2022. április 1., péntek

Az én megszületése

Újhold a Kosban, Kheirón együttállás: 2022. 04. 01 (08h25p)

Bevezető gondolat: "Érdekes dolog a lelki sebeknél, hogy sokkal lassabban gyógyulnak, mint a testiek. (...) Néha úgy tűnik, hogy a fájdalmunk (vagy a félelmünk) időtlen. A lélek emlékezete mélyebb és valóságosabb, mint a testé." (Müller Péter)


Van valami igazán megnyugtató a ritmusokban. Életünk első pillanatától kezdve kutatjuk ezeket az ütemeket: az újszülött az édesanyja mellkasán, a szívdobbanások hangjára nyugszik meg. Később is keressük az ismerős-ismétlődő hangokat: a zenében, az eső kopogásában, a hullámok morajlásában.

Hétköznapi rutinjainkkal igyekszünk kapaszkodókat teremteni, de ezek korántsem olyan kiszámíthatóak, mint a megnyugtató ritmusok. Hirtelen kifogyhat a kávé, egy sürgős hívás miatt elmarad a reggeli futás vagy áramszünet miatt ki kell hagynunk a kedvenc sorozatunkat.

A XXI. század embere hiába keresi a természet dallamát, már elfelejtette, hogyan kell meghallani azt – eltűntek az évszakok, a napszakok, a ciklusokat ünneplő hagyományok. Ám az Univerzum nem ilyen feledékeny: a planéták megbízható és lenyűgöző ritmus szerint keringenek – így ha ezekre figyelünk, mi is részesei lehetünk a világok táncának.

Most is egy szép, gyógyító ritmusra bukkanhatunk. 2020. márciusában elkezdődött valami olyan változás, amire már nem csak a spirituális útkeresők, de az egész világ felfigyelt. Az akkori Kos újhold léptett át minket az új világkorszak küszöbén, ám akkor leginkább a Vízöntő Szaturnusz szemszögéből közelítettük meg a kérdést.

Azonban a felvezetőben írt ritmusok mentén egy érdekes összefüggésre akadtam. Abban az évben az újholddal együtt állt a Kheirón, ami egészen 2026-ig minden második évben megteszi ezt – vagyis összesen négyszer segít a személyiségünk "leradírozásában", hogy mind jobban önmagunkká válhassunk.

A legtöbb ember tele van sebekkel, ezek között akadnak olyanok, amit személyes tapasztalatban szereztünk, családi mintákból örököltünk vagy előző életekből hoztunk. A sebek a legtöbb esetben láthatatlanok, nem a testen mutatkoznak, hanem a lelkünket nehezítik el. Sokszor a felszínen nem is értjük, miért akadunk el olyan triviális dolgokban, mint a párkapcsolat, az önérvényesítés, az anyagi biztonság megteremtése, a gyermekvállalás, az önszeretet vagy akár a felhőtlen kikapcsolódás képessége.

A 30-as évek végén felfedezett Plútó (az energia bekerülése a kollektív tudatba) megnyitotta a tudatalattink mélységeit, szabadon bocsátotta az árnyékban lapuló démonjainkat, de ezzel párhuzamosan feltárta a lelkierő felszabadításában rejlő kincseket is. Ehhez csatalakozott több mint 40 éve a Kheirón, aki már nem hagyja szabadon grasszálni ezeket a mintákat, hanem

megmutatta nekünk az önismereten keresztüli öngyógyítás és önelfogadás lehetőségét.

Míg a transzperszonális égitestek az emberiség egészének, az együttesen létrehozott "valóságmátrixnak" az átalakításán "munkálkodnak", addig egyéni szinten épp önmagunk megismerésével, lelkünk teljesebbé tételével tehetjük hozzá a legtöbbet ezekhez a folyamatokhoz.

Lehasadt lélekrészekkel a mélylélektani asztrológia foglalkozik, ilyen Lilith, Algol és persze Kheirón is. Történeteik olyan elutasításról, kirekesztésről, megalázásról, létük megkérdőjelezéséről szól, melyben elveszítették az (istenibe vetett) ősbizalmat.

Az irodalomban J. K. Rowling meglepően pontosan ábrázolja ezt a horcruxok formájában, amik a varázsló lélekdarabkáit őrzik. Hogy mi az etimológiája ennek a szónak csak az írónő tudja, de a kifejezés visszavezethető a "horrible crux" "szörnyű nehézség" szóösszetételre vagy akár az asztrológia alapját képező "hor" – óra és "crux" kereszt szavakra, amik a személyes képletünk tér és időkoordinátáit jelölik.

Lélekrészeket nem csak gonoszsággal és fekete mágiával lehet lehasítani, befagyasztani, hanem olyan események hatására is megtörténhet, mint a magzati élmények, a gyerekkori bántalmazás, de felnőttként is megpróbálhatjuk a velünk történtekre a feledés fátylat borítani a feldolgozás helyett.

A családfánkról is leszakadhatnak ágak-hajtások, ezzel Bert Helinger családállítás-modellje foglalkozik részletesen. Az életek közt a tudat "megmerítkezik Léthé folyójában" és legfeljebb csak sejtés szintjén emlékszünk azokra a tapasztalatokra, amiket korábban már átéltünk. Ám onnan is hozhatunk olyan lelki megrázkódtatásokat, amelyekkel nem volt erőnk, lehetőségünk foglalkozni és bezártuk azt egy képletes szekrénybe csontváznak.

A könyvbéli horcruxok, ahogy ezek a lelki sebek is, a varázsló / az ember életenergiájából táplálkoznak. Voldemort esetében eltorzítják a szép külsőt, a mi esetünkben pedig a szép és TELJES élet megélésétől fosztanak meg. Nem akarunk tudomást venni róluk, mégis ott rejtőznek a tudatalattink zegzugaiban és követelik a jussunkat: elfojtott dühvel, haraggal, tehetetlenséggel tápláljuk őket, óriási energiblokkokat hozva ezzel létre.

A mitológiai Kheirón felismerte származásából, eredettörténetéből fakadó lelki sebeit és saját tudása gyarapításával, mások mentorálásával, erkölcsi értékrend megteremtésével, gyógyítással és tanítással a múltat hátra hagyva próbált önmagává válni.

Az újhold képlet része ennek az öngyógyító folyamatnak. Nem abban a formában, hogy csak most, ebben a pillanatban nézhetünk rá magunkra, hiszen ez hosszú éveket átölelő időszak. Viszont fontos lenne azonban, hogy ne halogassuk túl sokáig a teljessé válásunkat, mert

a világot csak gyógyult lélekkel tudjuk szintén teljesebbé, egésszé és szerethetővé tenni.

Amíg sérült emberek irányítanak országokat és családokat, addig nem jön el a valódi változás. Pedig a változtatás elkerülhetetlensége egyre kézzel foghatóbb: sürgetően kopogtat a Vízöntő korszak ajtaján.

A Kos hónap évről évre újjászületés: a természeté, a fáké, a fészket rakó madaraké – és a miénk is. Az én azonban önmagától nem képes újjászületni, az idő nem gyógyítja be teljesen a sebeket, szükség van a bennünk rejlő Kheirón önismereti kötszerére.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails