2021. november 18., csütörtök

Töredezés

Telihold a Skorpió havában: 2021.11.19 (09h58p)

Bevezető gondolat: "Soha ne kérdezd senkitől, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Az élet egy kísérlet, magadnak kell felfedezned, mi a helyes és mi a helytelen. Megeshet, hogy helytelenül cselekszel, de szert teszel a tapasztalatra, ami tudatosítja benned, mit kell kerülnöd. Megeshet, hogy valami jót teszel, és azonnal kiélvezheted az áldásait. A jutalom nem ezen az életen túl, nem a mennyországban és a pokolban vár. Hanem itt és most. Minden tett azonnali eredményt hoz. Csak légy éber, és figyelj. Az érett emberek azok, akik megfigyelték és felfedezték maguknak, mi helyes és mi helytelen, mi jó és mi rossz. És azáltal, hogy ezt felfedezték a maguk számára, mérhetetlen belső tartásra tettek szert. Ha az egész világ mást gondolna, számukra az is közömbös. Megvan a saját tapasztalatuk, ami vezeti őket, és ez elég." (Osho)

☉☽

A Skorpió hónap alaposan "megdolgozott" bennünket, a fináléra pedig egy részleges holdfogyatkozással egybekötött (rendkívül összetett és sokrétű) teliholdat tartogat a számunkra.

Mivel a telihold hazánkban a délelőtti órákra esik, így a látványból most is kimaradunk (mint az utóbbi három holdfogyatkozáskor), de nem kell aggódni, a hatása érzékelhető lesz!

"Az év utolsó holdfogyatkozása egy nagymértékű részleges fogyatkozás, ami éppen hogy nem lesz totalitást adó esemény. A jelenséget Észak- és Közép-Amerikából illetve Ázsia északkeleti részéből, illetve a Csendes-óceánról lehet teljes egészében megfigyelni. Dél-Amerika lakosainak a jelenség vége előtt lenyugszik a hold, míg Ázsia keleti és délkeleti részén, illetve Ausztráliából nézve a már részben félárnyékban lévő holdkorong kel fel. Európa döntő része és Afrika kimarad a jelenségből – a Nagy-Britannia és Skandinávia északnyugati része a részleges fogyatkozás kezdetét még láthatják, ha engedik a felhők." (forrás és további infó: saros139).

Teliholdnál a Nap és a Hold a föld-középponthoz képest a két legtávolabbi ponton helyezkedik el, holdfogyatkozásnál ráadásul a két égitest pályaívén alakul ki ez a konstelláció: vagyis a Föld árnyéka rávetül a Holdra.

forrás: Wikipédia

Asztrológiai értelmezés szerint a Nap a tudatos énünk, míg a Hold a tudatalattink tükröződése, a pályaív pedig a felszálló-leszálló holdcsomópont tengely, amit karmatengelynek is szoktunk nevezni. Utóbbi tulajdonképpen "csak" fiktív, viszonyítási pont az égbolton: itt metszi egymást a Nap és a Hold "nyomvonala". Mivel a két fő égitest mindig előrefelé halad, így a holdcsomópont-tengely mozgása ellentétes irányú, ezért úgy tartják, hogy egyfajta időkapuként funkcionál és az előző-következő inkarnációkra pillanthatunk rá rajtuk keresztül.

Ha az emberiség kollektív feladatát vizsgáljuk, akkor a holdcsomópont-tengelyek aktuális pozíciói a közös tudat és tudatalatti metszéspontjait szimbolizálják és az Ikrek-Nyilas ívén a valóságfelfogásunk kérdőjeleződik meg. (Mit nevezünk valóságnak?). Utolsó tapasztalatokat kapjuk most a témában – december 4-én lesz még egy teljes napfogyatkozás, az lesz az elmúlt másfél év csodaszép összegzése – de utána már Bika-Skorpió felismerésekre váltunk.

A mostani telihold ennek egy kis előrevetítése, mivel a tudat-tudatalatti szintén a Skorpió-Bika energiák feszültségét hozza, de a gondolkodásunkkal, hitrendszereinkkel összekapcsolódva. Bakos Attila kiválóan megfogalmazta mindezt: "szó szerint átment a pokol tüzén, hogy elégesse hamis nézeteit és értékeit".

Társadalmi szinten az elmúlt időszak igen rendesen megnyirbálta azt, hogy mit tartunk igaznak és mit nem, mit hiszünk el valóságnak és mi az, amit nem tudunk beleilleszteni az általunk kialakított világképbe. Annyi irányelv, információ és forrás áll rendelkezésünkre az interneten keresztül, hogy csak kapkodjuk a fejünket és próbáljuk az onnan érkező morzsákat felcsipegetni.

Hogy mi a helyes, mi az igaz, mi a valódi, azt senki nem tudhatja helyettünk. Nincsenek emberek által kreált örök érvényű igazságok, mindenkinek egyformán hatékony diéta, kivétel nélkül működő önismereti út, száz százalékosan garantált gyógyulás.

Fontos lenne, hogy minden esetben a feltétlen elfogadás, a vak követés helyett megvizsgálnánk azt, hogy minket hogyan érint a dolog.

Ezzel nem egy adott módszer, rendszer, termék vagy gondolat valódiságát cáfoljuk, hanem személyes tapasztalattá tesszük.

Ehhez azonban nagy fokú önmagunkra figyelés és hatalmas felelősségvállalás kell.

A pénteki teliholdunk (és már egy ideje tartó konstellációk) a test-érzelem-gondolat hármasságára hívja fel a figyelmet.

A testünk, főképp az izmaink emlékeznek a korábbi (főképp negatív) érzelmi reakcióinkra és azt tárolják magukban. A test ezen fajta emlékezőképessége egészen a magzati korra vezethető vissza, már az édesanya hasában növekedve a kis test különböző módszerekkel igyekszik leválasztani magát a köldökzsinóron keresztül érkező stresszhormonok "támadásától. Apró hasizmai megfeszülnek, így szabályozza a vér áramlását.

Felnőttként is ismerős lehet ez a hastájéki összehúzódás, de további ilyen tünet a többi izom megfeszülése (főleg nyaki és háti), a kéz ökölbe szorítása vagy szélsőséges esetben a totális ledermedés.

Ezeket az öntudatlan fizikai megnyilvánulásokat a félelem és annak vetületei – düh, tehetetlenség, bizonytalanság, kontrollvesztés – folyamatosan bekapcsolják. Érzelmeink hatnak a testünkre.

Érzelmeink felett viszont a gondolataink bírnak befolyással. Biztos mindenkinek ismerős, mikor felüti fejét egy gondolat "holnap beszélnem kell a főnökömmel a fizetésemelésről" és utána megállíthatatlanul pörögnek az agytekervények: "mit fog szólni", "jaj, ki ne rúgjanak", "biztos érdemes megpróbálnom?" és a többi. Gondolat pánik-érzést generál, amire megfájdul a gyomrunk vagy a fejünk. 

Az elmúlt hetekben (és nagyjából november végéig) nagyon élesen ráláthatunk ezekre a reakcióinkra, tudatosíthatjuk testünk önkéntelen megfeszüléseit és még az ezekhez kapcsolódó felismerések is megérkezhetnek.

A félelmekkel való szembesülést a Hold-Algol (Legbelső félelem) együttállása is alátámasztja.

A töredezés címet épp ennek kapcsán választottam: lehetőségünk van a félelempáncélt megrepeszteni. Ha az előző szakaszban leírt folyamatot vesszük alapul, akkor ennek a kulcsa a gondolkodás tudatossá tételében rejlik.


Tetszett a bejegyzés? Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Érdekelnek az asztrológiai aktualitások? Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!

Related Posts with Thumbnails