2010. december 13., hétfő

Luca napi mágiák

Ma Luca napja van, ami a néphagyomány szerint az év egyik legmisztikusabb, legmágikusabb napja. December tizenharmadika a téli napforduló előfutára, várakozással teli, fényvarázsló és jövendőmondó dátum. A Luca név eredete is a fénnyel kapcsolatos: a latin lux szóból származik éppúgy mint a Lucifer (fényhozó). 
Amíg a napfordulós hagyományok inkább a papokhoz, a szertartásokhoz kapcsolódnak, addig a Luca nap a boszorkányokhoz, a női jós-praktikákhoz. Az asszonyok Luca napján nem szőttek, nem varrtak, nem végeztek nagyobb házimunkákat, hanem szerelmi- bőség- és termékenységi varázslatokat hajtottak végre. Elvetett búzából, süteményből, az állatok viselkedéséből jósoltak. Ezen a napon kezdték faragni a Luca-széket, ami karácsonyra elkészülve segített megmutatni az ártó-rontó szellemeket.

A 13-as szám a számmisztikában és a tarot-ban is egy fordulópont, a halál (átlényegülés) és az újjászületés mezsgyéje. Ideje magunk mögött hagyni a problémákat, a nehézségeket, a rossz érzéseket és nyitott szívvel, örömmel, lelkesedéssel az ünnep, a fény születés felé fordulni.
Related Posts with Thumbnails