2023. október 10., kedd

Női csúcstalálkozó

Hold-Vénusz-Fekete hold együttállás a Szűzben: 2023.10.10

Bevezető gondolat: "Vannak esetek, mikor a nő, bármilyen törékeny, és gyönge is a férfihoz hasonlítva, egyszerre erősebb lesz nemcsak a férfinál, hanem a világon mindennél." (Gogol)

Mi történik, ha három nő találkozik? Bizonyos forgatókönyvek szerint kettő mindig kibeszéli a háta mögött a harmadikat. Vagy irigykednek egymásra. Vagy a mítoszok szerint viszályt szítanak a világban, mint ahogy azt Aphrodité, Héra és Pallas Athéné is tette az aranyalma hiúságra csábító felirata miatt (Létre hívott viszály).

A női közösségekről, egymás támogatásáról azonban csak kevés szó esik. Azok, akik vettek már részt olyan elvonuláson, közösségi rendezvényen, amit a klasszikus értékek mentén nők vezettek nőknek, az pontosan tudja, miről is beszélek.

A nők ereje mindig az összetartásban, az együttműködésben van.

A nők szövetsége ösztönösen szerveződik. Bizalmon alapul, de nem kiérdemelt, bajtársias bizalmon, mint a férfiaknál. Sokkal inkább intuitív módon jön létre. A sebezhetőség, a tökéletlenség, a gyógyulni vágyás, a megnyílás a "kötőanyag" ezekben a női körökben.

Én alapvetően zárkózott, visszahúzódó ember vagyok, aki békésen elvan a saját kis világában. Mégis az elmúlt évben volt szerencsém különböző formákban belekóstolni a közösségi létbe. Nagyobb, 12-18 fős csoportokat képzeljünk el, ahol fiatalabb és idősebb nők gyűltek össze. Ennyi ember közt mindig akadnak azonnal szimpatikus és elsőre kissé ellenszenves vagy legalábbis fenntartással kezelt figurák. Talán mert valaki másra hasonlítanak, akiket nem szívleltünk vagy a viselkedésében vannak olyan vonások, amik triggerek számunkra. Túl harsány, túl bonyolultan fogalmaz, túl mesterkélt vagy túl szerény...

Az idő azonban mindenkit megváltoztat. Azzal, hogy figyelünk egymásra, hogy mélyebben megismerjük a másikat, világossá válik számunkra az élettörténetük. Megláthatjuk az érzelmi blokkokat, a fájdalmakat, a vágyakat, a törekvéseket, a felismerésre váró hasonlóságokat és az elfogadásra kínálkozó különbözőségeket.

A nők ereje ebben a megértésben van. A világ jövője pedig a nők erejének felébredésében.

Frank Herbert, aki a Dűnét is írta, így fogalmaz: "A nőkben az osztozás érzése a családi osztozásban gyökerezik - a kicsinyek gondozásában, az ennivaló összegyűjtésében és elkészítésében, az öröm, a szeretet és a bánat megosztásában. A temetési siratás a nőktől ered. A vallás a nők monopóliumaként indult, csak azt követően vették el tőlük, hogy túlságosan domináns társadalmi erővé lett. A nők voltak az első gyakorló és kutató orvosok. Sosem volt tiszta egyensúly a nemek közt, mert az erő együtt jár bizonyos szerepekkel, mint ahogy bizonyosan a tudással is." – Évezredeken át próbálták elfeledtetni a nőkkel a saját tudásukat, a világot mozgató szerepüket. De változnak az idők...

Ha csak az asztrológiai szempontokat nézzük, a hét tradicionális égitestből csak két női mintát látunk*. Az újonnan felfedezett naprendszeri égitestek (Uránusz, Neptunusz, Plútó) is férfiistenségekről kapták a nevüket. De az 1800-as évek elején, még ha rejtve is, megjelentek a nők aszteroidák formájában. A mostani arány még mindig a férfiak javára billenti a mérleget, de a Kuiper-öv férfiistenei (Orcus, Varuna) közel állnak az alvilághoz, a mélytudatalatti birodalmához, ami energetikailag nézve inkább női minőségnek számít.

A legfontosabb azonban, hogy a Föld, amin élünk a tudatban abszolút női energiának számít, erre reflektál Haumea is (Tűzből született), akivel az elkövetkezendő évtizedekben rengeteg dolgunk lesz.

