2016. január 13., szerda

Az átépítés éve

2016 az égi események tükrében

"A romos háznak teljesen össze kell dőlnie, hogy új épülhessen a helyén." (Popper Péter)

Szükségünk van mérföldkövekre. Olyan pontokra, amik az élet hullámzó tengerében segítenek a tájékozódásban, amik egyenlő és belátható távolságra vannak múlt és jövő között.
Ilyen dátumok személyes történetünkben a születésnapok, az évfordulók, közösségi életünkben pedig szilveszter és újév küszöbe jelenti ezt az útjelzőtáblát. Valami itt ér véget, s itt kezdődik az új.

Ám hiába fogadkozunk pezsgőspohárral a kezünkben, hogy "új év, új élet", a tiszta lap nem létezik. A már megtett utat nem tehetjük semmissé. Továbbra is hordozzuk magunkban a berögzült szokásokat, döntéseink következményét, alaptermészetünk karakteres vonásait.

Mégsem felesleges mozzanat a múlt összegzése, a jövő eltervezése. Kellenek az önmagunkkal töltött pillanatok, a felismerések. Hogy mennyi mindent tettünk meg vagy mulasztottunk el, mire volt energiánk vagy mikor győzött a lustaság, sikerült-e elérni bármit a célokból, megéltük-e a pillanatokat vagy mint a homok, úgy pergett ki az elmúlt év az ujjaink között.

2015-re azt írtam, hogy a személyes megtapasztalások éve lesz.
"Előrehaladásunk kulcsa ebben az évben sokkal inkább a kezünkben lesz, mint ahogy 2014-ben megéltük. Tanulási feladat a tisztán látás. Vagyis befelé figyeljünk, ne másban keressük a hibát, az akadályt, inkább kövessük saját igazságunkat, napunkat, holdunkat."

366 nap: mire készüljünk?

Ha belegondolunk, hogy az elmúlt 13 nap alatt mennyi minden történt velünk, akkor már sejthetjük, milyen mozgalmas évre számíthatunk.
2016 szökőév, így plusz egy nap áll rendelkezésünkre, hogy beteljesítsük mindazt, amit erre az időre célként tűzünk ki magunk elé. Szükségünk is lesz arra az extra 24 órára, mert igen komoly feladatok várnak ránk.

Az év kulcsszava talán ez lehetne: fekete-fehér.
Nagyon tiszta, egyértelmű és főképp végletes helyzetek, végérvényes döntések állnak előttünk.

Az éves asztrológiai hatások feltérképezése pont fordítva történik, mint amikor az egyéni képleteket vizsgáljuk. Ott a kiindulási pont a Nap (az individuum, a személyes tudat), ettől haladunk a személytelen, a transzperszonális felé.

A mindenkit érintő, általános hatások ellentétes irányúak: ebben az esetben a lassú mozgású külső bolygók felől haladunk befelé. Így először az éveken át ható sugárzásokat vesszük figyelembe, mivel azok a múlt-csomagunk részét képezik. Ráadásul ők éveken keresztül alig-alig mozdulnak, alaposan „megdolgoznak” bennünk bizonyos lélekrészeket (planéta együttállásokon, fényszögeken keresztül), illetve élethelyzeteket (ezt a tengely-együttállások és a házhelyzetek mutatják).

Még mindig prés alatt

A lassú mozgású planéták közül az Uránusz és a Plútó kvadrátja továbbra is hatni fog ránk. Nem ismeretlen számunkra ez a képlet, ugyanis 2010 májusában kezdődött köztük a feszültség ami 2017 áprilisáig tart. Radikális átalakító folyamatok zajlanak bennünk-körülöttünk, aminek „beérésére” újabb 7 évet kell várni – akkor kerül a két planéta trigonba egymással.

A totális átalakítás hirtelen személyiségfejlődéssel és módszeres társadalmi szintű változásokkal jár, ami miatt szélsőséges ingadozást tapasztalhatunk a bizonytalanság és a fellelkesültség mélységei-magasságai között.

Aktívan úgy tudunk részt venni ebben a folyamatban, ha szembenézünk a gyökereinkkel, a családi mintákkal, mert az itt megtalálható történetek (elakadások) jelentik a személyes identitás kibontakoztatásának a kulcsait.
Ki akarunk törni a régi kereteinkből, szeretnénk határainkat kitágítani, a lehetőségek végtelenségét megtapasztalni. Ám mint minden én-változás nem csak belül zajlik, a környezetünkre (főleg a baráti- és párkapcsolatokra) is hatást gyakorol, közös sorsfeladatok - vagyis kapcsolatok - érhetnek hirtelen véget.

