2016. november 28., hétfő

Átlényegülés

Újhold a Nyilas havában: 2016.11.29 (14h19p)

"Tudja, mi a gond ezzel a világgal? Akinek problémája van, az a csodát várja, de közben senki nem hisz a csodákban."
(Egyszer volt, hol nem volt című film)

Az asztrológiai évkör tavasztól őszig, a Kostól a Szűzig tartó időszaka a személyes tapasztalatgyűjtés ideje. Itt próbálgatjuk az akaratunkat, élvezzük a fizikai világ örömeit, felfedezzük és megismerjük mindazt, ami körülvesz bennünket.

Az őszi napéj-egyenlőséggel, az éjszakák "uralmával" megkezdődik a befelé fordulás, az önmagunkra figyelés és a megszerzett tapasztalatok integrálása. Ha a Zodiákus őszi-téli félkörének szimbólumait nézzük, az átalakulással, az átalakítással találkozhatunk. A Mérleg állomásánál, ahol bekövetkezik a fordulat, először a korábbi  tetteink súlya kerül megmérettetésre.

Hétköznapi értelemben ez a szembenézés, szembesülés önmagunkkal: az igazságérzetünkön, a lelkiismeretünkön, a felelősségvállalásainkon keresztül. Ezek azok a belső viszonyulások, ami eldöntik, hogy a múltunk és a jelenünk alapján mik lesznek a jövőbeni következmények.

Keleten karmának hívják azt, amit a korábbi cselekedeteinkkel, gondolatainkkal, érzéseinkkel vonzunk be az életünkbe. Legtöbb esetben csak ismételgetünk, futjuk ugyanazokat a köröket, más és más alakba, helyzetbe, kapcsolatba bújtatva - nevezhetjük ezt ördögi körnek is. Mert a valódi átlényegülés nehéz. Hiszen a szóban is benne van: a lényegünknek kell megváltoznia.
A mostani időszak erre az átváltozásra kínálja a legtöbb lehetőséget. Lehetnek ezek az élettől kapott apróbb-nagyobb figyelmeztetések, kapcsolati átrendeződések, hullámzó és akadozó életritmusok, melytől a magabiztos optimizmus és a letargikus pesszimizmus hullámvasútjában érezhetjük magunkat.

A Skorpióban jóval végletesebb a transzformáció. Ott a földön kúszó-mászó ízeltlábúból kell az eget meghódító fenséges sassá válni. Üzenete is drasztikus: "halj meg, hogy élni tudj".

A Nyilas esetében azonban a szélsőségek kiegyenlítése a cél. Ha a kentaurra gondolunk, ő már nem vagylagos megjelenésű lény, mint a sassá vált skorpió, hanem ember és ló egyszerre. Tudja, hogy az ösztönök, a földi vágyak, a testi élvezetek éppúgy részei, mint a szellemisége, a világlátása, a gondolkodása vagy akár a racionális érvekkel megmagyarázhatatlan hite.

Az idei képletben a Nyilas újhold a Szűz-Halak holdcsomópont tengelyre van "felfeszítve". A mindennapok valóságélményei és a végtelen lehetőségek ellentmondásai között áll mindaz, aminek most át kellene tudni lényegülni.

A Nyilas az élet értelmét kutatja, keresi a gyönyörben, az étel-az ital élvezetében, a mozgás, az utazás, a felfedezés örömében. Keresi a könyvekben, a tudásban, a filozófiákban, de vajon melyikben találja?
Mindkettőben és egyikben sem. Az élet értelme nem több és nem is kevesebb, mint maga az élet. Mennyire van bátorságunk szabadon és hitünk szerint élni? Csak reméljük a csodákat, vagy észre is vesszük őket? És ha igen, merünk-e értük nyújtózni? Ezek a mostani újhold megválaszolásra váró kérdései...


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails