2023. március 20., hétfő

Új időszámítás

Kos jegyében a Nap: 2023.03.20 – 04.19

Bevezető gondolat: "Minden évünk: egy életkör. Egy gyűrű az életfa törzsén. És minden életkör végén kicsit meghalunk - ugyanakkor minden új kör kezdetén kicsit föltámadunk." (Müller Péter)

A naptári évet itt nyugaton január 1-jével indítjuk. A holdújév februárban vette kezdetét, a szoláris év – a csillagászati tavasz vagy asztrológiai újév – azonban ma veszi kezdetét. Mi a különbsége ezeknek az időszámításoknak?

A naptári év tulajdonképpen nem kapcsolódik a planetáris mozgásokhoz, az egy egyezményesen meghúzott időhatár. Mindig a Bak jegy közepére esik, így ennek az energiának köszönhetően kiváló alkalom az áttekintésre, a hosszú távú tervezésre, annak meghatározására, hogy miket is szeretnénk az adott időszakban elvégezni.

Ezzel szemben a mai napi újév a Nap mozgásával függ össze, ide esik a tavaszi napéjegyenlőség: a világos és sötét órák kényes egyensúlyán billegünk. Olyan érzékeny ez az időpillanat, hogy már holnaptól 3 nappali perccel több jut.

Az asztrológiai gondolkodás szerint a Kos 0. fokán "születik meg" a Nap, ez az origó határozza meg, hogyan látjuk, érzékeljük az elkövetkezendő 365 napot. Itt nincs olyan tudatos befolyásunk, mint január elsején éjfélkor, inkább az energiák sodornak minket magukkal. Mint egy újszülött kisbaba, aki nem döntheti el, hogy norvég magánkórházban vagy épp egy timbuktui faluban látja meg a napvilágot – a körülmények fogják őt befolyásolni. Az ottani szokások, protokollok határozzák meg az első perceit...

Az emberiség kollektívan szintén évről-évre megszületik, együtt haladunk végig a napév állomásain (ezek a jegybe lépések) újabb és újabb feladatokkal, kihívásokkal nézünk szembe, de itt a tapasztalatok, a konzekvenciák már egyéniek lesznek.

A Kos jegybe lépés mindig megmutatja nekünk a világkorszak-időt, ami jelenleg a Halakból kifelé ketyegve egyre erősebben mutat a Vízöntőre. De minden évben egyedi mintázattal is bír, hiszen teljesen más volt tavaly, öt vagy tizenkét éve.

Az asztrológiai mozgásokban van egy érdekes, de nem teljesen kőbe vésett ritmus, mégpedig ami a mi születésnapunkat is meghatározza. Bizonyos aszcendensek mentén haladunk, amik olykor négy évente négyszer is ismétlődnek, míg vannak aszcendensek, amik csak kétszer, háromszor térnek vissza, de akad olyan mintázat is, amiből egy év tapasztalás is bőven elég. (Ez összefügg az északi félteke dőlésszögével vagyis a fizikai pozíciónkkal, Ausztráliában pont fordított arányú az aszcendensek ismétlődési ritmusa.)

Halak aszcendensű évünk például csak 2016-ban volt, 2020-ban már az őt követő Vízöntőre jegyre ugrottunk. A mostani Skorpiót azonban alaposan "begyakoroltatják" velünk. A legutolsó 4×4-es blokk 1986 és 1998 között volt, most pedig 2019, 2023, 2027 és 2031-es csillagászati újévünket érinti.

A hosszas szakzsargon után igyekszem érthetővé tenni, mit is jelent mindez. Képzeljük el, hogy az iskolában mondjuk a tojásrántotta elkészítése a feladat. Ennek egy órába bele kell férnie, hiszen tojás kell hozzá, zsiradék meg egy serpenyő. Nem túl bonyolult, ha pedig még variálni akarunk, azt már otthon is megtehetjük.

De ha nem a tökéletes tojásétel a cél, hanem egy agyműtét, akkor fokozatosan, rétegről rétegre kell elsajátítanunk a tudást, kezdve az alapanatómiával, az alap sebészeti ismereteken át a speciális idegsebészeti beavatkozásokig. (Bocsi, ha rosszul mondom, de csak tojásrántottában vagyok profi, a műtéti tevékenységem kimerül a kullancs vagy szálkakiszedésben.)


Alapenergiák

A Skorpió aszcendens egyéni és kollektív szinten is nagy horderejű, úgynevezett irreverzibilis változásokat készít elő. Ezekben az években mély emóciókkal, érzelmileg felforgató tapasztalatokkal találkozunk. Elindul valamiféle gyökeres változás vagy megjelenik a változtatás igénye.

Ez minden esetben egy régi életszakasz lezárása és egy új kezdete, de látható, hogy ez szakaszosan, lassan, lépésről lépésre (kvázi 16 év alatt) megy végbe. Ezekben az években jóval intenzívebb a rejtett dolgok, elfojtott, eltemetett érzelmek felszínre kerülése.