Hétköznapok valósága

Az idei év legmarkánsabb égi háromszöge a Jupiter-Szaturnusz-Neptunusz hol megfeszülő, hol lazább átfutó kvadrátja. A fényszög leegyszerűsített üzenete: a szellemi-lelki-fizikai összhang "megmérettetése".

A Nyilas Szaturnusz a világról kialakított átfogó képünk (hitrendszereink) kereteit mutatja, a Halak Neptunusz az abszolút oldószer, ami elmossa ezeket a merev határokat, míg a Szűz Jupiter a kézzelfogható, gyakorlatias, praktikus kiteljesedésre mutat rá.

Ha bármelyik sík javára elbillen az élet: túl materiálisak vagyunk, kizárólag az érzelmeink, az ösztöneink motiválnak, esetleg túlzásba visszük a spiritualitást a fizikai valóság kárára - önbecsapás, illúziók kergetése, akkor bizony lesz dolgunk a harmónia megteremtésével.
Nagyon egyszerű "módszerrel" mérhető, hogyan is állunk személy szerint ezzel a kérdéssel: nézzünk szét az életünkben.
Az, amit gondolunk, érzünk, mondunk és teszünk fedi egymást? A boldogság, az egyensúly, az elégedettség valóságos, mi több: kézzel fogható?

A fényszög legfeszesebb március vége és július eleje között lesz, majd a Jupiter hamarosan átlép a Mérleg jegyébe, októbertől pedig már szextillel támogatja a Szaturnuszt. Vagyis év végére (főleg ha a kapcsolati minőségeinken szeretnénk alakítani), beérnek azok a bizonyos gyümölcsök.

A nagy intenzitás lényege, hogy ha együttműködünk az égi energiákkal önismeret formájában, szinte egyik pillanatról a másikra láthatjuk az eredményeket. Ugyanis az előző bekezdésben leírt Plútó-Uránusz támogatóként van jelen ennél a bolygóállásnál. A Kosból a Nyilas jegye kap trigont, míg a Bakból a Szűz.

Természetesen itt valódi együttműködésről beszélek, nem arról, hogy kipipáljuk magunkban, hogy heti egyszer vagy kétszer "spirkó" voltam. A spiritualitás nem alkalmi állapot, hanem állandó jelenlét saját életünkben.

Szenvedélyes hangulatban

A fentiekből is látható, hogy dinamikus időszakra számíthatunk.
Alig lépünk át az újév küszöbén, máris pörgős fokozatra kapcsolunk, Mars ugyanis szinte azonnal belépett a Skorpió jegyébe. (Bejegyzés: Perzselően évkezdet)

Ha összefüggéseiben nézzük az évet meghatározó bolygó-eseményeket, akkor láthatjuk, hogy az önfelszabadító mechanizmusok most nagyon figyelemre méltó módon lesznek jelen.
A planéták azonban csak az energetikai támogatást nyújtják, ha nem csatlakozunk rá aktivitással erre az erőforrásra, maguktól nem következnek be a várva-várt változások. Vagyis de, csak legfeljebb nem abban a formában, ahogy elvárnánk. Sokkal inkább a fejünk felett összecsapó hullámokat tapasztalhatjuk.

Februárban a kínai holdújév is magán viseli majd ezt a feszültségi dinamikát, a Majom évének Vízöntő újholdja a Skorpió Marstól kapja a kvadrátot.

Májusban, épp egy buddhista teremtő napon, a Fekete hold Lilith is belép a Skorpióba birodalmába, hogy gyakorolja pusztító vagy teremtő varázshatalmát. (Elnézést a nyomatékos fogalmazásért, de sem a Skorpió, sem a Lilith nem írható körül rózsaszín és cukormázas szóhasználattal.)

Tanulóév

Az Ikrek hónapot (május végén-június elején járunk) két Nyilas-telihold keretezi.
Ezt az oppozíciót tanító fényszögnek is nevezi az asztrológia.
Pláne idén, mikor jegyhelyzetükből adódóan az éves feladatként "megjelölt" felszabadulást (megváltást) jelentő változó keresztet érintik.

Hogy milyen lesz a 2016-os év, az természetesen mindenkinek egyéni forgatókönyv szerint zajlik. De minden életterületen, ahol szeretnénk újra írni saját történetünket, ragadjunk fiktív vagy valóságos módon tollat és papírt, és lássunk hozzá!

Sok helyen olvasni, hogy a lezárás évének nevezik ezt az időszakot, szerintem az átépítés jobban illik rá. A lezárás számomra (és lehet, hogy csak a számomra) egy lassú, elhúzható folyamat, de most egyszerre kell bontani és építeni.
Ez pedig csak úgy lehetséges, ha "észnél vagyunk", vagyis tudatosan, de emellett derűsen, rugalmasan, az életbe és a változásokba vetett bizalommal szemléljük a mikrovilágot - önmagunkat.
Related Posts with Thumbnails