2011. november 11., péntek

11.11.11

Bár a számok hétköznapi misztikája a modern világban kissé megkopott, mégis sokakat foglalkoztat, mit jelenthet a tripla tizenegyes. (A tavalyi 10-10-10-ről itt olvashatsz!)

Az adott nap kiemelt szerepe nem új keletű, egészen 1391-ig vezethető vissza. A római szaturnáliák mintájára minden év november 11-én, 11 óra 11 perckor, egy tizenegy főből álló elnökség vezetésével veszi kezdetét a karneváli szezon.

Erre a napra esik Szent Márton ünnepe is. Márton római katona volt, aki egy koldusnak ajándékozta fél köpenyét. Később nyilvánvalóvá vált számára, hogy a koldus maga Jézus volt. Ezt Márton égi jelnek vélte, megkeresztelkedett, és a császár helyett Isten szolgálatát választotta. Életét csodák és gyógyulások kísérték. Márton napján szokássá vált libát fogyasztani, mellcsontjából pedig időjárást jósoltak. Az újbor kóstolásának is ez a hivatalos napja.

Tarot-ban a 11-es Az erő kártyája (A 2011-es év számmisztikája a blogon) - ami a szenvedélyek feletti uralomról, a saját erő felvállalásáról és a próbatételekről szól. Az ösztönerő legyőzése, és a tudatosság fényének kitágítása legtöbb mitológiai hős feladata: Herkules, Rostam vagy Sámson is megküzdött az oroszlánokkal. Hétköznapi hősök közül kiemelném Kevin Richardsont, aki bebizonyította, hogy szeretettel mindent el lehet érni.

Számmisztikában a 11-es a bűn száma, mivel egyel túllépi a tíz parancsolatot, és egyel kevesebb, mint a tökéletes tizenkettes. A kabbalában a tizenegyedik - láthatatlan szefira - Dát, aki a bibliai tiltott gyümölcs szimbóluma. Ő képviseli a tudást és a világok közti ablakot is. Egy egyiptomi mítosz alapján az esztendők közti időt is a 11-es szimbolizálja. Számmisztikában a 11-es mesterszám, a megsokszorozott teremtőerő száma. A 3×11, vagyis a 33 szintén mesterszám, Krisztus száma, így az Egyetemes szolgálatot képviseli.

Itt a lehetőség, hogy a bennünk rejlő végtelen teremtőerőt az egész emberiség javára fordítsuk, és ha más "misztikumot" nem is viszünk ebbe a napba, legalább igyekezzünk teljes szívünkből mások javára cselekedni - ahogy azt Szent Márton példája is mutatja!
Related Posts with Thumbnails