2017. november 21., kedd

Áthangolódás

Nyilas jegyébe lép a Nap: 2017.11.22 (04h05p)

"Az önmagával vívódó, elégedetlen, helyzeteivel küszködő ember lehet pszichésen egészséges, sőt! - belső küzdelmei éppen az egészségéből, problémabelátásából, a változás és a változtatás igényéből fakadnak."
(Popper Péter)

Az advent időszaka minden évben a Nyilas havára esik. A szó jelentése "eljövetel". Azt a várakozással teli állapotot jelöli, ami a téli napfordulóval a fény, a keresztény vallásban pedig Krisztus születését készíti elő. A Skorpió havában a mulandóságot köszöntöttük, itt az örök körforgást, az újjászületés ígéretét.

Fényfüzéreket lógatunk az ablakainkba, és hétről hétre egyre több gyertyát gyújtunk meg a koszorún. Ha nem csupán megszokásból, hanem odafigyelve tesszük mindezt, és átérezzük a jelentőségét, az életünkbe is így engedhetjük be fokozatosan a remény növekvő fényét.

A belső "fény elsötétedését" az elmúlt napokban néhány konfliktusos fényszögben álló planéta is felnagyította. Visszaköszönhettek korábbi éveink küzdelmei, főleg azok, amiket nem sikerült megoldanunk magunkban. Ezzel a lenyomattal lépünk be a Nyilas hónapba, de szerencsére (ha akarjuk) a feloldásokat is megtalálhatjuk. Érdemes ezt az időszakot a karácsonyi őrült bevásárlás mellett (vagy inkább helyett) az áthangolódásra (is) fordítani.
Legfontosabb, hogy a lelkünkben legyen békesség és ünnep. Minden külsőség csak ráadás...
Lássuk azokat a fényszögeket!
A belépéskor csak a Neptunusz van uralomban, a négy személyiségjelölő (Hold, Merkúr, Vénusz, Mars) rangvesztésben. Emiatt is érezhetjük azt, hogy nem vagyunk urai a gondolatainknak, ki vagyunk téve a hangulatunk ingadozó szeszélyének, érzelmeink szélsőségesek, akaratunk pedig beszorult valahova és nem tudjuk megfelelően érvényre juttatni.

Mivel a Napnak nincs fényszöge, előfordulhat, hogy nagyon egyedül érezzük magunkat ezekben a folyamatokban. Ahogy Ákos fogalmaz egy dalban: „Sok ember közt vagy a leginkább egyedül.”

A planétakapcsolatoknak köszönhetően nagy rajtunk a nyomás, ingerültebbek, kimerültebbek lehetünk, mint általában. Felerősödhetnek a kapcsolati konfliktusok, gyakrabban elszakadhat a cérna. Türelmetlenebbek lehetünk, nehezebben alkalmazkodunk másokhoz (sőt, gyakran önmagunkhoz is), ehhez jön még hozzá az ünnepek előtti szokásos felfokozottság.

A képlet azonban megadja a "menekülési útvonalakat", vagyis a feszültségek feloldásának lehetőségét. A Merkúr-Mars nyílt véleményfelvállalásra, őszinte, de határozott kommunikációra ösztönöz. A Vénusz-Plútó arra biztat bennünket: lássunk a színfalak mögé. Mindkét fényszög-kapcsolat szextil, ami azt jelenti, hogy nem könnyen adja magát a megoldás, tennünk kell érte, hogy a dolgok változzanak, elsimuljanak. A Jupiter-Neptunusz trigon már nyitva van, és ők is azt sugallják: emelkedjünk felül a dolgokon, haladjuk meg önmagunkat, bízzunk a megérzéseinkben, kövessük a sugallatokat. Hagyjuk, hogy (a láthatatlan erők) vezessenek minket. Legyünk türelmesek és belátók. Önmagunkkal és másokkal szemben is.

A megszokások helyett éljük meg az ünnepre hangolódás pillanatait. Érezzük át, hogy egy gyertya fényének fellobbantása, az otthonunk kitakarítása, az ajándékok megtervezése vagy egy étel elkészítése mit is jelent. Hogy jelenik meg benne a szeretet, a várakozás, az izgalom, a megosztás öröme. Legyen időnk megállni elkortyolni egy csésze forró kakaót, sétálni a város forgatagában vagy az erdő csendjében. Ha nincs erre időnk, akkor még inkább legyen!

A Nyilas hónap legfontosabb eseményei:

2017. november 22-én (04h05p), szerdán a Nap átlép a Nyilas jegyébe.

November utolsó napjaira oldódik a nagy nyomás, a Mars kilép a Plútó vonzáskörzetéből. Bár a feszültség még marad egy ideig, fokozatosan visszanyerjük életünk felett a tudatos irányítást.

December 1-jén a Vénusz fellélegzik és a Napot követve átlép a Nyilas jegyébe (10h15p). Ha eddig kerültük az embereket, most vágyat érezhetünk a társaságra.

Advent első vasárnapjára esik a telihold (december 3., 16h47p), ami álmainkat, vágyainkat és hosszú távú terveinket helyezi új megvilágításba.

Másnap (december 4, hétfő) a Merkúr retrográd mozgásra vált. Ez mindig fokozott odafigyelést igényel az emberi kapcsolatokban és főképp a közlekedésben. Legyünk óvatosak és körültekintőek!

Szombaton, december 9-én (10 órakor) újabb jegyváltással az akaratunk erősödhet meg. A Mars uralmi pozícióba kerül a Skorpió jegyében. Szép lassan minden porcikánkba visszatér az erő és az elszántság.

December 18-án, hétfőn (07h31p) lesz a hónap újholdja, jó kis nyilasos bolygóhalmozódással. Ha tudatosan hangoltuk át magunkat, akkor itt érezni fogjuk a megkönnyebbülést, letisztulnak bennünk az előttünk álló év feladatai, elhatározásai, vágyai és álmai.

A hónap zárásaként az év legjelentősebb jegyváltását is megünnepelhetjük. December 20-án, szerdán (05h49p) a Szaturnusz átlép a Bak jegyébe. Bizonyos szempontból ez egy új, felelősségteljesebb élet alapköve.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, ha megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kérlek kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails