2015. május 12., kedd

Intellektuális hadviselés: Mars az Ikrek jegyében

"A civilizáció akkor kezdődött, amikor egy dühös ember kövek helyett szavakkal kezdett dobálózni." (Sigmund Freud)

2015. május 12-én, hajnali 4 óra 41 perckor a Mars belépett az Ikrek jegyébe. Másfél hónapon keresztül az akarat ezen a levegős jegyen keresztül "szűrődik át".

Mit jelent a hétköznapokban az intellektuális hadviselés?
Egyszerre belső háborúkat, mikor a saját visszatartó hitrendszereinkkel kell szembenézni és külső ütközéseket: mikor vitákba keveredünk, kritikákkal kell megbirkóznunk.

Szó-kardok

Elítéljük a fizikai bántalmazást, de mi van a másik ember "civilizált megsemmisítésével"?
Szavakkal, amikkel feszült állapotunkban nap mint nap dobálózunk...
A szabad véleménynyilvánítás címkéjébe csomagolt sértésekkel, rágalmakkal...
A felelőtlen kijelentésekkel...
Mindezek a testen valóban nem hagynak látható nyomot, mégis mélyebbre hatolnak és jóval lassabban gyógyulnak bármilyen ütésnél.

De ennek megértésében találjuk a szavakban és a gondolatokban rejlő erő felfedezését, a felettük gyakorolt hatalom megélését is.

Gondolat-pajzsok

Az Ikrekbe lépő Marssal aktiválódik a Nyilas Szaturnusz. A bölcs, öreg, ám meglehetősen rigorózus planéta a gondolkodásunk határait feszegeti, ami most hevesen lángra kap. Idézzük fel, miről is szól:

"Micimackó az egyik legnagyobb zen mester. Bagoly lexikális tudása, Nyuszi fontoskodó okoskodása mellett nyugodt, derűs, egyszerűsége teszi őt valódi lényeglátóvá.
Az élet tele van Baglyokkal és Nyuszikkal, akik sokkal jobban tudják, mi a jó a másiknak, akik megmondják a tuti, osztják az észt, kötözik a ködöt (kötözködnek), számon kérnek, kioktatnak, lesajnálnak.
Erre jön egy Micimackó, akit látszólag a mézen kívül semmi sem foglalkoztat, és tesz egy ilyen velős kijelentést, hogy Nyuszit éppen ez a hatalmas tudás korlátozza.

Szaturnusz a Nyilas jegyében pontosan ezt a magas röptű mindentudás szárnyait töri le. Megmutatja, hogy a külső világ csak egy tükör, a belső világunk, a lélek hasonmása. Ezért minden, amit látunk, érzékelünk, felfogunk és megengedünk belőle a gondolkodásunk kereteit jelenti. Ez szabja meg a szűk vagy tág határokat." (Világkép-válság: Nyilas jegyében a Szaturnusz)

Amerre jár a Mars, ott igyekszik felszabadítani az elnyomott ösztönöket, szétzúzni a korlátokat, felszínre engedni az elfojtásokat. Vad és zabolátlan istenség lévén ezt nem mindig teszi kesztyűs kézzel. Tisztázatlan helyzetek, meg nem beszélt félreértések, düh, harag, bűntudat, kudarcélmények, bosszúságok kerülhetnek most felszínre. Akár nagyon mélyre eltemetett dolgok is... Az őszintétlenség, a hazugság hamar lelepleződik.
És nem csak kívülről találkozhatunk ezekkel: gondolatainkban is felbukkanhatnak.

Pajzs: az egyenes szembenézés ezekkel a korlátokkal. Átgondoltság, őszinteség és határozottság legyen a mozgatórugó, ne hagyjuk, hogy elragadjanak az indulatok. Jelentős károkat előzhetünk meg ezzel. Nem mindegy, hogy porig rombolunk vagy lebontunk élethelyzeteket.


Related Posts with Thumbnails