2012. december 11., kedd

Gy.I.K: Mi a horoszkóp?

"EREDET
A női tanítványnak születésnapja volt.
– Mit kívánsz születésnapi ajándéknak? – kérdezte a Mester.
– Valamit, ami meghozná a megvilágosodást.
A Mester elmosolyodott.
– Mondd, kedvesem, amikor megszülettél, a világba jöttél, mint egy csillag az égből, vagy a világból jöttél, mint a levél a fáról?
A leány egész nap a Mester furcsa kérdésén töprengett. Aztán hirtelen meglátta a választ, s belemerült a megvilágosodásba."
- Anthony de Mello: A csend szava -

Néhány bejegyzést az asztrológiai elemzés bemutatásának szentelek. Többen kerestek meg különböző kérdésekkel ezzel kapcsolatban, ezért szeretném tisztázni az alapfogalmakat.

Miből áll egy horoszkóp?
Az egyéni horoszkópábra a születés pillanatában rögzített kétdimenziós ég-térkép, ami lejegyzi az aktuális bolygóállásokat.
Olyan, mint egy tökéletesen megírt forgatókönyv: szereplőkkel, helyszínekkel, nehézségekkel, lehetőségekkel - és ebből kell kialakítanunk a saját élet-történetünket.
A planéták a belső szerepszemélyiségeknek felelnek meg; a Nap jelenti az egyéniség légyegét, az én-tudatot, a Hold az ösztönös érzelmi törekvéseket, a Merkúr a gondolkodásmódot, a kommunikációs képességet, és így tovább.
Ezek mind-mind rendkívül árnyalt karakterek, amit a csillagjegyek energetikája színez egyedivé. Így lehetséges az, hogy bár a Mars minden esetben a tetterőt, a cselekvőképességet, az agresszivitáshoz való viszonyulást szimbolizálja, mégis teljesen más formában nyilvánul meg a Kos jegyében, mint a Bikában.
A planéták között létrejövő fényszögek a képlet mozgatórugói, ezek adják a horoszkóp dinamikáját.
A házak a legfontosabb életterületeinket mutatják meg, így a képletből kiderül, hogyan nyilvánulunk meg a külvilág felé, honnan származunk és merre felé tartunk az életben, de az is, hogy mennyire bírjuk a hétköznapokban a monotóniát, milyen jellegű párkapcsolatra áhítozunk vagy hogyan viszonyulunk a gyerekek kérdéséhez.

Egyszer "matematikailag" is levezettem, hogy épül fel egy képlet:
Az asztrológiai elemzés során 10 ősprincípiumból - vagyis planétából - és 12 csillagjegyből dolgozunk. És itt kezdődik a varázslat.
10×12=120, ennyi az alapkomponens. Ez szorzódik a 12 házhelyzettel (1440), az öt alapfényszöggel (7200), aztán hozzáadjuk a metszéspontokat, megfűszerezzük az állócsillagokkal, finomítjuk a hipotetikus égitestekkel, árnyaljuk a kritikus pontokkal  végül megkapjuk azt a teljesen egyedi koktélt amit individuumnak nevezünk.


Ebből is látszik, hogy a születési képletünk éppoly egyedi és állandó, mint a DNS.
Összetettségéből következik, hogy szinte bármely élethelyzetre rápillanthatunk a horoszkópon keresztül, igaz, nem konkrétumok, hanem inkább energiák formájában.
Így az asztrológia nem egy fatalista kinyilatkoztatás, hanem a lehetőségek feltárásának módszere.
Az önismeret pedig abban segít, hogy megváltozzon az életszemléletünk, és minél inkább elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk, úgy leszünk egyre nyitottabbak a világ befogadására is.


Related Posts with Thumbnails