2018. szeptember 19., szerda

Letisztult ősz

Nap belép a Mérleg jegyébe: 2018.09.23 (03h55p)

Bevezető gondolat: „A test ritmusa, az elme dallama, és a lélek harmóniája alkotják az élet szimfóniáját.” (B.K.S. Iyengar, jógamester)

♎☉

A Mérleg havi képlet kiemelt jelentőségű, mivel az őszi napéj-egyenlőséggel belépünk az év harmadik kvadránsába. A természet szép lassan befelé fordul: megsárgulnak és lehullanak a falevelek, a nap egyre korábban nyugszik le, emiatt hűvösebbre fordul az idő és bizony hosszabbodnak az éjszakák. Mi is egyre inkább azon kapjuk magunkat hogy szívesebben ücsörgünk otthon, a meleg lakásban, forró teát vagy csokoládét kortyolgatva, mint az szabadtéri szórakozóhelyeken.

Mindeközben az asztrológiai évkör ellentétes irányba mozdul: a Mérleg kapcsán az én-ről átkerül a figyelem a külvilágra. Míg a Kostól a Szűzig a személyes megélésekről beszélhetünk, addig a Mérleg-Halak íve a másokkal együtt vagy a másokon keresztül megszerzett tapasztalatokról szól.

Ez az első állomás a Zodiákusban, mikor ráeszmélünk a kapcsolatokra, a másokkal való együttműködés lehetőségére vagy épp döcögősségére.

Itt szeretünk bele Narkisszoszként a kedvesünk szemében felfedezett tükörképünkbe és olykor épp azt gyűlöljük meg benne, amivel a legélesebben szembesít.

Nem jelenti azt, hogy egész évben csak és kizárólag ebben a hónapban kerülnek terítékre a párkapcsolati témák vagy kizárólag szeptember 23. és október 22. között foglalkozunk a külvilágban kiváltott hatásainkkal. Hanem azt, hogy ebben az időszakban sokkal tudatosabban (mivel itt jár a Nap) és ebből adódóan jóval hatékonyabban tudunk foglalkozni velük.

Bár a Mérleg jegy kapcsán leggyakrabban a párkapcsolat kerül említésre, mégis inkább arról a mérleg-hatásról van szó, ahogy a külvilág folyamatosan kiegyenlít bennünket. Hatás-ellenhatás alapelve.

Minél jobb viszonyt ápolok önmagammal, annál kellemesebben élem meg a világban betöltött szerepemet.

Fodor Ákos így fogalmazta meg ezt: "Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod." A belső, felőrlő konfliktusok kívül folyamatos stresszes helyzeteket, problémákkal teli szituációkat hoznak elénk. Azonban azok, akik nyugodtan, békésen, mi több derűsen élik az életüket, szinte akadálytalanul haladnak előre.

Jöjjön egy másik gondolat: "Az ellenszegülés merevvé teszi a lelkedet, megkeményíti éned burkát, s így elkülönít mindentől. A megengedéssel minden kapcsolatod alapjaiban változik meg, hiszen így mindenkit olyannak fogsz elfogadni, amilyen." (Eckhart Tolle).

Az első idézet arra hívja fel a figyelmet, hogy a mi látásmódunk tükröződik a külvilágban, míg a második megadja a feloldás kulcsát: elfogadás.

Hiába a másikról, a párkapcsolatról vagy a külvilágról volt eddig szó, az elfogadást nem másokon, hanem magunkon kell elkezdeni!
A kapcsolatok ebben a hónapban igen cselekvő, gyakorlatias formában várnak rendezésre. Nem elég filozofálgatni róla, hogy hogyan olvasnék be a kellemetlenkedő kolléganőnek, édeskevés, ha a barátainknak osztogatjuk a tanácsot, sőt a legrosszabb esetben a Facebook-kommentekben tudálékoskodunk.

Itt bizony az érzéseink szerint nem megfelelő kapcsolatokat gatyába kell rázni. Mégpedig szemtől-szembe kommunikációval! Zsuzsa írásiban (Mozduló Tér) év eleje óta találkozhatunk a "konfliktusban születő harmónia" kifejezésével - ez itt a Mérlegben kézzel foghatóvá válik. Konfrontálódjunk végre, de ne folyton a külvilággal, hanem ismerjük fel és vállaljuk, hogy mekkora a felelősségünk a világ alakításában.

Erőteljes és feszült energiák mozdulnak, remek lehetőségek nyílnak arra, hogy ezekből a kényes helyzetekből teljesen más hozzáállással és megközelítéssel megszülethessen bennünk a harmónia.

A Mérleg hónap legjelentősebb égi eseményei:

Vasárnap, szeptember 23-án a napéj-egyenlőséggel kezdődik az ősz. A kelták ezzel Mabon istent azonosították és a bőséges termés előtt tisztelegtek. Ha kedvünk támad felidézni őseink szellemét, elegendő, ha egy sétára indulunk az erdőben. Gyűjtsünk szép színes faleveleket, pirosló terméseket, fényes héjú gesztenyét és vigyük be a természetet az otthonunkba.

A hónap teliholdja 25-re, keddre esik (04h53p). Ahogy az elmúlt hónapokban már megszokhattuk, a Nap és Hold szembenállása még jobban kihangsúlyozza az adott időszak alapüzenetét. Meglehetően feszült napok várnak ránk, ami már a hétvégén érezhető lesz. Türelem a kapcsolatokban, nagyobb figyelem a közlekedésben kifejezetten ajánlott.

Az idei Mérleg hónapra nem lesznek jellemzőek a fontos jegyváltások, helyette az előre-hátra mozgásokkal lesz dolgunk. Szeptember 26-án a retrográd Kheirón egy időre még visszalép a Halakba, ahol a Ki voltam és ki lehetek kérdéskör kapcsán "lehetőségünk lesz nekünk is egy kicsit visszatérni oda, ahol a megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan félelmeinket őrizgetjük. A Neptunusz uralma alatt vannak a függőségeink - nem csupán az élvezeti szerektől, mint alkohol, drog, cigaretta, csokoládé vagy a megszállottságoktól, mint például a munka- vagy vásárlásmánia - de itt vagyunk leginkább kitéve saját áldozatszerepeinkhez, szenvedést okozó érzelmeinkhez való ragaszkodásunk bűvöletének!"

Október hónap első napján, hétfőn a legtávolabbi égitest, a Plútó, a Bak 19.fokáról elrugaszkodva megindul előre. Teszi mindezt a Lant csillagkép hatodik húrját megpendítve.

10.05, péntek este a Vénusz kezdd el hátrálni a Skorpió jegyéből. Jó hosszas retrográd mozgásra számíthatunk, november 1-jén még a Mérleg jegybe is visszahátrál, s majd csak november 16-án indul meg előre. Bár a Vénusz ilyen jellegű mozgása nem jelentős, a Mérleg hónap uralkodójaként mégis hatással lehet a kapcsolatainkra. Lezáratlan, tisztázatlan múltbeli kapcsolódásainkba is belevihetjük a korábban említett konfrontációt, hogy a konfliktus feloldásaként létrejöhessen a harmónia.

Következő hét kedden, október 8-án (05h47p) lesz a Mérleg hónap újholdja, ami szintén ugyanazt az én és a külvilág kérdést hozza elénk, amiről az egész hónap szól. Ezért is adtam ezt a címet a bejegyzésnek, hogy letisztult ősz, mert most mással szinte nem is lesz dolgunk, csak hogy megtaláljuk „A test ritmusa, az elme dallama, és a lélek harmóniája" alkotta szimfóniát legbelül.

A dupla tízes napon, 10.10-én, szerdán hajnalban a Merkúr átlép a Skorpió jegyébe és már elkezdi előkészíteni a gondolati terepet a következő időszakra. Jól tesszük, ha már most szelektálunk és megszabadulunk azoktól a gondolkodási mintáktól, amikre nem lesz tovább szükség, mert a Skorpió hónap igen intenzív nagytakarítást indít majd be ezen a területen.


Tetszett a bejegyzés? Köszönöm, hogy megosztod másokkal is!
Ha érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövess a Padparadsa facebook oldalán.
Related Posts with Thumbnails