2011. december 13., kedd

Luca napi tizenhármas

Ahogy Luca nap az egyik legmágikusabb nap az évben, úgy a számok közül a tizenhármas is hasonlóan kiemelt tartalommal bír.
● A mesék misztikus számai között a három, a hét, a tizenkettő mellett a tizenhárom is rendszeresen felbukkan, ő képviseli a sötét, fenyegető (női) erőket. Gondoljunk csak Csipkerózsa meséjére, ahol a hívatlan, 13. vendég, a fekete tündér, szórja az átkot.
● A tizenhárom a tökéletes egységen, vagyis a tizenkettőn túlmutató, ezért az "ördög tucatjának" is nevezik.
● Úgy tartják, akinek "tizenhármat üt az óra", annak az a véget jelenti. A tarotban a Halál, vagyis a névtelen arkánum kapcsolódik ehhez a számhoz.
● A matriarchális kultúrákban valószínűleg még szent szám volt, mivel a hold éves mozgásához kapcsolódik: 365 nap ennyi holdhónapra bontható. A tizenharmadik teliholdat "kék holdnak" nevezik.
● A tizenhármas felosztás a maják tzolkin naptárjában is megjelenik, ahol a 20 szoláris energiaciklus mellett 13 galaktikus ciklus fut.
● A ma élő kulturális hagyományokba a tizenhármas szerencsétlen számként vonult be. Ez a Nap járásán alapuló naptár bevezetésével egy időben történhetett, amikor az ősi kultúra szent értékét "száműzték" - vagyis a bajjal azonosították.
Még manapság is előfordul, hogy szállodákban nincs 13. emelet, a hajókon 13-as kabin. A Forma 1-ben sincs tizenhármas számú autó.
● Az amerikai egydolláros központi száma a tizenhármas, vélhetőleg a tizenhárom alapító tagállamra vagy régi okkultista hagyományokra utalva ezzel.
Related Posts with Thumbnails