2012. december 21., péntek

12.21 a fény születésének ünnepe

Az év körforgásában nyolc kiemelt ünnep van, a téli napfordulóval - Yule ünnepével - billen át az évkerék.

A fény győzedelmeskedik a sötétség felett, a Napisten újjászületik, így a nappalok egyre hosszabbak, az éjszakák pedig egyre rövidebbek lesznek.
A Yule szó eredete bizonytalan, a téli napforduló időszakának ünnepét jelöli. Az északi nyelvekben a karácsony örökölte ezt az kifejezést (dán Julen, észt Jõulud, finn Joulu, izlandi Jól, norvég Julen, svéd Julen).

A perzsa napisten, Mithras vagy a keresztény Jézus világra jövetele is a téli napfordulóhoz kapcsolódik. Yule-t, ahogy most a karácsonyt, a régi pogányok is három napig ünnepelték, mivel ennyi idő alatt születik meg a fény. A Nap égi útján e három napig mozdulatlan. Három nap szükségeltetik, hogy eldőljön a fény és a sötét harca, hogy a nappal átvegye az uralmat az éjszaka órái felett.

Az újjászületést, az állandó körforgást jelképezik a koszorúk és az örökzöld ágak. Yule idején tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és hatalmas lakomákat csaptak. Fűszeres sört, ízesített almabort ittak, disznóhúst, sonkát, savanyú káposztát, süteményeket és dióféléket fogyasztottak. Szegfűszeggel megszurkált almák árasztották a finom illatot.

Az ajtófélfára fagyöngyöt szögeltek. Ezt a növényt nem csupán széleskörűen alkalmazták a gyógyításban, de egy skandináv mítosz nyomán a Yule egyik jelképévé vált.
Baldr nyáristent fagyönggyel ölte meg Hödr, a tél démona. Baldr anyja Frigg, a házasság istennője ahogy megkönnyezte fia halálát, az örök szerelem mágiájával itatta át a fagyöngyöt. Így akik ez alatt a növény alatt váltanak csókot, végtelen szerelmüket pecsételik meg. 

További olvasnivalók ebben a témában:
Imbolc - 02.02. a lángra lobbantás ünnepe
Ostara - 03.20. az ébredő természet ünnepe
Beltane – 05.01. a virágba borulás ünnepe  

Litha - 06.21. az isteni nász ünnepe
Lammas - 08.01. az aratás ünnepe
Mabon - 09.22.  a bőség ünnepe
Samhain - 11.01. az alvilág ünnepe
Related Posts with Thumbnails