2015. november 12., csütörtök

Arany és kék szavakkal

Mérleg jegyében a Mars

"'Mi lett volna, ha' - külön-külön csak puszta szavak. De együtt képesek ott visszhangzani az ember fejében egy életen át. 'Mi lett volna, ha' - vajon mi? Sohasem tudhatjuk.
Nem tudhatom, hogy alakult az élete, de ha amit akkor érzett, igaz szerelem volt, akkor sosem késő. Ha igaz volt akkor, miért ne lenne igaz most is? Csupán bátorságra van szüksége, hogy a szívére hallgasson. Nem tudom, milyen szerelem volt egykor Júliáé, olyan, amiért mindent eldob az ember, olyan, amiért akár az óceánt is átszeli, de szeretném hinni, hogy ha egyszer engem is megtalál egy ilyen, lesz bátorságom elfogadni!
Ha ön akkor nem is fogadhatta el, kívánom, hogy egy nap találja meg újra!" (Levelek Júliának című film)

Mai naptól a Mars egy picit lassabb fokozatra kapcsol. Hátradől, lábait kényelmesen felpakolja és kezében egy pohár vörösborral átadja az irányítást a Vénusznak.

Egyszerre több, különböző történet is zajlik az égen: a Plútó-Uránusz kvadrátja a lassú, módszeres átalakulásokat "gyűri keresztül" rajtunk, a Szaturnusz és a Neptunusz feszült fényszöge a hitrendszereinket csiszolgatja, míg a Szűzben járó Jupiter és felszálló-holdcsomópont a hétköznapjainkat próbálja új irányba rázogatni.

Igen ám, de a háttérben (vagy inkább a mélységben) ott tevékenykedik a Mérleg Lilith is, aki most a Vénusznak és a Marsnak köszönhetően újra egy kicsit láthatóbbá, a felszínen is aktívabbá válik.

Mérleg Mars: a nagy visszatérés

Utoljára 2013. decemberében lépett a Mars a Mérleg jegyébe. Nincs ebben semmi különös, hiszen ciklusának köszönhetően cirka 687 naponként bekövetkezik ez a jelenség.
Csakhogy a legutóbbi itt-tartózkodásánál alaposan "beragadt", és a 2014-es év nagy részében a Plútóval, az Uránusszal és a Jupiterrel négyzetet alkotva elég komoly személyiség- és párkapcsolati átalakítás vette kezdetét.

Rengeteg fellángolás, lelki társra (sőt mi több, ikerlángra) találás, "örökszerelem" fogant meg ez időtájt. A legtöbbjük hatalmas tűzzel égette át magát az emberek lelkén, majd ugyanilyen hirtelenséggel hamvadt is el.
De a régebb óta tartó párkapcsolatok is prés alá kerültek. Átértékeltük magunkat, ezáltal a másikhoz való viszonyunkat is kénytelenek voltunk megreformálni.
Vagy elbírta a kapcsolat a változást, vagy nem.
Lezárhatatlannak gondolt első (vagy sokadik) szerelmeknek vethettünk mégis végérvényesen véget. Sőt, a magányosan élők, párkapcsolatot keresők is újrafogalmazhatták magunkban a kérdést, mire is vágynak igazán.

Az a bizonyos "bazi nagy metszőolló" (a fenti planéták átfutó kvadrátja) lenyisszantott rólunk rengeteg elképzelést, szembesített ilyen-olyan mintáinkkal, és ha nem is rögtön vagy azonnal sikerült új mederbe terelni a kapcsolatainkat, a felszín alatt elindult a mozgolódás.

Milyenek az arany és kék színű szavak?

A magyar szerelmi költészet egyik legszebb alkotása (legalábbis szerintem) Dzsida Jenő Arany és kék szavakkal című verse.

Ebben a műben a költő nem rózsaszín tintát választ, hogy megénekelje kedvesét.
Hisz rózsaszín szemüvegen keresztül hajlamosak lehetnénk sokkal szebbé, illuzórikusabbá festeni a másikat, mint amilyen valójában.
Nem is vöröset, ami a vér, a szenvedély színe, ami gyorsan ég, és gyorsan is emészti fel önmagát.
De nem is egyszerűen tollat vagy grafitceruzát ragad, mert az érzelmek túlmutatnak a hétköznapok szürkeségén, realitásán.

Az arany és a kék együtt, a középkori szakrális festészetben a miniatúrákon jelent meg. Ezzel ábrázolták az isteni eget. Ez a tiszta eszmék születésének a színtere. Nem az álmodozó ideáké, hanem az őszinte vágyaké.
Az arany és az indigó a maszkulin és a feminin energiák szellemi egyesülése, míg a földi szenvedélyt a piros és a kék szimbolizálta.

Az elmúlt időszakban sokakban átformálódhatott az a kérdés, mit is szeretnének egy kapcsolattól. Mik azok a kompromisszumok, amiket nem tudunk elfogadni és mik azok az értékrendek, amikből pedig nem tudunk engedni.

Amíg két éve küzdelmesebb volt a Mars Mérlegben töltött szakasza, most  sokkal tisztábban és őszintébben, sőt, mondhatjuk azt is, hogy nyugodtabban, hűvösebb fejjel tudunk majd szembenézni önmagunkkal.
Olyan felismeréseket hozhat ez a másfél hónap, amitől megerősödve, elszántan és nagy, sorsfordító elhatározásokkal léphetünk majd át az új évbe.

A Mars jegybe lépésének időpontja: 2015. november 12. 22 óra 41 perc
Related Posts with Thumbnails