2023. április 28., péntek

Hol van a béke?

Nap-Hamal együttállás: 2022. 04. 28

Bevezető gondolat:
"A Béke itt kezdődik.
Bent:
Csend."
(Reményik Sándor)


A címben szereplő kérdésre Reményik Sándor nyomban meg is adja a választ, ám a harc és megbékélés kérdését ma egy állócsillag kapcsán is érdemes körbejárnunk. A Nap együtt áll a Kos csillagkép alfa csillagával, a Hamal-lal. A csillagjegyeknek megfeleltethető csillagképek központi csillaga mindig különleges, mivel nagyon esszenciálisak: sűrített, tömény, tiszta energia-kivonatok.

Mivel a Kos a kezdőpont – az indulat, az indulás energiája – így muszáj néhány szót ejtenünk a precesszióról. 

Csillagászati érdekesség

A csillagjegyeket és a csillagképeket úgy képzelhetjük el, mint két tárcsát. A belső fix: a kiindulási pontja mindig a tavasz kezdetét mutatja. Ez az asztrológia által meghatározott Kos nulladik foka.

A teljes Zodiákus egyenlő 30 fokokra van felosztva, nagyjából leköveti az évszakok változásait.

A külső köríven a csillagképeket láthatjuk (ez egy pontatlan sematikus, illusztratív ábra), amik szép lassan mozognak. Az állócsillagok haladási sebessége meglehetősen komótos: 72 év alatt lépnek egy egész fokot. Világévnek nevezzük, amíg körbejárják az égi egyenlítőt, egy csillagjegy-cikkelyt pedig 2.160 év alatt bandukolnak végig. Maga a precesszió az elmozdulást jelenti.

Hogy a tavaszpont épp melyik csillagképre mutat, az határozza meg az adott világkorszakot. Hogy a csillagidő-kalendárium szerint hol tartunk, arról bővebben itt olvashattok: ...most akkor mi is van?

A precesszió miatt a Kos csillagkép szívét jelen pillanatban a Bika csillagjegy 8°-án találjuk. Krisztus születésének környékén még ugyanez a csillag a Kos 8. fokán volt. Akkor tisztán, egyértelműen "szűrődött át" az üzenet, most azonban már együtt kell értelmeznünk az anyagiasabb, földiesebb, test-tudatosabb energiával. De erről később lesz még szó.

● néhány szó még a Hamal-ról: ez a csillagkép legfényesebb csillaga, egy sárga óriás, viszonylag közel hozzánk: 66 fényévre

● neve az arab "ras al hamal"  vagyis a "birka feje" szóból ered, ami a kos homlokának a közepét jelöli a csillagkép-ábrán


Mitológiai háttér

Hogy a Kos valódi erejét megértsük, majd messzebb kell mennünk, mint a görög mitológia, viszont a csillagkép jelenleg is mesélt történetét onnan ismerhetjük meg.

A történet szerint Athamas királyt kiszemelte magának Nephelé felhőistennő és egy fiút, Phrixost, illetve egy leányt, Hellét szült neki. A király azonban elfordult az istennőtől és helyette egy földi asszonyt választott, Inót. A felhőistennő visszatért az égbe, de bosszúból aszállyal sújtotta az egész országot. Athamas követeket küldött Delphoiba, hogy választ kapjon arra, mi a teendő a természeti csapás megszüntetésére.

Inó lefizette a hírhozókat, akik azt mondták, a királynak fel kell áldoznia első házasságából származó gyermekeit az esőért cserébe. Egy aranygyapjas kos sietett a testvérpár segítségére: felültek a hátára és egy messzi vidékre repültek vele. Hellé azonban lecsúszott a kos hátáról és a Dardanelláknál belezuhant a tengerbe.

Az áldozatnak azonban be kellett teljesednie: miután földet értek, Phrixos feláldozta őt Zeusz tiszteletére. A gyapjút Arés szentélyében egy tölgyfára függesztették, érte vállalkozott Iaszón kalandos kolkhisi utazására az Argonautákkal.

