2021. november 22., hétfő

Híd a jövőbe

Nyilas hónap: 2021.11.22 – 12.20

Bevezető gondolat: "A múltat is teremteni kell... egy korszak attól lesz múlt, hogy megírják... Valamirevaló múlt megteremtéséhez néha nagyobb erő kell, mint a jövőéhez: mindent pontosan a helyére kell tenni. A rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert. A megíratlan idő meg egyszerűen el se megy; ködszerűen üli meg a tájat és az elmét." (Illyés Gyula)

A Nyilashoz leginkább az optimista jövőtervezés gondolatát kapcsoljuk, aki vakon lődözgeti a nyilait a csillagok közé, aztán bízik benne, hogy a százból egy véletlenül csak célba talál.

Magasabb szinten azonban tudjuk, hogy ez nem így működik: a Nyilas pontosan tudja, mit vesz célba, fókuszálja energiáit, eggyé válik az íjával és még az apró, fonnyadt vadalmát is lelövi a fia fejéről.

Az íjász-metaforán keresztül megérthetjük, hogy nincs jövőteremtés múlt-rendezés nélkül. Fel kell dolgozni az élettörténeteinket, különben folyton-folyvást csak a saját káoszunkat hozzuk létre.

A Nyilas nem a múltban és nem a jövőben van, hanem a legkoncentráltabban a jelenben. Pontosabban épp annyira képes előrenyújtózni, mint amennyire hátrafelé kinyújtóztatta a tudata.

Ha voltunk valaha bikram jógán, akkor találkoztunk már az álló íj-pózzal (Daṇḍāyamana Dhanurāsana).

kép forrása: https://www.facebook.com/bikramjogakozpont

A danda azt jelenti: rúd, a yamana: megszilárdulás, a dhanu: íj, az asana pedig ászana. Vagyis ez az a póz az íjhúrra kifeszített nyílvesszőt reprezentálja. A jóga a fizikai-testi tapasztalatokon keresztül is tanít bennünket arra, hogy az energiák lényegét megértsük, itt pedig átérezhetjük a Nyilas energia helyes "használatát".

Ahhoz, hogy egyensúlyban maradjunk pontosan annyira kell hátrafeszíteni a lábunkat, mint amennyire kinyújtózunk a kezünkkel. Akkor tudjuk megtartani magunkat ebben az állásban, ha a tekintetünket egy fix pontra szegezzük.

A múlt-rendezési igény kiemelt szerepe a jegybe lépés Nap-Merkúr és leszálló-holdcsomópont együttállásából következik.

Ahogy azt már korábban is írtam, ez a hónap összegzése az Ikrek-Nyilas tengely megértésének és végre rájöhetünk arra, hogy mit is nevezünk mi magunk valóságnak.

A világ az egyén álmából szövődik és létrehozza a kollektív tudatmezőt.

Személyes és társadalmi szinten sem mindegy, hogy elhasznált, megkopott, agyongyötört fonalakból készítjük azt a sorstakarót vagy friss, új, vibráló, erős álomfonalat használunk.

Utóbbihoz elkerülhetetlen, hogy felismerjük a meggyengítő gondolati és érzelmi szálakat és felfejtsük a régi mintákat.

Míg a Skorpió hónap főként testi tüneteket hozott, a Nyilasnál a belátás kerül előtérbe. Kissé békésebb hónapra számíthatunk, mint az elmúlt hetek, de ne kényelmesedjünk bele, foglalkozzunk azzal a bizonyos múlt-rendezéssel, mert ennek híján az év utolsó hónapja érzelmileg igencsak "húzós" lehet.


A Nyilas hónap mérföldkövei


11.24., szerda: Nyilas Merkúr

Átlép a Nyilasba a Merkúr, ezzel felcserélődik a sorrend: közé és a Nap közé ékelődik a leszálló-holdcsomópont. Ez a helycsere segíthet nekünk a nézőpontok váltásában. Ráadásul a jegybe lépés Hold-fényszöge az érzelmi önkifejezést, a szív és az értelem összehangolását is nagyban megkönnyíti.


11.28., vasárnap: advent

Az advent várakozást jelent, a fény (Isten fiának) születését, eljövetelét készíti elő. Spirituális értelemben befelé forduló figyelem, testi-lelki megtisztulás járt együtt ezzel az időszakkal, ma már a zsúfolt bevásárlóközpontok, a hangos karácsonyi vásárok, az őrült rohanás fémjelzi a karácsony előtti heteket.

Mi lenne, ha a Nyilas-hónap üzenetét megfogadva ezeken a vasárnapokon szakítanánk magunknak egy kis én-időt, amit aztán a múlt újraírására, megbékélésre fordítanánk?

Advent első gyertyája: a hit.


12.02., csütörtök: Antares

A Nap itt éri utol a Skorpió csillagkép szívét (Cor Scorpii), ami szintén kiváló adalék a belső vívódások feloldására.


12.04., szombat: újhold, teljes napfogyatkozás

Teljes napfogyatkozás lesz ezen a napon, bár hazánkból megint csak nem lesz látható, de a fantasztikus konstellációt mi is élvezhetjük. A Skorpió teliholdnál elindult a töredezés, a Nyilas újholdnál pedig végleg leválhatnak rólunk elavult hitrendszerek. Ráadásul az újhold a Sárkány csillagkép bétájával áll együtt, ami tulajdonképpen a sárkány feje. Róla az Édenkert tengelye bejegyzésben esett szó, s ez a konjunkció szintén egyfajta erővisszahívás lehetőségét vetíti elénk.


12.05., vasárnap: advent

Advent második vasárnapján a remény gyertyáját gyújtjuk meg.


12.12., vasárnap: advent

Advent harmadik vasárnapján a szeretet gyertyája lobban lángra.


12.13., hétfő: Bak Merkúr és Nyilas Mars

A Merkúr újabb jegyváltása egy újabb nézőpontot és megértést kínál, itt tényleg érezhetővé válik a "fejbéli rendrakás".

A Nyilasba lépő Marssal pedig elkezdhetünk másképp-cselekedni. Az, hogy valamit megértünk, valamire ráeszmélünk – első állomásként nagyon fontos, de önmagában édeskevés. Gyakorlattá kell tenni a változtatást és ebben segít bennünket ez a Mars.


12.14., kedd: Mars-leszálló együttállás

Itt válik pontossá a Mars és a leszálló-holdcsomópont együttállása, amihez a Rasalhague állócsillag, a Kígyótartó központi csillaga is csatlakozik. Utóbbi üzenet: Sérülni akarsz vagy gyógyulni? – ami az előző állomásnál leírt másképp-cselekvésen keresztül válik a részünkké.


12.19., vasárnap: telihold, advent

Advent utolsó vasárnapján az öröm gyertyája lobban lángra és ez most egy gyönyörű telihold fényében ragyoghat az ablakokban. Ezen a ponton érik be a Nyilas hónap üzenete, válik feloldássá a múlt és lesz lehetőséggé a jövő.


Tetszett a bejegyzés?
Kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!
Ha pedig érdekelnek az asztrológiai aktualitások:
Kövesd a Padparadsa facebook oldalát!
Related Posts with Thumbnails