2020. szeptember 1., kedd

Képzelet és valóság

Telihold a Szűz havában: 2020.09.02 (07h23p)


Bevezető gondolat: "A valóságot ki hallucinálja?" (Bödőcs Tibor)

☉☽

Az idei Szűz hónap rendkívül izgalmas holdállásokat ígér. A holnapi telihold fokra pontos trigont kap az Uránusztól, míg a két hét múlva elfogyó újhold szintén egzakt fényszöget rajzol az égre az Szaturnusszal.

Ez a két kiemelt holdfázis a külső-belső, tudatos-tudattalan összhangunkra világít rá, mindig az adott – jegy szerinti – témák mentén. Mikor a két planéta egymással szemben helyezkedik el (mint most teliholdkor), akkor könnyebben rápillanthatunk magunkban, hogyan is viszonyulunk a központi kérdéshez, újhold esetén pedig szívvel-lélekkel azonosulhatunk önmagunkon belül a Szűz életérzéssel.

De mi is az a téma, amit ez a jegy évről évre felvet nekünk? Legáltalánosabb megközelítésben a hétköznapok rendjét, az életmódot, az egészséget-betegséget, a mindennapi rutint soroljuk a Szűzhöz. Ez analóg a körülményeinkkel is, hiszen véget ér az oroszlános henyélés, a laza nyaralás és beköszöntenek a rendszerezettséget, strukturáltságot igénylő munka- és iskolanapok.

A jegyeket polaritásként is érdemes vizsgálni, főképp a telihold égisze alatt: a Szűzzel szemben pedig a Halak jegyét találjuk.

A Halak a káprázat, az illúzió, a káosz, de egyben a végtelen lehetőségek tárháza, a teremtő álmodás is, amit a Szűz jegyénél "váltunk át realitássá".

A jegyet a Merkúr uralja, ami jelen képletnél szintén kiemelt szerepet kap. Míg a Nap a Holddal néz farkasszemet, addig ő a Halak jegyúrral: a Neptunusszal. Ennek köszönhetően jobban megérhetjük azt, hogy a gondolkodásunk milyen mértékben formálja azt, amit mi valóságnak hívunk.

Az hiszem, ebben az évben elég intenzíven megtapasztalhattuk, hogy egy világméretű jelenségről mindenkinek nagy mértékben eltérő valóságképe alakult ki. Vannak, akik rettegnek a koronavírustól, mások tagadják a létezését. Egyesek összeesküvés elméleteket gyártanak, a szemfülesebbek pedig divatos maszkokat.

Az információk özönlenek ránk és mindenki azt mazsolázza ki belőle, amivel azonosulni tud (és szeretne). Mindeközben szentül hisszük, hogy nekünk van igazunk, míg mások tévednek.

Természetesen ez bármilyen más témára igaz, legyen az táplálkozás, gyereknevelés, párkapcsolat, politikai, környezetvédelem vagy akár spirituális útkeresés – azért emeltem ki csak a covidot, mert az aktualitását tekintve jobban érezzük a bőrünkön.

Ha azonban teljesen objektíven, ítéletmentesen közelítünk ezekhez az ideológiákhoz, be kell látnunk, hogy mindenkinek megvan a maga valósága.

A valóságot a saját gondolkodásunk formálja és tapasztalatként hívjuk azt életre.

Legyen bennünk akár aggódás, félelem, akár csodavárás – a világról alkotott gondolkodásunkkal fogjuk szembesíteni magunkat. Világképünk számtalan tényezőből tevődik össze: családi mintáink, életkörülményeink, aktuális társadalmi trendek, továbbá a személyes tapasztalatok is nagy mértékben meghatározóak. Teljesen mást gondol a világról az, aki a luxusba születik bele, mint aki mélyszegénységben élő család tagjaként látja meg a napvilágot. Más valóságot lát maga körül egy New York-i hipszter, mint egy közel-keleti nő vagy egy ausztrál noongar.

Tudatalattink a korábbi élményekből táplálkozva alkotja meg a fizikai valóságunkat. Az így kialakult gondolkodásunk rutinná válik és így ragadunk bele folyamatosan ugyanazokba a hétköznapokba, így ismétlődnek a hasonlóságok a párkapcsolatainkban, használnak ki bennünket a munkahelyünkön és a többi. Ebből adódik, hogy bizonyos gödrökből nem tudunk kimászni.

A Halak jegynek a függőségeinket is "köszönhetjük". Nem csak az alkoholizmust, a drogokat, a vásárlási mániát, de minden gondolatot, amitől olyannyira függünk, hogy nem tudunk más nézőpontból tekinteni önmagunkra. Ilyen az önsajnálat, a kisebbségi érzés, a kudarcfélelem, a szegénységtudat... 2020-as évben sok oldalról körbejárhatjuk ezt a témát, hiszen maga a "húsz-húsz" feladata is éppen ez: lássuk magunkat egy Magasabb nézőpontból. A holdcsomópont-tengely is ezt feszegeti: Mit nevezünk valóságnak?

Ha elfogadjuk, hogy mindenkinek saját szűrője van a világra és vállaljuk a saját szűrőnk által létrehívott tapasztalatokért a felelősséget: máris sikeresen vizsgáztunk.

Az Uránusz-fényszög a gondolkodás felszabadításához segít hozzá bennünket – természetesen megkövetelve az aktív közreműködésünket. A Bika jegyben ráadásul az azonnali megvalósulást is megtapasztaljuk: "elég" paradigmát váltanunk és máris másfajta élményeket hívunk éltre...

Igaz-e vagy sem, amit itt leírtam: azt mindenkinek a saját valóságában kell kipróbálnia. De egy biztos: ha nem változtatunk a gondolkodásunkon, nem várjunk az életünkben változást!


Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!

Amennyiben érdekelnek az asztrológiai aktualitások, kövesd a Padparadsa facebook oldalát.

Related Posts with Thumbnails