2018. május 28., hétfő

Tudatosított érzelmek

Telihold és "tízmilliószoros nap" az Ikrek havában: 2018.05.29 (16h20p)

Bevezető gondolat: "Ha panaszkodsz, áldozatot csinálsz magadból. Ha kimondod, amit gondolsz, erőd teljében lehetsz. Változtass hát a helyzeteden valamilyen cselekedettel vagy a valóság kimondásával. Lépj ki a szituációból, vagy fogadd el! Minden más őrültség." (Eckhart Tolle)


A holnapi telihold egyben "tízmilliószoros nap" is lesz, az idei évben a második. Az első (Egy újabb menet vége) március másodikára esett.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de számomra úgy tűnik, mintha a két telihold közt eltelt hónapok alatt egészen új "idődimenzióba" kerültem volna. Alig negyed év leforgása alatt egyszerre vánszorgott és pörgött az idő, minden mozdulatlannak tetszett, miközben rohantak a napok. Csak gyanítani tudom, hogy ez az érzet összefügg a jelenlegi tendenciákkal:

 mégpedig azzal, hogy végre a fókuszunk a jelenbe kerüljön.

Ennek a buddhista ünnepnek a neve Saka Dawa Düchen, vagyis "A születés, a megvilágosodás és a halál napja". Hogyan lehet egyetlen napon megszületni, megvilágosodni és meghalni?

Csakis úgy, hogy ha megszűnik a múlt és a jövő, helyette a minden pillanatnyi MOST-ot éljük át. Ekkor a lélek-középpontunkba kerülhetünk. A buddhisták dharmának nevezik az egyetemes törvényt, szimbóluma egy nyolc küllőre és egy kilencedik középpontra felosztott kerék. Amíg nem kerülünk a középpont nyugalmi állapotába, addig ki vagyunk téve az élet hol felfele, hol lefele mozduló áramlatainak.

A múlt és a jövő, a félelmek és a remények, a vágyak és az ábrándok ide-oda rángatnak bennünket ahelyett, hogy pusztán a létezésre figyelnénk.

A nyugati asztrológia képletábrázolásában ugyanez a kerék-ábrázolás fedezhető fel, csak itt  négy fő- és további nyolc melléktengelyre osztjuk fel a teret.
A tanítás célja azonban egy és ugyanaz - kerülj életed középpontjába, ne azonosulj sem az egóval (Nap), sem a tudatalattival (Hold), sem a gondolkodással (Merkúr), sőt semelyik lélekrésszel sem, hanem legyél teljes és egész.

Maga a horoszkóp egy tér-idő koordináta metszet, ahol a középső, üres rész a Földet és a jelen pillanatot jeleníti meg. Innen nézve viszonyítjuk a Nap égi állása alapján az időt - MC a dél, ehhez képest ez a telihold a délután közepére esik. Az aszcendens-deszcendens tengely a keleti-nyugati horizontot jelöli.

Ez egy egyszerű óraszerkezet, ami pusztán mutat valamit. Mi mégis a legtöbb esetben az óránkkal, sőt az apróbb alkatrészekkel azonosulunk, nem pedig magával a létidővel. 
Az Ikrek-Nyilas telihold minden évben tanít nekünk valamit. Most kivételesen nem a lexikális tudásunk bővítésére vagy újabb információk megszerzésére akar bennünket ösztönözni. A bölcsesség a víz királytrigonban (Vénusz-Jupiter-Neptunusz), vagyis érzelmeink, érzéseink tudatosításában rejlik.

Elkezdtük az együttműködést önmagunkkal, mégpedig a test-tudatosságon keresztül. Lefordítva tök hétköznapi nyelvre:

érdemes figyelni arra, hogyan öltenek testet az érzések: lelki fájdalmainkból, diszkomfort érzeteinkből miként lesznek valós fizikai tünetek.

A magyar nyelv igen gazdagon fejezi ki magát e téren. Gombóc van a torkunkban, ha félelmünkben, izgatottságunkban hirtelen nem tudunk megszólalni. Emésztjük magunkat, ha bizonyos érzelmeket nehezen tudunk feldolgozni. Az agyunkat elönti a vörös köd, ha valaki feldühít bennünket. A hosszan fennálló érzetekhez előbb-utóbb fizikai tünetek is társulhatnak: torokfájás, gyomorpanasz, magas vérnyomás.

Minél korábban "elcsípünk" egy érzetet, észreveszünk egy reakciót, beazonosítunk egy korábbi megszokásból eredeztethető játszmát, annál jobb esélyünk van megváltoztatni, elengedni azt. A telihold-képlet kardinális tengelye arra mutat rá, hogy ezen a téren vegyük kézbe az irányítást.

Tudatosítsuk a jelenen kívül eső (múltból, jövőből táplálkozó) érzelmeket és alakítsunk ki egy teljesen újfajta (tudatos) gondolkodást.

Semmi misztikum, csupán a jelen megélése kell hozzá! 😊

Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails