2011. november 9., szerda

Hold, aminek letört a szarva

A hold leglátványosabb megjelenése, mikor teljes pompájában ragyog az égen, épp ezért a legtöbb kultúrában az év minden egyes teliholdjának saját neve volt. A 29,5 napos mozgásból adódóan egy évet legtöbbször nem 12, hanem 13 teliholdra oszthatjuk: a tizenharmadik legismertebb neve Blue Moon, vagyis Kék Hold.
A legtöbb vallás még a mai napig a holddal számol: például a kínai vagy a tibeti újév napját, az iszlám Ramadánt vagy a keresztény húsvétot is a holdmozgások alapján határozzák meg.

A novemberi telihold angol neve Hunter's moon, vagyis vadász-hold, mivel a magasan járó éjszakai égitest segítette a vadászokat a nyomkövetésben. Gyakori elnevezése a hó-hold vagy a fagy-hold is, mivel ez a telihold gyakran meghozta az első havazást. (Az idojaras.hu előrejelzése alapján is igazolható, miszerint az elkövetkező időszakban "Napról napra hidegebb lesz")
Indiában a neve Kartik Purnima, ekkor ünneplik az "istenek fényének fesztiválját". Hasonló a tibeti tízmilliószoros napokhoz, a karma szempontjából most sokszorosan hatnak cselekedeteink, gondolataink, szavaink.
A "hold, aminek letört a szarva" név a dakota indiánoktól származik, ami azért is érdekes, mert a Skorpió havának teliholdja mindig a Bika jegybe esik, aminek a letört szarva nem más, mint a vadászok trófeája.

Az idei novemberi telihold 10-én, 21 óra 17 perckor lesz. A képlet csupa izgalom: a Nap és Hold szembenállásán kívül, a Mars is opponálja a stagnáló (Z. kedvéért stacioner!) Neptunuszt. Ráadásul a Nap és a Mars uralmi cserében, a Merkúr és a Vénusz egzakt konjunkcióban. (A "halandzsa" az asztrológiai kódfejtőknek szól, mindjárt kifejtem emberi nyelven is!)
Ez az időszak az álmok megvalósításáról szól. Késztetést érzünk, hogy kilépjünk a megszokott keretekből és régóta dédelgetett vágyainkat végre valóra váltsuk. Ha sikerül biztos alapot teremteni képzeteinknek, úgy érezzük majd, mintha egy magasabb erő vezetne, ösztönösen jó irányba mozdulunk, a dolgaink szinte maguktól alakulnak. Egyre több és több lehetőség tárja fel kapuját. Megfelelő gyökerek híján azonban az energiáink gyorsan elillannak, szertefoszlanak, mi pedig úgy érezzük, mintha céltalanul sodródnánk képzelgéseink színes szappanbuborék-folyamán. Függőségekbe; evésbe, vásárlásba, betegségekbe, vagy szélsőséges esetben alkohol, illetve drogok keltette bódult állapotokba menekülünk.

Tarot-kirakás a teliholdra:
Szoktam néhanapján bizonyos asztrológiai eseményekhez tarot-kirakást javasolni, most is így teszek. Szóval, ha van kedved játszani, vegyél elő papírt, ceruzát és egy csomag tarot kártyát...
Egy A4-es lapra rajzolj egy fát. A fa koronája mellé írd le, mik azok a dolgok, amire igazán, teljes szívedből vágysz. A fa törzséhez kerüljenek azok a dolgok, amiket tenni tudsz a megvalósulásuk érdekében, végül a gyökerekhez sorakoztasd fel, kik azok az emberek, mik azok a tapasztalatok, amik segítenek véghez vinni álmaidat.
Majd lentről felfelé haladva húzz egy-egy kártyalapot.
1 - a támogatás, amire építhetem vágyaim megvalósulását
2 - a kivitelezést segítő erők
3 - az álmok beteljesülése
Related Posts with Thumbnails