Erre az évre ez még inkább igaz lesz, hiszen a Nap még a Halak Neptunusz "bűvkörében" van, sőt a Holdat, az érzelmi érzékenységünket is "beszippantotta". Ráadásul az aszcendens tradicionális ura, a Mars pozíciója is feltételezi, hogy itt erőteljes érzelmi küzdelmekkel, belső harcokkal találhatjuk szembe magunkat, amikkel ha nem sikerül megbirkózni, rengeteg energiánkkal felemészti.

Nehéz, de hosszú távon kikönnyebbülést hozó döntések várnak ránk, erre mutat az aszcendenssel együtt álló állócsillag, az Elschamali (Könnyű lélekkel).

A felforgató, nagy változást hozó jellemzőket a hónap fontosabb eseményei is megerősítik, köztük az idei év egyik legfontosabb planétamozgását, a Plútó átlépését még a héten átélhetjük.


A Kos hónap eseményei

Március 20., hétfő: tavaszi napéjegyenlőség

Az ide kapcsolódó természeti ünnep az ostara, Az átbillenés ideje cím alatt olvasható ennek a részletesebb bemutatása.


Március 21., kedd: újhold a Kosban

Nagyon izgalmas keretet adnak a hónapnak az újholdak, kihangsúlyozva az újrakezdés, a letisztítás lehetőségeit. Mindkettőnél a Plútó is szerepet kap, más és másfajta feszültségforrásként. A feszültségforrás minden esetben az ismeretlenbe való belépés, a komfortzónából való kilépés adja. Míg itt elrugaszkodunk, vagyis erőtől duzzadva elhatározzuk, hogy mit is akarunk másképp csinálni, addig az időszak végén összegzünk, hogy miben sikerült ténylegesen változnunk.


Március 23., csütörtök: Vízöntő jegyébe lép a Plútó

A Plútó tizenöt-harminc évente nagyon hangsúlyos változásokat hoz az életünkbe, összefügg a generációs áramlatokkal, sőt most még egy világkorszakba lépést is előrevetít. Maga az átlépés szintén szakaszos lesz, most felgyűrjük az ingujjunkat és belevágunk, de ténylegesen 2025-ben érkezünk csak meg.


Március 25., szombat: Rák Mars

A Rák jegyébe lépő Mars szintén állóvíz-felkavaró energiákat eredményez. Az Ikrekben tavaly augusztus óta tartózkodó akarati- és cselekvőerőnket meghatározó bolygó szinte berobban ebbe a víz-közegbe és ahol nincs érzelmi felelősségvállalás, ott felszínre kerülnek az indulatok.


Március 26., vasárnap: nyári időszámítás

Elvileg ez az utolsó év, amikor még ide-oda tekergetjük az órát, mert az Európai Unió döntése alapján jövőre már minden tagországnak el kell köteleződnie a téli vagy a nyári időszámítás mellett.


Április 4., hétfő: Bika Merkúr

Gondolkodásunkban felfedezhetjük (vagy felismerés nélkül gyakorolhatjuk) azokat a sémákat, amik visszatartanak minket a fejlődéstől. A Bika Merkúrra nagyon jellemző a makacsság, a begyöpösödöttség, most pedig a Vízöntő Plútó rá is irányítja erre a figyelmet.


Április 5., szerda: Nap-Kheirón együttállás

A két planéta együttállása minden évben kiváló alkalom annak összegzésére, hogy önismereti folyamatainkban hol tartunk. Mennyire váltunk önmagunkká?


Április 6., csütörtök: telihold a Mérleg jegyében

A fenti kérdést feszegeti tovább a telihold is, így majd ebben a bejegyzésben térünk ki a megválaszolásra. Maga a képlet olyan, mint a színpadra lépés előtt a függöny mögül kukucskálnánk ki, hogy lássuk, milyen közönségre (befogadó közegre) számíthatunk.


Április 7., péntek – április 10., hétfő: a húsvét időszaka

Ez a négy nap asztrológiai viszonylatban is hoz egy kis szusszanást.


Április 11., kedd: Ikrek Vénusz

A Vénusz jegyváltásával létrejön egy uralmi csere a Merkúrral, ami most igazán kedvezően hat a kommunikációs képességeinkre. Diplomatikusabbak, megfontoltabbak lehetünk és már a másik szemszögére is jobban rá tudunk pillantani.


Április 12., szerda: Nap-Jupiter együttállás

Itt az elmúlt év lehetőségeit összegezhetjük, jövő hónapban ugyanis már tovább áll a Jupiter. Eredeti bejegyzés: Új utakon.


Április 15., szombat: Nap-Eris együttállás

Ez a planéta-együttállás is olyasmi, amit sok évtizeden át boncolgathatunk magunkban, hogyan is állunk az egóharcokkal, a külső-belső viszályokkal. Tavaly például az én mozgatórugóit vizsgálgattuk.


Április 20., csütörtök: második újhold a Kosban

Végül a finálé, a keret! Az újhold megismétlődése, ami gyakorlatilag áthúz minket a Bika jegyébe, mert a 29. fok 51. percénél jön létre. A két energia intenzíven kavarodik, fizikai történésekben is felrázó, ébresztő lehet mindez.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails