2015. november 1., vasárnap

Az égi rendhez igazított vágyak

A 2015-ös év utolsó, tízmilliószoros napja

"Az univerzum tágul, aztán visszazuhan önmagába, aztán megint tágulni kezd, és ez a folyamat örökké tart. (...) Amikor ismét tágulni fog, minden olyan lesz, mint most. Bármilyen hibát követ el a jelenben, soha nem szabadulhat meg tőle. Minden egyes tévedését újra meg újra át fogja élni, örökké. Szóval azt tanácsolnám, hogy próbálja meg most jól csinálni, mert nem lesz több alkalma." (K-Pax című film)

Elérkeztünk az év utolsó, "tízmilliószoros" teremtő napjához.
A nagy világvallások a mai napig a holdhoz igazítják jelentős ünnepeiket: így van ez az iszlám ramadán, a zsidó pészah vagy a keresztény húsvét esetében. A kínai és a tibeti újév mindig újholddal indul, és a nagy buddhista ünnepek meghatározásához is holdnaptárat használunk.

A négy teremtő nap között itt nyugaton nem igazán teszünk különbséget, legtöbbször csak annyit tudunk róla, hogy "pozitívan kell gondolkodni és kívánni, mert ezek tízmilliószorosan hatnak ránk".
Ám mivel ezek az ünnepnapok más-más holdfázisra esnek, így az energetikai tartalmuk és az üzenetük is nagyban különbözik egymástól.

Tízmilliószoros napok és a Hold

Az első a "Vajmécsesek ünnep" (Chotrul Düchen), ami a holdújév 15. holdnapjára, vagyis teliholdra esik. Az eredeti ünnep Buddha csodatévő cselekedeteiről szól.

A második "A születés, a megvilágosodás és a halál napja" (Saka Dawa Düchen). A hagyomány szerint Buddha életének mindhárom jeles eseménye az év 4. holdhónapjának 15. napjára esett, ami szintén telihold.

A telihold a csúcspont, tele van feszültségekkel, átmozdító erővel. Ezért fordulhat elő, hogy az első két teremtő napon hiába igyekszünk nagy optimizmussal viszonyulni a dolgokhoz, mégis lépten-nyomon felbosszantanak bennünket a közlekedésben, a munkahelyünkön vagy a kapcsolatainkban.

Nem kell buddhistának lenni ahhoz, hogy belássuk minden, amit gondolunk, érzünk - és főképp teszünk - visszahat ránk. De csak így együtt. Külön-külön nem érvényes, nem ugyanaz lesz az eredmény, ha gondolataid vagy vágyaid ellenében cselekszel. Ez a karma alaptörvénye.
A teremtő napokon, mivel több százezer szerzetes és hívő imádkozik egyszerre, az energiák összeadódnak, felfokozódnak, létrejön egy magasabb rezgés és jó rákapcsolódni erre az áramlatra.

De lássuk be, a buddhisták nem rohanva és főképp nem a délutáni csúcsban az autódudán hasalva szoktak imádkozni vagy meditálni. Mi itt nyugaton egy teljesen más közegben próbáljuk megvalósítani az elgondolást. Még arra is kevesen szánnak időd, hogy az újonnan a köztudatba került "tízmilliószoros" napokon megálljanak egy kicsit, legalább annyi időre, hogy önmagukkal összetalálkozzanak és harmóniába kerüljenek.

Ha ezeken a napokon valóban a teremtésre szeretnénk fókuszálni, csendesedjünk el, meditáljunk, sétáljunk egyet. Legalább pár órára alakítsuk zavartalanná a körülményeinket.
A telihold generáló ereje - ha valóban összeszedettek vagyunk - nagyon gyors, szinte azonnali eredményeket hoz.

A harmadik "Az imakerék ünnepe" (Chokhor Düchen), amikor a tibetiek Buddha első beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek. Ez a tibeti naptár 6. holdhónapjának 4. napja. Ilyenkor a hold növő fázisban van.

Ebben a teremtőnapban van a legkisebb feszültség. A növő hold szakaszában könnyebben megy a szemlélődés, a világhoz való derűs viszonyulás. Ilyenkor jobban tudunk önmagunkra koncentrálni. Ez a hosszú távú tervek "megvágyásának" az ideje.

Valamit letenni

A negyedik ünnep - ez jön most - a 9. holdhónap 22. napja "Buddha mennybe emelkedése" (Lhabab Düchen). Ez a holdfázisok közül az utolsó negyed, ami nem más, mint egy erőpróba.

Vágyni, felhalmozni, kívánni könnyű, elengedni nehéz. Főképp a mai fogyasztói társadalomban. Ez szembe megy minden reklámnak, elvárásnak, a hétköznapok üzeneteinek.

A Nap a Skorpióban jár, a Hold az Oroszlánban, fix jegyekből adnak sakk-mattot egymásnak. Tudatunk a legmélyebb tudatalatti, míg  tudatalattink a legöntudatosabb jegyben tartózkodik. Ha szívünk és eszünk, akaratunk és ösztöneinek, a kívül és a belül nincs összhangban, a nem tudunk kellőképpen felelősséget vállalni önmagunkért, szavainkért, tetteinkért, megint csak feszültségeket, vívódás, elégedetlenséget tapasztalhatunk a nap folyamán. Akármennyire is igyekszünk pozitívnak maradni.

Ennél az állomásnál érdemes elengedni azokat a korábbi vágyakat, amik nem tartoznak hozzánk, amiknek már lejárt az idejük és már csak akadályozzák a fejlődésünket.
Már a teliholdkor is megemlékeztünk róla: a bőséghez elengedés kell.
A valódi, őszinte vágyak a szívben fogannak meg, de rengeteg olyan elképzelés is vonszolunk magunkkal, ami nem része a sorsfejlődésnek, nem visznek minket előre.

Az égi rendhez igazított vágyak azok, amikor az "istenek nyelvén szólunk", s ők megértik. Egyensúlyban van az Univerzummal. Ahogy Nádas Nándor szokta magyarról magyarra fordítani: ez az ÉGI-ÉNEM-SÚLYA.
Most ezt érdemes megkeresni magunkban...

A teremtő nap időpontja: 2015. november 3., kedd
Related Posts with Thumbnails