatkorunk vagy a születésünk. Ha nem tudjuk, de már minden létező önismereti utat bejártunk, mégsem tudjuk, hol akadunk el újra és újra. Ha nehezen tudunk felnőni, leválni a szülői házról, különösképpen az anyáról. Ha az anyánk a hibás. Ha az anyánk túl tökéletes. Ha folyamatosan ellenőriz. Ha megfojt a gondoskodásával. Ha a szeretet egyenlő azzal, hogy még mindig gyerekként kezelnek...

Folytathatnám a sort, de aki már ebből is magára ismert, annak javasolt elindulni ezen az úton. Fogok majd a témába illő könyveket, lehetőségeket ajánlani. Az ilyen zsigeri szintű elakadásokat egyedül és főképp intellektuálisan nagyon nehéz, szinte lehetetlen kioldani!

A Rák Lilith kilenc évente nyitja meg ezt a tabu-szekrényt, ahonnan lomtalaníthatjuk az elfojtott érzéseket, kipakolhatjuk a blokkoló élményeket, az elfeledett dühöt, magányt, elszigeteltséget, szeretetlenséget.

Leporolhatjuk a bennünk szunnyadó ősi női bölcsességet, napfényre emelhetjük teremtő kreativitásunkat, felszabadíthatjuk az érzelmek erejét.

Ráadásul egy egzakt Hold-kvadráttal történik mindez, így rögtön a párkapcsolati-kötődési mintáinkra is rálátást kapunk. Valószínűleg sok indulattal találkozhatunk magunkban, de a megbékéléshez a konfrontáción és az érzelmi blokkok felszabadításán keresztül juthatunk el.

A Mérleg energia viselkedős, megfelelni akaró, decens, kifelé szép képet mutató szándékairól is letépi Lilith a ragtapaszt.


RÁK LILITH IDŐSZAK:

1951. július 10. – 1952. március 28.

1960. május 9. – 1961. január 31.

1969. március 15. – 1969. december 7.

1978. január 18. – 1978. október 12.

1986. november 24. – 1987. augusztus 17.

1995. szeptember 29. – 1996. június 22.

2004. augusztus 04. – 2005. április 28.

2013. június 9. – 2014. március 4.

2022. április 15. – 2023. január 7.


A Rák Fekete Hold Lilith tranzitjai

A legizgalmasabb együttállás június 22-én lesz, amikor a Rák jegybe lépés energiája mellett a Fekete hold és az aszteroida Lilith együtt állnak a 8. fokon.

Június 30-án a Nappal kerül együttállásba a Fekete hold, ami a tudatosítást segíti.

A Hold-együttállások a következők lesznek: május 5., június 1., június 29., július 26., augusztus 23., szeptember 19., október 17., november 14., december 11. és végül a legutolsó fokon 2023. január 8-án. Ezek a napok érzelmileg felkavaróbbak lehetnek, viszont az érzelmi tisztulást is nagyban elősegítik. Ha belemerülünk a Rák Lilith feldolgozásába, érdemes ilyenkor jobban figyelni az álmokra, megérzésekre, esetleg Belső gyermek kártyával rápillantani az elakadásokra.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails