2015. november 21., szombat

Elsiratott ideák, újra vetett jövőtervek

Nyilas jegybe lépés

"Minél magasabbra szállunk, annál kisebbeknek tűnünk azoknak a szemében, akik nem tudnak repülni."

(Friedrich Nietzsche)

Újabb fordulóponthoz érkeztünk: 2015. november 22-én, vasárnap elkezdődik az utolsó csillagászati őszi hónap.
A Nyilas időszaka tulajdonképpen az évkör legsötétebb hónapja, hiszen közvetlenül a téli napfordulót előzi meg. Az ünnep fényei, a sok gyertya és apró lámpás igyekszik elűzni-ellensúlyozni ezt a sötétséget.

Óriási lépést kell most tenni. A Skorpió az elmúlásról, az elengedésről, az erőteljes befelé fordulásról szólt, és hirtelen az Alvilágból felzuhanunk a csillagokba. Ez a hónap már az újjászületést készíti elő. Az ideák, az álmodozás, a jövővel kapcsolatos tervezgetés szintjén.

Épp ezért Nagy Idealista a Nyilas. Bízik egy felsőbb hatalomban (nevezzük őt akármilyen isteni néven), hiszi hogy a világ rendje egy magasztosabb eszme szerint működik.
Az élet körforgása reményt ad arra, hogy a sötétség csak átmeneti, a fény pedig - míg világ a világ - mindig megszületik.

Erről szólnak az ünnepi előkészületek, mikor jelképesen hétről hétre egyre több gyertyát gyújtunk az adventi koszorún. A hitről, a reményről, a szeretetről és az örömről.
A lángban elég a csalódottság, a lemondás, a szeretetlenség, a bánat. Elengedhetjük mindazt, ami volt, ami most már múlt, ami eddig visszatartott és lehúzott.
Azért, hogy friss erőre kapva, szárnyaló álmokat dédelgetve léphessünk át majd az új évbe.

Kérdezz és felelj!

A Nyilas jegybe igen erős fényszögekkel lépünk be. Szinte egzakt együttállások, trigonok, kvadrátok, s az egész hónap ennek tükrében éppen ilyen lézerfényszerűen éles is lesz.

Nem "zavarnak" most minket jelentősebb jegyváltások, fókuszálhatunk önmagunkra és a már fentebb említett előkészületekre. A telihold és az újhold is erre készít fel bennünket. Szükség is lesz rá, mivel a 2016-os év első felét felrázó, talajt mozdító energiák jellemzik.

Ehhez pedig nem árt legalább a lelkünkben stabil alapokat, biztos tartalékokat képezni.
Nem kell hozzá túl sok minden, csak olykor egy kis megállás a nagy rohanásban és ezekben az elcsendesült pillanatokban egy meghitt beszélgetés. Önmagunkkal.

A Nyilas az élet nagy kérdéseire keresi a választ, vele együtt haladva, a gyertyagyújtás szertartásának ünnepi fényében mi is megtehetjük, hogy a jövő irányaival kapcsolatban megvizsgáljuk magunkban: merre tovább?
Hova szeretnénk eljutni? Milyen lépéseket kell majd ehhez tenni? Visszatart-e valaki vagy valami? Esetleg azok a dolgok, amik már nem okoznak örömet, amitől nem tudunk kiteljesedni?

A Nyilas haladni akar, távolba vágyik, meghaladni önmagát. De előbb ki kell bogoznia a láthatatlan (vagy sok esetben nagyon is jól látható, húsba mélyedő) béklyóit. Hívhatjuk ezeket úgy is: merev álláspontok, megkövesült hitrendszerek, szűklátókörűség...

Jelentős napok a Nyilas havában:

2015.11.22, vasárnap

16 óra 26 perckor a Nap belép a Nyilas jegyébe.
A Nyilas változó jegy lévén az egyik évszakból a másikba vezet bennünket. Se itt, se ott, állapot: igazán már nem vagyunk az őszben, de a tél még nem érkezett meg.
Ez az ünnepre való hangolódás átmeneti időszaka is, ami tele van várakozással, készülődéssel, csodavárással.

2015.11.25, szerda

23 óra 44 perckor izgalmas, kritikus fokokat érintő, átmozdító telihold lesz az Ikrek jegyében.

2015.11.29, vasárnap

Advent: a hit gyertyája

A Kheirón direkt mozgásban. A lelki sebek most egy kicsit könnyebben, gyorsabban gyógyulnak.

2015.11.30, hétfő

Nap és Szaturnusz együttállásban (01 óra 20 perc).
A hitrendszerek láthatóbbá, tudatosíthatóbbakká válnak. Kapcsolódó írás: A valóság szavatossága.

2015.12.05, szombat

Kora reggel a Vénusz átlép a Skorpió jegyébe, ezáltal uralmi cserébe kerül a Mérleg jegyében tartózkodó Marssal. A kapcsolati erőviszonyok kiegyenlítődnek - sok esetben azzal, hogy a felek belefáradnak a csatározásokba.

2015.12.06, vasárnap

Advent: a remény gyertyája és Mikulás ünnepe

2015.12.10, csütörtök

A Merkúr átlép a Bakba.

2015.12.11, péntek

Újhold a Nyilasban (11 óra 29 perckor). A teliholdtól mostanáig tartó két hétben lehetőségünk adódik a régi ideáktól való megszabadulás. Ezzel az újholddal pedig elérkezik a jövőtervek magvetésének az ideje.

2015.12.13, vasárnap

Advent: a szeretet gyertyája és Luca-nap.

2015.12.14, hétfő

Este a Geminidák meteorraj maximuma látható.

2015.12.20, vasárnap

Advent utolsó vasárnapja: az öröm gyertyája
Related Posts with Thumbnails