2017. november 1., szerda

Az élet emlékezete

Telihold a Skorpió havában: 2017.11.04 (06h23p)

"Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák - ennél közelebb egyikünk sem igen kerülhet a boldogsághoz."
(Csíkszentmihályi Mihály, pszichológus, pedagógus és egyetemi tanár)

November hónap már az első napja az eltávozott lelkeket köszönti: az emlékezéssel belépünk a halál birodalmába és elindulunk az újjászületés felé vezető úton.

A november a kilencedik hónap - a természet ugyanis a márciusi napéj-egyenlőséggel indítja az évkört - kilenc pedig egyszerre valaminek a vége és egy újnak a kezdete. A legtöbb nyelvben felfedezhetjük a hasonlóságot a kilenc és az új szó között; latinul novo és novem, franciában a neuf szócska, németül a Neu és a Neun szavak írják le mindezt. Az ősmagyar szó jelentés „valamin kívül”.

A Skorpió jegyhez kapcsolódó beavatások is "valamin kívül" - az életen, az időn és a téren kívül helyeznek bennünket. Alászállunk a mélységeinkbe, szembenézünk az ismeretlentől való félelmeinkkel, az elengedés fájdalmával, azért hogy  megértsük a létezés valódi értékét és ismét beleszerethessünk az életbe. Ezek a szembenézések, sőt, gyakran épp a veszteségek ráznak fel bennünket tetszhalott, unalmas, folyamatosan ismétlődő hétköznapjainkból.

Biztos mindenkivel megesett már, hogy egy szakítás vagy egy személy elvesztése kellett ahhoz, hogy ráébredjünk a másik fontosságára. Az idő múlása pedig az elvesztegetett évekre, elszalasztott élményekre, meg nem tett dolgokra, ki nem mondott szavakra emlékeztet bennünket. Minél többször szalasztjuk el az ilyen alkalmakat, minél gyakrabban feledkezünk meg az élet átéléséről, annál szegényebbek és kiüresedettebbek leszünk. A mulandóság tudatosítása az élet emlékezete.

Carlos Castaneda az Ixtláni utazásban így fogalmaz:
„– Azt hiszed, hogy örökké fogsz élni!
– Nem hiszem azt.
– Hát, ha nem hiszed, mire vársz? Miért vonakodsz megváltozni?
– Felmerült–e benned az, hogy esetleg nem is akarok megváltozni?
– Felmerült. Én sem akartam megváltozni, akárcsak te. Nem örültem az életnek; belefáradtam, mint te. Most nem tudok betelni vele.”
A mostani telihold a tudat ébredése: Bika Hold búcsút int a nyugati horizonton, miközben a Skorpió Nap épp felkel. Ennél a holdállásnál az ösztönös ragaszkodás és a tudatos elengedés feszültségével találkozhatunk.

A Neptunusz trigonnak köszönhetően a spirituális energiák felerősödhetnek. Jóval érzékenyebben reagálhatunk a környezeti hatásokra, legyen szó a légköri változásokról vagy mások hangulatáról, pozitív vagy negatív gondolatairól. Általában az ilyen fokú érzékenység együtt járhat valami megfoghatatlan nyomasztó hangulattal is, sőt, az alkohollal sem árt óvatosan bánni, mert annak is felfokozódhat a hatása. Érdemes sokat pihenni, csendes sétával, elmélyült tevékenységekkel egy picit befelé figyelni és kizárni a külvilág hangoskodását. Jól tesszük, ha az álmok, a megérzések felvillanó üzeneteit lejegyezzük, lehet, hogy később értelmet nyernek.

A képlet útjelzője az MC-n lévő Oroszlán felszálló-holdcsomópont, ami az élet fejlődésének irányát mutatja. Utóbbinak az üzenete ez: Önmagunkra találni. Az igazság a Nap és a Hold metszéspontja: tudjuk elengedni azt, amit el kell engednünk és tudjuk megőrizni a megőrzésre méltót. A különbségtételben sokat segít az intuíciónk.

Az előttünk álló jövő év feladata a saját önértéktudat kialakítása és ezzel együtt az életünk, a döntéseink feletti felelősség felvállalása lesz. Ez az időszak mély tudatalatti szinten szilárdítja meg ennek az élménynek az alapjait.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kérlek kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails