2018. február 18., vasárnap

Az illúziók földjén

Halak jegyébe lép a Nap: 2018.02.18 (18h19p)

Bevezető gondolat: "Tanítsátok meg gyermekeiteket az igazságra, de készítsétek fel őket egy hazugságokkal teli világra." (Werner Mitsch)


Amikor a jegybe lépés képletét írom, végig szoktam "lapozgatni" az előttünk álló konstellációkat, hiszen ebből szerkesztem meg a bejegyzés második felét. Lenyűgöző, hogy milyen rend van odafent (és milyen rendetlenség van bennünk, emberekben), minden egy hatalmas, összefüggő folyamat, nem pedig szanaszét szabdalt összevisszaság vagy véletlenszerűség.

Minden hónapnak megvan a maga energetikája, amit évről-évre átszínez, egyedire igazít az aktuális csillagállás. A Halakra jellemző a kifinomult érzékenység, így hát nem véletlen, hogy ez a spiritualitás jegye. Igen ám, de ennek a szenzibilitásnak van egy árnyoldala is: az pedig nem más, mint az illúziók, a kábulat, az önbecsapás útvesztője. Manapság gyakori, hogy összekeverjük a tiszta megérzéseket a vágyak szirénhangjával.

Az önismeret szinte már társadalmi elvárás lett és azzal, hogy segítőkhöz fordulunk, sokszor ki is pipáljuk az ezzel kapcsolatos feladatokat.

"Trendi" dolog a tudatosság, mégis egyre több a kétségbeesett, összezavarodott ember. Ennek az lehet az oka, hogy a testi-szellemi jóllétünket nem egységként kezeljük. Minden évben a Halak havára esik a nagyböjt (idén február 14-től március 29-ig tart), ami nem csupán a húselhagyásról, az egészségesebb táplálkozásról és legfőképpen nem a "beach body" eléréséről szól. A tél utolsó hónapja a természetben is az erők befelé koncentrálása, hogy a március beköszöntével kirobbanhassanak a rügyek.
Az idei (kínai asztrológiai szerinti) föld-évben a legfontosabb lenne realitásokkal, kézzel fogható dolgokkal foglalatoskodni. Álmodozás helyett konkrétumokban gondolkodni. A legjobb, ha még a spiritualitás is gyakorlatias, megértés alapú, nem pedig valami láthatatlan, megfoghatatlan, elérhetetlen dolog.
Erre mutat a képlet Szűz aszcendense és 6-os házas Nap-Merkúr együttállása is - teremtsünk rendet, áttekinthetőséget, strukturáltságot a mindennapjainkban.

Nehezítésképpen a Halak Neptunusz uralja szinte az egész képletet, sőt, a VII-es ház csúcsán helyezkedik el. Ebből fakadóan vagy jó eséllyel felismerhetjük az illúzióinkat, az önbecsapásainkat, de az is lehet, hogy épp emiatt bonyolódunk bele kétes helyzetekbe, túlzott rajongásba.

Hogy kinél melyik verzió lesz érvényben az sok mindentől függ: a három kismalac meséjéhez hasonlítanám a mostani állapotokat. A korábbi hét év az alapokig lebontott bennünk sok mindent, idén azonban elkezdődött az újraépítés. De nagyon sok múlik azon, hogy mennyi időt és energiát fordítunk a megfelelő "építőanyagok" kiválasztására. Az építőanyag itt elsősorban az önismeret, a valódi tudatosság, a lelkiség.

Ha türelmetlenek vagyunk, ha kapkodunk, úgy járunk, mint a szalmából vagy ágakból emelt házikóval a kismalacok. Az első rohamnál a fejünkre omlik.

A tégla - amit a harmadik malactestvér választott - a szabály, a mérték és az egységesség szimbóluma, ebből javasolt felépíteni önmagunkat. A mese szerint ugyan ott is bepróbálkozott a ravaszdi farkas, de az a malackát, amelyik előrelátó módon alapozta meg az egyéniségét (ház-szimbólum), nem lehetett holmi mézes-mázas szóval, áldozati viselkedéssel, könyörgéssel megtéveszteni.

A Halak hónap legfontosabb égi eseményei


A Nap jegyváltása után asztrológiai szempontból viszonylag eseménytelen időszak következik. A Merkúr utoléri a Vénusz-Neptunusz együttállást, ettől fokozódhat bennünk a romantika iránti igény, az idealizmusra való hajlam.

Az őszinte kommunikációnak nem, de a művészi kreativitásnak igencsak kedvez ez a konstelláció.

Ne most akarjuk megbeszélni a kényes helyzeteket, várjuk meg, míg tisztábban látunk. Legyünk éberek azzal szemben, amit mások mondanak nekünk, előfordulhatnak mellébeszélések, csúsztatások vagy akár hazugságok is. Fordítsuk ezt az energiát inkább valami alkotói tevékenységre.

Az első jelentősebb égi esemény a március 2-i telihold, ami egyben az év első tízmilliószoros napja is. Ezek a buddhista ünnepek nagyon leegyszerűsítve kerültek át a nyugati kultúrába, a legtöbbször csak ennyit tudunk róluk: "Az általunk kibocsátott energiák megsokszorozódnak." Ha ez így van, akkor érdemes odafigyelni a legapróbb rezdülésünkre is, mert még mindig a hazugság-őszinteség témakörével foglalkozunk.

A tízmilliószoros napok asztrológiai szempontból is igen erőteljesek, ezért a felhőtlen vidámság és pozitivizmus helyett inkább ingerültek, feszültek és kimerültek vagyunk.

A most induló időszakban a mások felé közvetített vagy a saját magunkban felépített élethazugságok borulhatnak be.

Ezt erősíti a másnapi Nap-Neptunusz együttállás képlete is. Március 6-tól kommunikáció terén javul a helyzet, ekkor lép át a Merkúr a Kosba, ahol jóval őszintébben, direktebben közelíthetünk egymáshoz.

Másnap a Vénusz is követi. Érdemes figyelni a megérzéseinkre a fenti téma kapcsán, ugyanis sokan úgy fognak működni, mint egy élő hazugságvizsgáló. A most érkező sugallataink valószínűleg helytállóak lesznek.

Március 9-én, pénteken a Jupiter retrográd mozgásra vált, és március 21-ig a Naptól és a Plútótól kap támogatást. Ebben az időszakban megszülető elhatározások, tervek beérésére lehet, hogy az év második felééig várni kell.

Ne csüggedjünk el, ha nem kapuk azonnal zöld utat! Tartsuk észben, hogy az alapozásnak, a lehetőségek felmérésének, az előrelátó tervezésnek van most itt az ideje.

A Halak hónap záróakkordja a március 17-i újhold, majd a pár órával később bekövetkező Mars jegyváltása. A kettő szorosan összefügg, ugyanis a Mars egy kvadráttal jól megszorongatja azt az újholdat. Az idei évei tendenciákat követve valószínű, hogy a zűrösebb újholdra számíthatunk. Türelmetlenebbek lehetünk másokkal, de saját magunkkal szemben is. Pedig most elsősorban józanságra és megfontoltságra lenne szükség ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan menjenek a dolgaink.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails