2023. április 6., csütörtök

A gyógyulás teliholdja

Telihold a Kos havában, Kheirón együttállással: 2023.04.06 (06h35p)

Bevezető gondolat: "A trauma az, ahogy a múlt uralkodik a jelenen." (Orvos Tóth Noémi)

A traumával összefüggő zavarok tüneteit már az ókori görögök is dokumentálták, sőt, maga a kifejezés is tőlük származik. Jelentése "seb, sérülés", ám nem csak a fizikai, hanem a lelki és mentális behatásokat is értették alatta.

Rengeteg történet foglalkozik a traumákkal, sőt a legtöbb isten- vagy hősmítosz sem nélkülözi az ilyesfajta tapasztalást. Joseph Campbell Az ezerarcú hős című könyvében összegyűjtötte számos kultúra meséit. Ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy ezek a történetek útmutatói lehetnek a spirituális növekedésnek azáltal, hogy a hős szembenéz a félelmeivel, a traumáival és a veszteségeivel és fel is dolgozza azokat.

Vagyis ez azt jelenti, hogy az ember már jóval a modern pszichológiai irányzatok megszületése előtt

kereste a kiutat azokból a traumákból, amelyek nem a testen, hanem láthatatlanul, a lélek szintjén hagynak nyomot.

Az asztrológia elsődleges jelölői (a hét fő planéta) mentén nem foglalkozunk túlzott mértékben a témával – bár ők sem maradnak ki teljesen a traumatizáltságból – de ha valódi traumákkal akarunk foglalkozni, akkor mélyebbre, a kisbolygók és egyéb jelölők, szintjére kell ásnunk. Ott aztán mindenkinél találunk kisebb-nagyobb lelki sebet.

Mégis van egy égitest, ami egyértelműen a traumákat és a traumán keresztüli öngyógyítási folyamatokat jelöli: ez pedig a Kheirón.

Traumái a következők:

● születés előtti (prenatális) trauma, amit a fogantatásának körülményei jelölnek

Kronosz (Szaturnusz) elcsábította Philyra nimfát. A nász közben az isten felesége tetten érte őket, erre reagálva Kronosz lóvá változva elmenekült a helyszínről. A nimfa pedig ott maradt megszégyenülve, egyedül. Arra is jó esély van, hogy maga a "csábítás" az erőszak eufemizmusa. A görög mitológiában a "gyermek" két energiaminőség találkozása, ami ha torzként jön világra, akkor a foganás pillanatának lenyomatában komoly indulatok, heves düh vagy akár szexuális bántalmazás is előfordulhatott. Itt a férfi árulása nyomán egy félig ember, félig ló keveréklény született.

● lelki-anyai trauma

Nagyon súlyos traumákat szerethetünk kisgyermekkorban, főképp az anya részéről, ha elutasítást, elhagyatást szenvedünk el részéről. Érdemes elolvasni dr. Máté Gábor Normális vagy című könyvét, melyben leírja, hogy saját hasonló gyermekkori élményei terelték őt a traumagyógyítás szolgálatába.

● fizikai trauma

Legendák keringtek arról, hogyan tudott Kheirón megsebezni, majd meggyógyítani bárkit. Ám, mikor Héraklész véletlenül őt találta el egy hidraméregbe mártott nyílvesszővel, saját sebét nem tudta orvosolni.

● mentális trauma

A kudarcélményből következett egy újabb trauma, hiszen azt sem könnyű feldolgozni, ha olyasmiben bukunk el, amit szívvel-lélekkel teszünk, de a kontroll, az irányítás mégsem tökéletes.

Végül Kehirónt ez az utolsó trauma vezette el a "megváltáshoz", elfogadta traumáit, megbékélt önmaga "sebzett gyógyítói" természetével. Feláldozta halhatatlanságát, és átvette a száműzött és folyton szenvedő Prométheusz helyét a Tartaroszban. Kilenc nap elteltével Zeusz felhozta őt, és jutalmul nemes tettéért csillagképként az égboltra emelte.

Az égitestet 1977-ben fedezte fel Kowal, ekkor került be a kollektívbe minden hozzá köthető lelki-pszichológiai tartalom. Mint látjuk, korábban is voltak traumái az emberiségnek, de tudatosan foglalkozni ezekkel nem nagyon volt lehetőségünk.

Mostanra a sebek feltárása, az önismereten és önelfogadáson keresztüli gyógyulás már nem csak a mesék fikciói, hanem egyre inkább a hétköznapjaink valósága.


A telihold képlete

A képletből is jól látszik (mivel odaírtam), hogy ebben a teliholdban a Kheirón kiemelt szerepet kap.

A Nap és Hold két legfontosabb "kommunikációs csatornája" az újhold – amikor együtt állnak, illetve a telihold – amikor egymással pont szemben helyezkednek el. Előbbi az adott energia integrálását segíti elő, az oppozíció viszont a kritikus rátekintést támogatja a szellemi vagy az érzelmi aspektusokra.

A Kheirón Kosban töltött 9 éve alatt 10 alkalmunk van ezekre a rápillantásokra, aminek a csúcspontja épp jövő ilyenkor lesz egy teljes napfogyatkozás kíséretében. Ez egy gyönyörű, többdimenziós oldópont lesz!

A Kos jegyében a Kheirón elsősorban a sebzett énképek gyógyításán keresztül segít minket önmagunkká válni. Tulajdonképpen ő a híd a múltból hozott dolgaink (Halak Szaturnusz, Egészséges gyökerek) és az előttünk álló új lehetőségek (Vízöntő Plútó, Szép új világ?) között.

Traumagyógyítás nélkül nincs továbblépés, hiszen ahogy a bevezető gondolatban is olvashattunk: uralkodik a jelenünkön. Rugalmatlanná, beszűkültté, bénulttá tesz bennünket és ha a foglyai vagyunk, nem tudunk teljes életet élni.

A trauma azonban jóval túlmutat az egyénen, társadalmi szinten a kollektív traumák is gúzsba kötnek bennünket. A trauma feldolgozása nem a múlt megtagadása – a világháborúk, a rabszolgatartás, a megkülönböztetés, az ilyen-olyan üldöztetések elfelejtése. Meg kell ismerünk azokat a történeteket, melyeknek akár csak transzgenerációs szinten is részesei vagyunk, de nem szabad hagyni, hogy a félelem vagy a bűntudat visszatartson minket a fejlődéstől, a gyógyulástól.


A mostani égi állások tényleg egy komoly, kollektív spirituális előrelépést készítenek elő. Az új világkorszakba lépés előtt meg kell szabadulni a több életen át hurcolt terhektől. Teljesen másfajta létélmény felé tartunk, ahová ezekkel a koloncokkal nem fogunk tudni belépni.

A sebekkel való szembenézés nem megy egyik pillanatról a másikra, de minél jobban elhanyagoljuk a lélek sérüléseit, annál valószínűbb, hogy fizikai formát öltenek. Mint ahogy Kheirónnál is: örökké magán viselte Kronosz gyáva, felelőtlen helyszínelhagyását.

A már említett Máté Gábor könyvben, az első fejezetben, a traumához kapcsolódóan a következő meghatározásokat olvashatjuk: a trauma elválaszt a saját testünktől, az ösztöneinktől. A mitikus kentaurnál pontosan ez történt, hiszen a teste egy állati és egy emberi részre hasadt.

A testünkhöz való visszakapcsolódást a Bika Uránusz, a lelkünkhöz a Halak Neptunusz (és Szaturnusz), a magasabb szintű szellemiségünkhöz a Vízöntő Plútó vezet el bennünket. Miközben a Kheirón az énképünkön, a sérült egónkon "dolgozik".

De a planéták sosem oldanak meg helyettünk semmit, pusztán egy gyógyító energetikai hálót feszítenek körénk, ha úgy döntünk elszakítjuk magunkat a múltunktól és belevetjük magunkat az ismeretlen jövőbe.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails