2017. november 5., vasárnap

A szabad akarat felelőssége

Bak jegyébe lép a Lilith: 2017.11.09 (04h58p)

"Szabad akarat az, amikor az ember azt teszi, amit tennie kell."
(C. G. Jung)

Könnyed kis vasárnapi téma, épp egy kellemes délutáni kávé és frissen sült, illatozó csokoládés kalács mellé való.
Ja, hogy mégsem?!
A Lilith és a Bak olyan turmixot hoz létre, ami a szigor, a törvény, az árulás és a bűnbak fogalmának keserű elegye. Vagyis olyan esszenciát, ami nem csak pihenőnapokon, de a legszürkébb hétköznapon sem csúszik le könnyedén a torkunkon.
Mégis, alig várom, hogy elteljen az újabb kilenc hónap és megérlelődjön a Lilith következő bejegyzése. Talán azért, mert a saját életemben is szeretem feszegetni ezeket a tabukat.

Lilith, hasonlóan az asztrológiai képlet további rejtett tartalmaihoz, hatalmas erők birtokosa. Ezek megismerése és felszabadítása önmagunkban óriási teremtő potenciálhoz vezet. De mint minden mesében, az ilyen roppant nagy erőket magunknak kell megszerezni vagy legalábbis ki kell érdemelni. A Bak jegyében a titkos ajtó mögött a felelősségvállalás csodálatos misztériuma rejlik, ami ha az életünk részévé válik, mi magunk is kiteljesedhetünk.

A "felel" szó ugyanis azt jelenti, hogy, "egy beszélgetésben egyenrangú félként viselkedünk". Isten vagy az Univerzum kérdéseinek megválaszolásából mi is kivesszük a részünket. S ha az életre adott válaszainkat fel is "vállaljuk" - vagyis nem csak beszélünk róla, hanem éljük is, akkor az eleve elrendelés és a szabad akarat metszéspontjában találjuk magunkat. Kihúzott háttal, felszegett fejjel, a terhektől megkönnyebbülve.

Az előző Nyilas Lilith (Távolságok közelítése) a Szaturnuszt követve lépett be a jegybe, most pont fordítva lesz. Előkészíti az uralomba lépés útját. Tudat alatt, sejtések szintjén már megmoccanhatnak bennünk azok a sorsfeladatok, amit majd a gyűrűs planéta 2020 végéig irányoz elő számunkra.

Kettejük tevékenysége közt az a különbség, hogy a Szaturnusz jóval tudatosíthatóbb, míg a Lilith sokkal zsigeribb szinten forgatja fel az életünket. A hitrendszereket, amíg "csak" a Szaturnuszon keresztül találkoztunk velük, könnyebben leleplezhettük: nini, ez egy már nem működő gondolkodásmód az életünkben. Míg az elmúlt kilenc hónapban, a Lilithnek köszönhetően leginkább a kapcsolatainkon keresztül szembesülhettünk - főképp a saját magunkról alkotott elképzelésekkel. Jóval jegesebb a tőle kapott hideg zuhany, hiszen bosszankodhattunk azon, hogyan is vélekednek, mit hisznek rólunk mások. Ha volt az elmúlt időszakban ilyen élményünk, azt neki köszönhetjük.

A Lilith természetéből és a jegybe lépés képletéből adódóan, valószínűleg még mindig a kapcsolatainkon, a külvilág reakcióin keresztül fogunk találkozni az aktuális tartalmakkal.
A Bak Lilith alapfogalma a felelősségvállalás. Ha a bibliai történetet vesszük alapul, akkor a tudás fájának problémakörénél találjuk magunkat. Vajon a tiltás predesztinálta magát a bűnbeesést? S ha minden eleve elrendeltetett, akkor hol van a szabad akarat?

Nem máshol, mint a döntéseinkért vállalt felelősségben. Vagyis: ha tudjuk, hogy egy cselekedet milyen következményekkel jár, nem mutogathatunk sem férfiként a nőre, Évaként a kígyóra, hogy miatta tettük, amit tettünk. Egyszerűen csak tesszük, amit tennünk kell. Minden további folyományával együtt. De ahhoz, hogy ily módon vállalni tudjuk a felelősséget, tapasztalat, belátás és nagyon érett lélek szükséges.

Amíg nem viselkedünk szaturnikus módon felnőttként, addig megjelenik életünkben a szégyenérzet, a bűntudat, hogy valami rosszat, nem megengedettet követtünk el, a felelősséget pedig igyekszünk továbbhárítani. Kifelé, másoknak, a társadalmi elvárásoknak  megfelelve akarunk élni, ahelyett, hogy önmagunkat felvállalva élnénk. Félünk a megbélyegzéstől és közben mi magunk is billogot sütünk másokra. Ő vagy az a helyzet a hibás, ami miatt én nem vagyok boldog, sikeres, elégedett, satöbbi.

A Nyilas Lilith a hitrendszerekkel már pedzegette ezt a kérdést:
"Elveszítettük a kapcsolatot önmagunkkal, ezért nem találjuk a kapcsolódást másokkal sem. Ahelyett, hogy saját világképet alakítanánk ki, társadalmi elvárásoknak és filmekből vett ideálképeknek próbálunk megfelelni. Egyéni értékrend helyett a közösségi oldalak látszatvalósága lett a mérce. Túldimenzionálunk másokat és ezzel együtt alulértékeljük magunkat. Félünk kilógni a sorból, félünk különbözni, miközben vágyjuk a különlegességet. Folyamatosan viszonyítunk, pedig nincs is kihez. Mindenki más, mindenki egyedi.
Azzal foglalkozunk, hogy mit gondolhatnak, mondhatnak, vélhetnek rólunk mások ahelyett, hogy tisztába kerülnénk önmagunkkal."

A Baknál még jobban feszítve érezhetjük magunkat, még több lehet a kétség, még fokozottabb az önbizalomhiány - aminek kompenzálásaként hajszoljuk a tökéletességet. De a feloldás is épp ebben az energiahullámban rejlik: a döntéseinkért vállalt felelősség szinte azonnal felszabadít.

Amikor a Lilith a Bak jegyében járt:

1929. május 22. – 1930. február 15.
1938. március 27. – 1938. december 21.
1947. január 31. – 1947. október 27.
1955. december 6. – 1956. augusztus 31.
1964. október 10. – 1965. július 7.
1973. augusztus 15. – 1974. május 13.
1982. június 20. – 1983. március 18.
1991. április 25. – 1992. január 21.
2000. február 29. – 2000. november 26.
2009. január 3. – 2009. október 1.
2017. november 9. – 2018. augusztus 6.

Előadás

Ehhez a témához kapcsolódik a következő előadás is, aminek időpontja
2017. november 19., vasárnap, 16-tól 18 óráig
A személyes képlet helyett most egy izgalmas gyakorlatot hozok!
Ha szívesen részt vennél rajta, a részletekért kérlek keress e-mailben (padparadsa kukac gmail pont com)


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kérlek kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails