2021. november 11., csütörtök

Könnyű lélekkel

Nap együttállás Zuben Elschamali-val: 2021.11.11

Bevezető gondolat: "Rá kell ébrednünk, hogy éppoly mélységesen félünk élni és szeretni, mint meghalni." (Ronald David Laing)

A mérlegnek két serpenyője van: az egyikbe helyezzük a súlyokat, a másikba a megmérendő dolgokat: friss gyümölcsöt, sajtot, felvágottat – vagy épp a lelkünket. Míg az előbbieknél az emberiség által közösen elfogadott SI-mértékegység szerinti grammokat, dekákat és kilókat helyezzük az egyik oldalra, addig a lélek-méréséhez elegendő egy tollpihe.

Mondjuk nem akármilyen tollról van itt szó, nem szedegethetünk fel elhullott galambtollakat a parkban: a világrendet képviselő istenségek szimbólumára van szükségünk. Az ókori egyiptomiak hite szerint Maat istennő tulajdonában volt ez a bizonyos toll, amivel a holtak lelkét mázsálták.

Az égi csillagmesékben jó hosszú fejezetét tesz ki ez a történet: három csillagjegyen is átível – a Szűzön, a Mérlegen és a Skorpión. Érdekes párhuzam a tarot-beavatásával, ahol szintén az út közben és nem az út végén esünk át ezeken a tapasztalatokon.

Ennek a momentumnak kétféle értelmezése van. Egyik az, hogy a halhatatlan lélek útja a végtelen körforgás, a fizikai test(et létrehívó egó) halála pedig valahol út közben van. Nem a kezdet és nem a vég – pusztán egy állomás.

A másik olvasatban az adott létidőnek is szerves része a halál és újjászületés misztériuma. Lelkünk megmérettetik bizonyos helyzetekben, ami elengedhetetlen az átlényegüléshez.

Az élet elfogadásának és tiszteletének megkerülhetetlen feltétele a halál elfogadása és tisztelete.

A mai társadalomban egyre távolabb kerülünk az élet és a halál respektusától, de még a hétköznapi elengedés is nehezen megy. A biztonságot az őrült ragaszkodásban, a felhalmozásban, a folyamatos növekedésben keressük és nem adunk teret a kiüresedésnek, a csökkenésnek, az elengedésnek. A régi holmijainktól, elektronikai eszközeinktől, bútordarabjainktól is nehezen szabadulunk meg, nemhogy a a lelki-szellemi megtisztulás rítusát gyakoroljuk.

Pedig nem tudunk teljes odafordulással egy új kapcsolat felé nyitni, ha a korábbi sérelmeinket, csalódásainkat, nyomasztó családi mintáinkat cipeljük magunkkal. Nem tudunk új álmokat álmodni, új életszakaszba lépni, ha vonszoljuk magunk után a szülők, a társadalom elvárásait, a félelmeinket, a bizonytalanságunkat és a többit.

Mitológiai háttér

Egyiptomban a túlvilági élethez komplett útmutató tartozott, ami a titokzatos és ismeretlen világon való átkelésben segítette az elhunytak lelkét – ez volt az Egyiptomi Halottaskönyv.

Az ókoriak hite szerint az eltávozottak lelke felszállt Ré napisten bárkájára és vele együtt bukott le a horizonton napnyugaton. Itt megkezdődött a félelmetes utazás, tele rejtélyes kapukkal, rémisztő szörnyekkel, labirintussal. A könyv ellátta varázsigékkel és helyes viselkedésre vonatkozó utasításokkal az utazókat, akik így sértetlenül eljuthattak az igazság csarnokába, ahol 42 bíró és Ozirisz várt rá.

Itt jött az igazi próbatétel, amikor "lepergett az élet filmje" és az ítéletre váró léleknek sorra számba kellett venni tetteit. Az isteneknek nem tetsző cselekedetek között számtalan olyat találunk, ami a modern kor erkölcsi mércéjével mérve is alapkövetelmény: például a sikkasztást, a gyilkosságot, a rágalmazást de még a viszályszítást sem nézték jó szemmel. (Talán az áldozati sütemények elfogyasztását ma már nem bírálnánk olyan szigorúan.)

A fenti pontokon túl is igen kemény feltételeket szabtak a lélek tisztaságának, valószínűleg sokan elbuknánk a próbát, mivel a legtöbben késztettünk már másokat sírásra, lobbantunk haragra, voltunk türelmetlenek, szaporítottuk a szavunkat beszédben – ezek a momentumok szintén szerepelnek a listán.

De mondani sok mindent lehet, az istenek csak a saját szemüknek hittek. Itt érkezett el a tárgyalás csúcspontja: a lélek objektív mérlegelése. A leélt élet minőségét az elhunyt szíve jelképezte, míg az univerzum törvényét Maat strucctolla. Ha e kettő egyensúlyban volt, a lélek kiállta a próbát, ha azonban a szív súlya lehúzta a mérleg nyelvét, akkor borzasztó sors várt rá: Ammut démon felfalta. Vagyis az lélek felszabadulás helyett visszazuhant a fizikai megtestesülés fogságába, hogy újra tapasztalhasson, fejlődhessen és életről életre könnyebbé válhasson.

Valószínűleg nekem még lesz pár köröm, mert a szószaporítás bűnébe estem, most térek csak rá a lényegre: a ma napi állócsillag-együttállásunkra. Ma a Nap és a Mérleg csillagkép β csillagának, a Zuben Elschamalinak az energiája fonódik össze.


Csillagászati érdekességek

● a legtöbb csillagképben az ɑ csillag jelöli a legfényesebb csillagot, a Mérleg esetében a β az első. Ráadásul egy különleges és ritka zöldes színű csillagról van szó!

● a neve az arab Al Zuban al Shamaliyyah kifejezésből ered, ami Északi ollót vagy karmot jelent. Ez azért van, mert korábban a Skorpió csillagképhez tartozott.

Mit üzen nekünk az Elschamali?

A Mérleg csillagkép alfa csillagáról már írtam néhány éve (A döntés elkerülhetetlen), ott egy kicsit más aspektusból vizsgáltuk a serpenyőket. A déli oldalt negatív hatásúnak (szaturnikus), míg a jelen csillaggal kijelölt északit pozitív sugárzásúnak (jupiteri) vélték a régi korok csillagászai.

Ma már nem fogalmazunk ilyen sarkosan, de ha a fentebb leírt egyiptomi mérleg-sztorit vesszük alapul, akkor az Elgenubi csillaghoz tartozik a földi élet súlya, míg az Elschamali-hoz a világlélek könnyedsége.

Egyszerre vagyunk mindkettő: elkülönült és a mindenséghez tartozó, külső és belső világunk, sötétség és fény, múlt és jövő, testi és szellemi és minden, minden, ami polaritás.

Feladatunk a kettő összekapcsolása, egyensúlyba hozása. Minden olyan létállomással, amikor ez sikerül, amikor könnyebbé, tisztábbá tesszük a lelkünk, közelebb kerülünk az istenek, a Világmindenség esszenciájához.

Felgyorsult világunk egyik ajándéka, hogy nem csak életről életre, hanem egy életen belül is gyakorolható. Mindig, amikor saját lelkiismeretünket, tetteinket, gondolatainkat tesszük mérlegre – korrigálhatunk.

A csillagjegyek és a csillagképek nem fedik egymást (ezt nevezzük precessziónak), így most a Skorpió égisze alatt történik ez a megmérettetés. Ezért van az, hogy most ezek a szembesítések mély (és gyakran fájdalmas) érzelmi tónust kapnak az objektív levegősség helyett.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails