2015. október 11., vasárnap

A tökéletesség gyakorlata

Felszálló-holdcsomópont és stellium a Szűzben

"Nincs tökéletes virág, mert minden virág tökéletes."

Az utolsó szamuráj című film

Nagyon szeretem a japán kultúrát.
Nem állítom, hogy minden momentumával tudok azonosulni, de tetszik az a fajta egyszerűségre, letisztultságra, tökéletességre és harmóniára való törekvés, ami felfedezhető az építészetben, a képzőművészetben, a kertrendezésben, a tálalásban, a szertartásokban, a vallásban.

Tetszik az elhivatottságuk, amivel életeket szentelnek egy ecsetvonásnak, a tea elkészítésének, vagy mint Az utolsó szamuráj című filmben Katsumoto: a tökéletes virág megtalálásának.

A mai modern gondolkodástól távol áll, hogy az ember ennyire belemélyedjen valamibe, legyen az egy mozdulat vagy egy szakma elsajátítása.
Sok mindent akarunk, száz meg ezer lábon állni egyszer, megemésztés nélkül habzsolni az életet, gyorstalpaló tanfolyamokat végezni, mert nincs idő - még önmagunk megismerésére sem.

A Szűz jegyhez kapcsolódik mindaz, amit rutin-, illetve életmódszerűen végzünk.
Lehet ezt a "magasabb rendhez" igazítva vagy mókuskerékben élve.
Előbbinél a jóga - életfilozófia, utóbbi tükrében csak heti egyszeri-kétszeri testmozgás, ami "feszes feneket csinál".
Az evés is lehet a test és lélek összehangolása, egész-ségssé tétel vagy pusztán élvezeti faktor. Sőt, manapság inkább szélsőséges (ál)tudományos önsanyargatás.
A munka pedig robot, nem kiteljesedés: önmagunknak és a világnak tett szolgálat. Az életterv, a rendeltetés beteljesítése.

Pedig a legnagyobb jelenlét, amit manapság annyira keresünk nem más, mint tudatosan benne lenni ezekben a hétköznapi pillanatokban.

A holdcsomópont-jegyváltás képlete

Időpont: 2015. október 10, 3 óra 54 perc

Holdcsomópontból a csillagászat kétfélét is jegyez, ez a mostani váltás az úgynevezett "középső" állás.
Maga a holdcsomópont a nap és a hold ekliptikájának virtuális metszéspontja. A két keringési sík fent is, lent is keresztezi egymást, így mindig két szemben álló, egymástól külön nem választható pontról - pontosabban az általuk létrehozott tengelyről beszélünk. A holdcsomópontok "mozgása" mindig hátráló, vagyis ő a jegy végén, a 29. fokon lép be és a nulladikon lép ki.

A nyugati asztrológia csak érintőlegesen foglalkozik ezzel a jelenséggel, ám a keleti hagyományokra épülő karmaasztrológia az előző életek múlt-mintázatát és a jelen élet felemelkedési irányát rendeli hozzá.

A holdcsomópont jegyváltását egy izgalmas stellium is kíséri. Amikor belép a Szűz csillagbirodalmába, itt várja őt a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Hold is. Sőt, Magyarország viszonylatában Szűz lesz a képlet aszcendense is. Tiszta, esszenciális Szűz-energia!

Letisztultság

A holdcsomópontok az egyéni képletben a személyes, karmikus életleckéket jelentik, ám egyetemes szinten is éreztetik a hatásukat.

Egy jegyen átlag másfél év alatt haladnak keresztül. A teljes ciklusuk hozzávetőlegesen 18-19 év.
Legutóbb 1997. februárjában volt a felszálló-holdcsomópont a Szűz jegyében, 2006 júniusában pedig a leszálló érkezett ide.
Érdemes ilyenkor visszalapozni az emlékeinkben, milyen jelentős eseményeket éltünk meg, milyen elhatározások érlelődtek bennünk, merre kanyarodott életutunk.

A Szűz-Halak tengelynél a feladat az álmok, az álmodozás kavargó káoszából élhető, egészséges életet teremteni magunknak. Az egészség nem csak fizikai jóllét, hanem a világunk teljességét meghatározó viszonyulás.
Egészek akkor vagyunk, ha azt mondhatjuk: minden téren a helyünkön vagyunk. Önmagunkat éljük.

A betegség, a depresszió, a félelem, a hiány-állapotok, a kishitűség, a bűntudat mind beszűkült fókuszok: magába szippantja a figyelmet, kizárja a lehetőségeket.
Ha valaki bármelyiket is megtapasztalta, tudja, miről beszélek. Mikor a csekkbefizetés problémája mellett elképzelni sem tudjuk, hogyan teremthetünk magunknak luxusutazást, migrénes fejfájással legfeljebb fetrengeni van erőnk és lelkileg a padlódeszka alá szorulva fogalmunk sincs arról, hogyan fogunk felállni onnan.
De amint oldódik a fizikai-mentális vagy érzelmi szorítás, újra kapunk levegőt, újra be tudjuk fogadni a világ szépségeit, tudunk ismét vágyakozni, szárnyalni, örömtelin létezni.

Az elkövetkezendő időszak ehhez hasonló érzelmi megtisztuláson keresztüli gyógyulásokat hozhat.

A múlt-takarítás része, hogy megszabaduljunk az évek (életek) óta hurcolt sérelmektől, a panaszkodás, a sajnálat és a bűntudatjátszmák nyújtotta menekülési útvonalaktól.
Helyette mondjuk ki, amit valójában érzünk. Tanuljunk meg nemet mondani arra, amit nem szeretnénk és igent arra, amire teljes szívünkből vágytunk.
A Szűz jegye az élet(el)hivatottság felfedezésének irányába terelget bennünket.
Elakadások a maximalizmusban, a folyamatos önkritikában, az önsajnálatban, a "nem vagyok elég jó" érzésében, az áldozatszerepekben vannak.
Minél inkább fontosnak tartjuk, hogy mit gondolnak rólunk mások, minél inkább trendeket, elvárásokat akarunk követni, annál távolabb kerülünk saját magunktól. De igaz ez fordítva is, ha mások boldogulásával, életével (és főképp annak kritizálásával, ítélkezéssel) vagyunk elfoglalva, megint csak nem arra figyelünk, amire kellene.

A szemben lévő Halakban fogannak meg a vágyak, minden, amit megálmodunk magunknak, akár a köztes létben, akár máról holnapra. Az itt és most megélésével tudjuk átültetni a tudást, az elképzeléseket a gyakorlatba. A Szűz földies, praktikus jegy, vagyis nem csak beszél vagy álmodozik róla, mit is szeretne, hanem megvalósítja azokat.

Álmainkat "le kell hozni" a hétköznapok szintjére, világos célok meghatározásával, saját értékrend felállításával és főképp az önbizalom fejlesztésével. Hinni kell benne, hogy el is érhetjük ezeket. Aprólékos munkával, önmagunk tökéletesítésével.
Related Posts with Thumbnails