* Nagyon fontos azonban leszögezni, hogy itt alapvetően nem a biológiai nemek kategóriáiról van szó, hanem a bennünk nemtől függetlenül élő feminin és maszkulin archetípusokról. Hiszen egy nő is képes traktort vezetni, mint ahogy egy férfi is képes dédelgetni és megnyugtatni egy nyűgös kisbabát. ettől még az a nő otthon remek gulyáslevest főzhet a családnak és a férfi is irányíthatja tovább a vállalkozását. A helyzetnek megfelelően mindig az aktuális szerepszemélyiségünket hívjuk elő magunkban.


Szembenézés a félelmeinkkel

Most a klasszikus, ősi női minőségek verődtek egy kupacba: a Szűz Fekete holdat utolérte a Vénusz és ma csatlakozik hozzájuk a Hold is. Így az originális női erőkkel találkozhatunk egy meglehetősen speciális nézőpontból.

A Szűz jegy eleve női minőség, az egyetlen az emberi jegyek közül, amit fiatal nő alakjával ábrázolunk. (Az Ikrek két fiatal fiú, a Vízöntő egy fiatal férfi). A szűz a tisztaságot, a felsőbb hatalommal való kapcsolatot jelképezi. Rómában Vesta istennő szűz papnői kiemelkedő szakrális funkcióval rendelkeztek: az állam életének kiegyensúlyozottságát és állandóságát jelképező tűzhely őrzése volt a feladatuk. A görögöknél a szűz prófétanők, a szibüllák, tolmácsolták az istenek üzeneteit. A tarotban, a II-es Főpapnő képviseli ezt a minőséget, az intuitív bölcsességet, a meditatív tudást.

A Szűz jegy a halandó, átvitt értelemben piszkos, kaotikus anyagi világban fejeződik ki (földies), mégis képes minket összekapcsolni a tiszta, univerzális (isteni) renddel. 

Ha azonban "rosszul működik" ez az energia, ha nem tápláljuk a belső tüzet, a hitet, ha nem hallgatjuk meg nap mint nap az "istenek" hangját, akkor folyamatos kétség, megosztottság, meghasadtság, félelem lesz úrrá rajtunk.

Vegyünk hát egy megszentelt teret, a Szűz energiamezejét, ahol a bennünk élő istennőkből három összetalálkozva megoszthatja egymással a tapasztalatait. A Hold hozza az érzések világát, Vénusz a kapcsolódási képességét, Lilith pedig a tudatalatti hatalmát. Mindezzel szemben ott van a Halak Szaturnusz, aki a félelmeknek tart tükröt.

A Szűz Lilith (Feketén-fehéren) 9 hónapon át foglalkozik azokkal a női mintákkal, melyek lefojtják bennünk (vagy mi magunkban) ezt a női minőséget. Aki képes összekapcsolódni a legbelső énjével és ezáltal képes összekapcsolódni másokkal. Elfogadással, kritizálás, címkézés nélkül tekinteni másokra.

A Hold-Vénusz együttállása rendkívüli érzékenységet ad, olyat ami az agresszióval, az erőszakossággal nem tud mit kezdeni a világban. Csak békében, harmóniában érzi jól magát. Itt kapcsolódik be Lilith, aki szintén az egyenlőségre törekszik, de megvan benne a lázadó teljes eszköztára: a bátorság, a konfrontációs képesség és önmaga felvállalása.

Ez a "csúcstalálkozó" nagyon rövid ideig tart, egy-két nap és "széthullik" az együttállás. Mégis a jelen körülmények közt fontosnak tartottam, hogy bejegyzés szülessen róla. Hiszen ha megértjük az üzenetét, erősebbek lehetünk a "világon mindennél". És a világnak is szüksége van arra, hogy nagyobb erő legyen jelen, mint az agresszió, az erőszak, a hatalmi játszmák, a gazdasági érdekek...

Ennek a folyamatnak részei a női körök, a személyes "csúcstalálkozók", az önismereti csoportok, ahol begyógyulhatnak a múlt sebei, ahol megértést és elfogadást kaphatunk, amit aztán mi magunk is továbbadhatunk. Kell a kapcsolódás önmagunkkal és a világgal!


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails