2011. december 7., szerda

Hosszú éjek holdja

A decemberi telihold újpogány elnevezése a "hosszú éjek holdja", mivel a téli napforduló környékén a legkevesebb a nappali órák száma.
A dakoták egyszerűen csak tizenkettedik holdnak nevezték az év utolsó teliholdját, de a tölgy-hold és a hó-hold is gyakori elnevezés volt rá. A tölgy a legtöbb mitológiában az istenek fája. Sőt a tölgyfalevelek suhogásának hangját a görögök Dodonéban jövendőmondásra is használták. Zeuszhoz/Jupiterhez rendelik, aki a Nyilas jegyet - vagyis a hónap jelentős részét uralja.
Az idei év utolsó teliholdja egyben teljes holdfogyatkozás is, amit Magyarországon napnyugta környékén részben figyelhetünk meg. Délután fél négykor éri el a csúcspontját. (Bővebb csillagászati információ).

Asztrológiailag nagyon izgalmas képletnek nézünk elébe, ugyanis az aszcendens-deszcendens tengelyre, vagyis a keleti-nyugati horizontra esik a Nap és a Hold szembenállása. (A pontos időpont 2011.12.10 15:36 perc) A "mérleg két serpenyője" a Mars bolygón állva billeg. Az Uránusz az adott pillanatban még egy kicsit bizonytalanul ácsorog, de az esti órákban megindul előre.
Az elmúlt napok/hetek feszültsége, belső bizonytalansága, hullámzó kedélyállapota, ingerlékenysége ezzel a Nap-Hold-Mars pozícióval éri el a csúcspontját.
Régi sérelmek kerülhetnek felszínre vagy még inkább más megvilágításba.
Meg kell tanulnunk kiállni elveinkért, véleményünkért, igazságunkért, úgy, hogy közben a másik oldalt is igyekszünk megérteni vagy legalább elfogadni.
Van egy indián mondás, "Járj egy mérföldet az én mokaszinomban". Ha nehezen fogadják el érvelésünket, hivatkozzunk erre. Ha nekünk megy nehezen az elfogadás, gondoljunk a másik "mokaszinjára", vagyis lássuk egy kicsit az ő szemszögét is az életet.
De nem csak külső konfliktusokkal, belső vitákkal is szembesülhetünk: kishitűség kontra érvényesülés, elhallgatás (vagy az igazság "kozmetikázása") kontra valódi vágyak, kétségek szemben a hittel. Itt a lehetőség, hogy kiegyenlítsük a kettő közti feszültséget: × Fogalmazzuk meg pontosan, mit is akarunk! × Azt mondjuk, amit őszintén gondolunk! × Higgyünk magunkban!
Related Posts with Thumbnails