2016. november 20., vasárnap

Oda és vissza

Nyilas jegyébe lép a Nap: 2016.11.21 (23h23p)

"Vannak emberek, akik soha nem jutnak el Fantáziába, és vannak, akiknek sikerül, viszont örökre ott maradnak. És akadnak egyesek, akik eljutnak Fantáziába és vissza is térnek onnan. Úgy, mint te. És ezek hoznak gyógyulást mindkét világnak." (Michael Ende)

A Nyilas hava a kedvenc átmeneti időszakom. Bár évszak szerint nem a legpompásabbak a körülmények: az őszi esők összemosódnak a téli szelekkel és tűhegyes, jeges szúrásokká barátságtalanítják egymást. A fák kopár meztelensége alatt elterülő perzsaszőnyeg-színes avar megfakul és nyálkássá, csúszóssá válik. A nappalok túlontúl rövidek, az éjszakák pedig végtelenül hosszúak.

Mégis minden zordság ellenére ebben a hónapban van a legtöbb remény, a legtöbb bizakodás, izgatott várakozás. Odakint hideg és sötét a világ, ezért a melegséget, a fényt és a békességet önmagunkban kell megteremteni. És ha lélekben együtt mozdulunk az évkör ritmusával, akkor épp ezzel az energiával indíthatjuk útjukra jövőnk legmerészebb álmait is.

A katolikus szokások szerint ez az Advent ideje, a Karácsony előtti várakozásé. De a hagyományok jóval távolabbi múltba nyúlnak vissza, mikor a természeti népek a téli napfordulóval még nem Krisztust, hanem (csak úgy, név nélkül) az örök fény születését ünnepelték.

A hit és a remény gyakorlatának az emberi fejlődés szempontjából nagyon jelentős szerepe van. A Skorpió állomásnál azt tanuljuk, hogy az újjászületéshez elkerülhetetlen az elengedés és a (spirituális) halál, a múlt rögzítő szálainak az eloldozása. Ott ezen keresztül ismerkedtünk a totális átalakulás lehetőségével, a Nyilasnál a jövőbe vetített énképünkön alakítgathatunk. Itt olyasmit is remélhetünk, ami a jelenben még elérhetetlennek, hihetetlennek tűnik, főképp, ha a régi berögzült szokásaink, gondolataink és vágyaink mozgatják képzeletünket.

Ahhoz, hogy változni tudjunk, évről évre meg kellene szabadulunk azoktól az álmainktól, amiken már túlnőttünk és felfedezni azokat a lehetőségeket, amik sokkal jobban illenek az aktuális világképünkhöz.
Az égi kentaur szimbóluma azt mutatja, hogy biztosan és stabilan vessük meg mind a négy lábunkat a valóság talaján, de a fejünk a csillagos tér végtelen univerzumába nyújtózzon, oda, ahol az istenekről alkotott képzetek, a fantázia és a lehetséges lehetetlen lakozik.

A jegybe lépés Nap-Hold kvadrátja szintén ezt az üzenetet erősíti fel. A Szűz Hold (felszálló-holdcsomópont együttállás) a realitások ösztönös, mindennapos megélését mutatja. Itt elemezgetjük, boncolgatjuk, raktározzuk azokat a kifogásokat, hogy "miért nem" teszünk meg dolgokat. Miért nem lépünk ki egy boldogtalan kapcsolatból, miért nem váltunk munkahelyet, miért nem adjuk el a házat, miért nem megyünk világot látni, miért nem tanulunk valami újat, vagyis miért nem élünk úgy, ahogy szeretnénk.

Ebben a "miért nem"-ben most ráadásul nagyon mélyről fakadó gátakat is felfedezhetünk - családi mintákat, ismétlődéseket, de akár karmikus blokkokat is. Mivel Holdról (tudatalattiról) van szó, leginkább csak azt vesszük észre, hogy mindaz, amiben élünk, nagyon távol van attól, amire vágyunk. A Nyilasban járó Nap hordozza annak a feszültséget, hogy "fejben" jóval előrébb, jóval nagyobb boldogságban, reménytelibb jövőképben járunk.

De itt a lehetőség, hogy közelítsük egymáshoz ezt a két végletet. Ahogy a közelgő ünnepre készülve hétről hétre több égősort, gyertyakoszorút és karácsonyi díszt viszünk az otthonunkba, éppúgy hangolhatjuk a lelkünket is a reményre. Arra, ami ott vár ránk, ahova most még nem láthatunk. Az oda vezető utat nem ismerjük, a következő lépés még végtelen messze van. Ahova egyelőre még nem a lábunk, hanem csak a szívünk vezet.

Bátran járjunk be saját álmaink (fantáziánk) birodalmába, de mindig térjünk onnan vissza és az ott felvillanó útmutatás hozzuk le a realitásba. Valósítsuk meg, tegyük kézzel foghatóvá, mert csak így gyógyul minkét világ.

Ez vár ránk a Nyilas havában:

2016. november 21-ről 22-re virradó éjszaka belépünk a Nyilas bizakodó, reményekkel és optimizmussal teli birodalmába. Nagyszabású tervek, távoli és főképp nemes célok megfogalmazásának az időszaka ez.

Bár a Hálaadás (november 24, csütörtök) Amerikában ünnep, és az eredetéhez fűződő nézetek meglehetősen megosztóak, én maradok a saját véleményemnél: számba venni mindazt a bőséget és gazdagságot, ami az életet jelenti, és hálásnak lenni legalább egyszer egy évben mindezért - felbecsülhetetlen érzés. (Hálaadás)

November 27-én, vasárnap kezdődik az Advent időszaka. Próbáljátok ki, hogy vasárnapról vasárnapra, ahogy takarítjátok a lakást, aggatjátok a díszeket, készítitek a süteményeket, az ajándékokat vagy gyertyát gyújtotok az adventi koszorún, ezekkel a tevékenységekkel párhuzamosan a leletekben is végezzétek el mindezt. Tegyetek rendet magatokban, hagyjátok, hogy a bizakodás fűszeres-narancsos illata átjárja a szíveteket vagy a jövőbe vetett hit pislákoló-lágy fénye megvilágítsa a jövőbeni sorsotokat. (Advent: Hit)

November 29-én, kedden (14h19p) lesz a Nyilas hónap újholdja. Mintha esszenciává sűrűsödne a Nyilas üzenete: hatalmas átmozdító erővel bír ez a nap. Legalább ezen az egy napon érdemes lenne egy kis időt magunkra fordítani és a "miért nemeket" megpróbálni "hogyanokká" átfogalmazni.

December 2-án, pénteken a Bak jegyébe lép a Merkúr. Egészen az időszak végéig javasolt minden ötletet, jövőtervet, elképzelést lejegyezni, ugyanis a Nyilas határtalan álmodozásának a Merkúr ebből a jegyből struktúrát és keretet ad. Ez még csak az alapos megfontolás és nem a megvalósítások ideje!

December 3-án, szombaton (!) lesz az idei év utolsó előadása, ahol a kívánságok erejéről és gyakorlatáról fogunk beszélgetni. Gyertek, szerintem szuper lesz! A részvételi létszám korlátozott, jelentkezzetek időben.

December 4, vasárnap, advent második hete, a remény gyakorlata.

December 6-án, kedden, a gyerekek nagy örömére érkezik a Mikulás!

December 9-én, pénteken, a Vénusz átlép a Vízöntő jegyébe. Az emberi kapcsolatainkra így egy kis távolságból tudunk pillantani, és ha kell, ezeket is átértékelhetjük a jövőre nézve.

Advent harmadik vasárnapja, december 11-én a szeretet gyakorlata.

Az év egyik legmágikusabbnak tartott napja (december 13. kedd) a Luca-hagyományokhoz fűződik. Ezek közül a legtöbb már a feledés homályába veszett, de ha szeretnél párat feleleveníteni, például a gombóc-jóslást vagy a tudatos jövő-álmodást, itt írtam korábban ezekről: A mágikus nap mágiája.

A hónap teliholdja december 14-én, szerdán éjjel lesz (02h06p) Uránusz és Jupiter támogatással. Újabb remek gyakorlati pillanat a jövőbe vetett hitünk megerősítésére.

Advent utolsó vasárnapja december 18-ra esik, ez az öröm gyakorlata.

December 19-én, hétfőn (11h23p) a Mars átlép a Halakba. Itt nem az aktív, akarati oldalát érvényesíti, hanem az intuitív, inspirált, ösztönös cselekvést támogatja. Hagyjuk, hogy a megérzéseink vezessenek és a spirituális energiák mozdítsanak.

A hónap utolsó napján, december 20-án kedden, a Merkúr retrográd, hátráló mozgásba vált és csak 2017-ben "fordul" ismét a rendes kerékvágásba. Ilyenkor érdemes minden találkozót kétszer leegyeztetni, nem bosszankodni, ha a dolgok másképp alakulnak, mint azt elterveztük, óvatosabban, figyelmesebben közlekedni. De az ünnepek alatt amúgy is jó lenne picit lassabban, rugalmasabban, megengedőbben létezni.


Ha tetszett a bejegyzés, és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a Padparadsa facebook oldalát, itt megteheted.
Related Posts with Thumbnails