Ebben a mítoszban alapvetően az "áldozati bárány" szerepkörrel találkozhatunk. Ám az, hogy a harc istenének oltárára került az aranygyapjú utalás az állat vadabb, ösztöni természetére.


Kosok szerepe a világ kultúráiban

● A vadjuh háziasítása körülbelül 10.000 évvel ezelőtt (vagyis majdnem öt világhónapja) kezdődött. Fontos haszonállat: gyapjáért, húsáért, tejéért tartjuk őket. Bár a ma született bárányokról a cukiság jut az eszünkbe, a párzási időszakban a hím állatok meglehetősen agresszívvé válnak. Évről évre megverekszenek a hatalmi pozícióért, a nemzés jogáért: fejüket leszegve erőteljesen összeöklelik a szarvukat.

● Az ősi Egyiptomban Chnum vagy Hnum a kosfejű egyszerre volt az élet forrásának őrzője (nemzőerő) és az élet védelmezője az ellenségekkel szemben. Nála jóval ismertebb istenség Amon, akit szintén kos alakban ábrázoltak. Neve azt jelenti "a titokzatos", "az elrejtett". Az egyiptomiak a Kos csillagképben az ő alakját vélték felfedezni.

● Harcias kos-istenséggel találkozhatunk a keltáknál is, Teutates egyszerre volt a harc és a bőség megszemélyesítője.

● Az indiai hitvilágban Agni az áldozati tűz istene és a teremtés pásztora egy fekete kos hátán közlekedett. Ő a legfőbb kapocs az istenek és az emberek között.

 Összegezve a kos kulturális szerepe igencsak sokrétű.

Ő az élet kezdete, a teremtő akarat, ami fellobbantja a létezés vágyának szent tüzét. Ez az erő késztet indulásra bennünket.

Legelső áldozatunk maga a fogantatás, amikor a két különálló sejt feláldozza egyéni mivoltját, hogy egy új harmadik létrejöhessen.

Legelső halál-beavatásunk a születés: amikor teljesen megszűnik mindaz, amit addig életnek véltünk – a magzatot kiszolgáló édeni körülmények. Újra meghal egy közösség az anya és gyermek köldökzsinóron keresztüli szoros összefonódása, hogy létre jöjjön az individuális én.

Legelső önálló küzdelmünk maga a születés, amikor (jó esetben) a saját erőforrásokat koncentrálva megvalósítjuk a létakaratot.

Ezek az áldozatok teremtő áldozatok, ezek a harcok a megbékéléshez vezetnek. 


Mit üzen nekünk a Hamal?

A Hamal energiája harcias, de elsősorban nem a másokkal való konfliktusokról, veszekedésekről, nézeteltérésekről szól. Jóval mélyebb az üzenetet:

maga a létezés bennünk dúló ellentmondása.

Az életet megpróbálhatjuk az ösztöneink, az indulataink mentén élni, rohanhatunk folyton fejjel – vagyis egóval – a falnak. Így minden élethelyzetben a kihívást, az akadályt, a problémát, a támadást fogjuk felfedezni. Miközben elszenvedő – áldozati báránynak – érezhetjük magunkat.

De ha megnézzük a mítoszokat, a Kos emlékeztet bennünket arra, hogy

a lét teremtésének kódja ott van bennünk.

Hiszen az élet megtapasztalásának vágyával hoztuk létre meg magunkat. Manifesztálódtunk. A Kos ereje nem fizikai, "ököljog" vagy dominancia, hanem a lelki energia hatalma.

A Hamal üzenete: békélj meg a sorssal, békélj meg önmagaddal. Minden a te teremtésed. Ez a fajta belső béke pedig az az állapot, ahonnan újrateremthetjük önmagunkat.

Mivel mindez most egy Bika "háttérkép" előtt történik, így jóval kézzelfoghatóbb, anyagba önthetőbb a valóság formálása. Első lépésben azonban meg kell érkeznünk a saját testünk teremtő tudatosságába.

Régen elveszítettük a kapcsolatot az anyagi formánkkal, pedig a légzésen, a táplálkozáson, az érzelmi-indulati reakciók újra felismerésén keresztül szinte azonnal kapcsolódhatunk a bennünk rejlő erőforrásokhoz.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails