2012. június 4., hétfő

Csillagmesék - asztrológiai uralmak

"Van mi arany, bár nem fénylik,
Van, ki vándor, s hazaér,
Régi erő nem enyészik,
Fagyot kibír mély gyökér.
Lángját a tűz visszakapja,
Árnyékból a fény kiszáll,
Összeforr a törött szablya,
S koronás lesz a Király."
- J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura -

Néhány nap múlva (06.11-én) a Jupiter belép az Ikrek jegyébe, és rangvesztésbe kerül. Ennek kapcsán az asztrológiai uralmakról szeretnék megosztani néhány meseszerű gondolatot:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer tizenkét csillagbirodalom. A tizenkét birodalom uralma fölött tíz király és királynő békésen osztozkodott.
A királyságok között akadtak egyeduralmak, voltak uralkodók, akik egyszerre több birodalom kormányzásával is megbirkóztak, és akad olyan terület is, ahol ketten ültek a trónon.
A királyok, mint minden földi halandó és égi halhatatlan saját birodalmukban érezték igazán otthon magukat. Ott minden az ő ízlésüket, törvényüket, erkölcsüket, világlátásukat dicsérte. A Nap Oroszlán-birodalmában minden aranyfényben ragyogott, pompát és fenségességet sugárzott, a Hold Rák-királyságában ezüstös csillogás, lágy patakcsobogás, ölelő puhaság vett körül mindent. Itt voltak uralomban (domicilium).
Azonban, mint minden valamirevaló mesében és a világ rendjét követve ezek a királyok és királynők előbb-utóbb útra keltek...
Az út mindenkinek más és más volt. Volt, akinek hosszabb, volt, akinek rövidebb. A mozgékony Hold alig egy hónap alatt ismét otthonába jutott, bár csak néhány napot tartózkodott a trónon ülve, máris folytatódott számára az út.
A megfontolt Szaturnusznak 29 évre volt szüksége a teljes kör megtételére, bár ő ez idő alatt két kastélyában is megpihenhetett. Az alapos Plútónak volt a leghosszabb a vándorlás. Igaz, ha kedve szottyant 11 év alatt "átrohant" egy birodalmat, de ha királyi kedve úgy hozta, 30 évet is elidőzött.
A szemközti birodalmak (szemben álló jegyek) megfosztották a királyt koronájától - itt bizony rangvesztésben (exilium) voltak. Mintha az udvari bolond tartott volna görbe tükröt elébük: saját árnyékukkal találták szemközt magukat. Minden, ami valaha számukra erény és nemes eszme volt itt értékét vesztette. A Mars a Mérleg királyságában, ahol a diplomácia, a harmónia és a kifinomultság uralkodott semmire sem ment harcos természetével. Az élet bőségét és termékenységét élvező Vénusz elveszettnek érezte magát Plútó sötét, föld alatti birodalmában.

Luis Royo tarot
Bizonyos uradalmakon keresztül haladva a királyokat és királynőket nagyra becsült vendégként kezelték, kényeztették, dicsőítették, körülrajongták. Mindenből a legjobbat kapták, áhítattal ejtették ki nevüket, ódákat zengtek és a valóságos arcképüknél csodásabb, valószerűtlen képeket festettek róluk.
Ebben az emelt (egzaltáció) pozícióban a Vénusz éteri szépségűvé vált a Halak birodalmában, a Nap pedig a legmagasztosabb királlyá a Kos királyságban.
De mindennek a világon van egy ellenpólusa, így a dicsfény a szemben lévő uradalmakban torzító foncsorüveggé vált.
Bukott pozícióban (esés vagy casus) a negatívumokkal estek túlzásokba. Erényeik elé nem tükröt tartottak, mint az exiliumban, hanem megvetéssel, teljes értetlenséggel beszéltek róluk.
A Kos féktelen, szenvedélyes birodalmában idegen volt a Szaturnusz bölcs tapasztalata, hidegfejű távolságtartása és a Jupiter életszeretete, jó kedélyűsége is furcsa ellenszenvre talált a Bak merev és szigorú királyságában.
A hosszú úton akadtak olyan szakaszok, ahol nyugodtan, felelősség, közfigyelem nélkül sétálhattak át az uralkodók. Itt csupán vándorok, peregrinek voltak.
Ha két király egyszerre lépett egymás birodalmába, különös kapcsolat jött létre közöttük. Az uralmi csere láthatatlan szálai összekapcsolták őket, értesültek egymás minden pozitív vagy negatív rezdüléséről, és rangvesztésben, akár egzaltációban voltak, a kapocs plusz erőt adott nekik. Tapasztalatokat merítettek ebből a helyzetből, mert mintha a másik szemén keresztül láthatták volna saját birodalmukat.

Királyok vándorútja
Nap
   uralomban az Oroszlánban
   rangvesztésben a Vízöntőben
   emelve a Kosban
   esésben a Mérlegben
Hold
   uralomban a Rákban
   rangvesztésben a Bakban
   emelve a Bikában
   esésben a Skorpióban
Merkúr
   uralomban az Ikrekben és a Szűzben
   rangvesztésben a Nyilasban és a Halakban
   emelve a Szűzben
   esésben a Halakban
Vénusz
   uralomban a Bikában és a Mérlegben
   rangvesztésben a Skorpióban és a Kosban
   emelve a Halakban
   esésben a Szűzben
Mars
   uralomban a Kosban és a Skorpióban (tradicionális uralkodó)
   rangvesztésben a Bikában és a Mérlegben
   emelve a Bakban
   esésben a Rákban
Jupiter
   uralomban a Nyilasban és a Halakban (tradicionális uralkodó)
   rangvesztésben az Ikrekben és a Szűzben
   emelve a Rákban
   esésben a Bakban
Szaturnusz
   uralomban a Bakban és a Vízöntőben (tradicionális uralkodó)
   rangvesztésben a Rákban és az Oroszlánban
   emelve a Mérlegben
   esésben a Kosban
Uránusz
   uralomban a Vízöntőben (új uralkodó)
   rangvesztésben a Oroszlánban
Neptunusz
   uralomban a Halakban (új uralkodó)
   rangvesztésben a Szűzben
Plútó
   uralomban a Skorpióban (új uralkodó)
   rangvesztésben a Bikában

Related Posts with Thumbnails