2019. november 8., péntek

A döntés elkerülhetetlen

Nap együttállása Zuben Elgenubi-val: 2019.11.08

Bevezető gondolat: "Az egész élet valójában választásokról szól. Az ember sorsa a döntéseinek megfelelően bontakozik ki." (Robin Sharma)


A régi korok embere nem Netflixet nézett, de még csak nem is könyveket olvasott, meséit a természet és a csillagok megfigyeléséből merítette.

A csillagképek nem csupán véletlenszerű csillagalakzatok, hanem az éjszakai égbolt krónikái, melyen keresztül egymásba fonódó történetek elevenednek meg. 

A tavaszi napéj-egyenlőség idején az Égi óceánban lubickolhattunk, itt, az átellenes őszi ponton a mélységekbe - sötét erdőbe, barlangokba - merészkedünk. Ezen a tájon találjuk a Kígyót, a Farkast, a Skorpiót, a Kentaurokat és lassan Herkules próbáinak is a végére érünk.

A Szimbólumtár így fogalmaz: "A sötét vagy elvarázsolt erdőbe való belépés határ-szimbólum: a lélek megmerítkezése az ismeretlenség veszélyeiben. Az erdő a halál birodalma; a természet titkait rejti. Spirituális világ, amelyen áthatolva az ember megtalálja a jelentést." Ahogy a mesékben, úgy a csillagmítoszok ezen pontján is a lélek megmérettetésével találkozunk.

A kezdet kezdetén még a Szűz, a Mérleg és a Skorpió egy közös, hatalmas, M alakzatot formált, csak az i.e. II-I. század környékén vált szét három különálló csillagképpé. A Szűz ♍ és a Skorpió ♏ szimbólumában még ma is őrzi az M emlékét.

A Mérleg alfa csillaga, a Zuben Elgenubi Déli Ollót jelent, ami a Skorpióval való szoros kapcsolatára utal. Hárman együtt a lélek átváltozásának - metamorfózisának - a történetét mesélik el.

A három állomás sokféleképpen értelmezhető, most nem a halál és újjászületés beavatásának a misztériumát vizsgáljuk, hanem egy jóval hétköznapibb üzenetet.
A mese Párisz hercegről szól, akinek az istenek (vagy a sors) a döntés felelősségét a kezébe tették.

Három hatalmas és hiú istennő közül kellett kiválasztania a legszebbet, mivel Eris, a viszály istennője kissé dühös volt egy elkeveredett esküvői meghívó miatt. Párisz először diplomatikus énjét próbálta bevetni, és javasolta, osszák egyenlő részekre az aranyló gyümölcsöt, de egyharmadnyi szépséggel nem voltak hajlandók kiegyezni a türelmetlenül toporgó istennők.

Diplomácia bukásával a megvesztegetés került terítékre, az istennők ha nem is fűt-fát, de világuralmat, harci győzelmeket és nőt ígértek. Párisz mérlegelte a lehetőségeket. Hatalomra nem vágyott, túl sok macerával és felelősséggel járt volna. Háborúzni amúgy sem szeretett mindig piszkos lett tőle a ruhája. A világ legszebb asszonya azonban felkeltette kíváncsiságát, így Aphrodité csábító ajánlatára tette le a voksát és megegyezésképpen neki nyújtotta az almát.

Egy, pontosabban két bibi volt ebben a választásban. 1. Párisz már házas volt. 2. A világ legszebb asszony, Helené, szintén. Innen pedig egyenes út vezetett a trójai háborúhoz.

Eris elérte célját, az istenek hiúsága és az emberek meggondolatlansága égi-földi viszálykodáshoz vezetett.
A tarot 6. állomásánál szintén kirajzolódik ez a történet, nem véletlen, hogy egyszerre viseli a Válaszút és a Szeretők címkéjét a lap.

Azokat a döntéshelyzeteket jelöli, amikor érzelmileg érintettek vagyunk egy-egy szituációban és erős kísértések közül kell kiválasztani. A kísértés nem csupán egy szerető képében mutatkozhat: a kényelem, a megszokás, a komfortzóna olykor még nagyobb csábítás.

A Zuben Elgenubi üzenete, hogy a belső békét konfrontációk által lehet csak megteremteni. A döntés halogatása, a véleményünk fel nem vállalása, a másoknak megfelelni akarás csupán látszat-békét teremt.

Minden döntés: felelősség. Hiszen onnan az utunk iránya megváltozik és annak minden következménye - de lehetősége is! - a miénk.

Döntés elkerülhetetlen, és a legtöbben ezt próbáljuk egy életen át elodázni. Ennek oka Erisben, saját elménk viszályában rejlik.

Itt is megtalálsz:

Related Posts with Thumbnails