2023. október 3., kedd

Feketén-fehéren

Szűz jegyében a Fekete hold: 2023.10.03 – 2024.06.28

Bevezető gondolat: "A figyelem távolról sem jelenti azt, hogy egyetértünk a másikkal. Pusztán annyit jelent, hogy elfogadjuk a másik nézőpontjának jogosságát és azt, hogy akár tanulhatunk is belőle. Azt is jelenti, hogy elfogadjuk a több igazság létezésének lehetőségét, és ha valamennyi igazságot megértjük, eljuthatunk valami magasabb rendű igazsághoz." (Kate Murphy)

Több ezer éven keresztül az emberiség feketén-fehéren látta a világot. Voltak a jó és a rossz dolgok, ezeket az átjárhatatlan kategóriákat az egyház és a társadalom nagyon szigorúan értelmezte. Ám ha végignézünk a történelmen, ez a fajta gondolkodásmód sok esetben túlkapásokhoz vezetett: keresztes háborúkhoz, boszorkányperekhez, népcsoportok kiirtásához.

Manapság már nagyon furcsa lenne, ha a munkahelyi előléptetés elmaradásáért a szakszervezethez fordulnánk azzal az indokkal, hogy az egyik kollégánk szemmel vert minket. Viccesen hangzik, pedig ha nem is ilyen banális indokokkal, de még mindig szeretjük másokban keresni a hibát, őket okolni a kudarcainkért.

A fekete-fehér gondolkodásmód legnagyobb problematikája a szűklátókörűség és a felelősség-áthárítás. A középkorban ÁT-OK-nak nevezték ezt, vagyis magunkon kívülre helyeztük az okot. Pedig ha megnézzük az ok kifejezés eredetét, azt jelenti: okulás, tanulás, megértés, sőt belátás.

Ha nem látjuk az okot, nem értünk semmit.

A pszichológia megjelenésével elkezdtük keresni ezeket az okokat: árnyaltuk az emberi viselkedést, kutattuk a motivációkat. Ha jól emlékszem, Capote Hidegvérrel című regénye volt az első olyan könyv, ami bár egy brutális gyilkosságot mutat be – ami a mindenkori főbűnök legsúlyosabbika – de figyelmet szentel az elkövetők jellemrajzának is. Nem menti fel az embereket a tetteik és azok következménye alól, de mégis így válik teljessé és valóságossá a kép.

Mert a valóság sosem fekete és fehér, jó vagy rossz.

Amikor végletekben fogalmazunk és "mindenkiben" gondolkodunk (például "a nők imádnak vásárolni" vagy "minden német szabálykövető"), akkor tulajdonképpen a saját valóságunk egy kis szegletét vetítjük ki a világra.

Hitvallásaink, szokásaink, nézeteink menték tagozódunk a világba, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk elfogadóak, megértőek és kíváncsiak azokra, akik más cipőben járnak.

A rend lázadása

A Szűzben a Lilith a rend és a káosz összecsapása. Míg a Szűz energia szabálykövetés, a megbízhatóság és az alkalmazkodás, addig Lilith az, aki nem tűri, hogy irányítsák, megszokásokba, rutinokba kényszerítsék.

Az eredeti szűz archetípus az univerzális rendet őrizte és képviselte. Ez tényleg fekete és fehér – vagy összeegyeztethető a nagy betűs IGAZSÁGGAL vagy nem.

Ezek nem a "nekem van igazam" igazságok, hanem a lélek, a lelkiismeret legmélyebb igazságai.

Ez ellen Lilith sem lázad, az ő első lázadása a megkülönböztetésnek szólt (lásd Lilith mítosza: Bukottak). A régi sumer istennőből, Lil-ből, aki a nagy magasságok szeleiben öltött testet, hasonlóságot mutat Uranosszal. A patriarchális vallások kezdték démonizálni, majd a feminista mozgalmak ismét felszabadítani. Ahogy Lilith visszakerült a (z asztrológiai) tudatba, úgy a nők is kezdenek ébredezni. (De ez lehet fordítva is: a nők ébredezése hozta vissza őt ismét a köztudatba).

Lilith itt arra világít rá, hogy a nők a szűz archetípusukon keresztül nem a megfelelő rendet szolgálják. Szűz a mindennapok, a napi feladatok, a munka, az ismétlődések, az egészség és az életmód területe, nézzük meg, hogyan működnek itt a nők.

Bár már látszik némi kiegyenlítődés a házi munkákat, a feladatmegosztásokat illetően, de világszinten még mindig a nők a túlterheltebbek, a megalkuvóbbak, a kiszolgáltatottabbak. Egyszerre kell teljesíteni a munkában és a családban, össze kell egyeztetni az önértékelést a társadalmi eszmékkel és elvárásokkal. Néha direkt, máskor bújtatott formában jelenik meg mindez: például, amikor szülés közben nem rendelkezhetsz a tested felett (ajánlom a témában az Ablak a világra oldalt) és szépségesen becsomagolt, amikor a wellness és divatipar, az "egészségfetisizmus" írja elő, milyennek kell lenned.

Az aszteroida Lilith (Tökéletes tökéletlenség) 9 hónapon át készítette elő a terepet. Ott elsősorban belső érlelődés, önismereti munka volt:

saját tökéletlenségünk tökéletes elfogadása.

Idézzünk csak fel néhány mondatot:

"Feketén-fehéren látjuk a világot: tele elvárásokkal, előítéletekkel, ami miatt fontosabb lett, hogy mit gondolnak rólunk mások, mint az, hogy hogyan érezzük magunkat. (...) Egész életünk elmehet arra, hogy belekapaszkodunk a "romlott almáinkba", ahelyett, hogy elengednénk őket és valami másért, frissebbért, egészségesebbért nyúlnánk. Az elengedés nem könnyű (Szűznél vannak a legmélyebb gyökereket eresztett berögződések), hiszen sokszor el sem hisszük, hogy többet-jobbat érdemlünk, vagy hogy egyáltalán (lét)jogosultságunk van változtatni a helyzetünkön."

Most pedig megkezdődik a "gyakorlati megvalósítás": megmutatni ezt a lázadást a világnak.


Így indul:

Rendkívül erőteljes belépő: Bak aszcendens, Halak Szaturnusz oppozíció, a Skorpió MC pedig a Mérleg északi serpenyőjével áll együtt.

A Halak Szaturnusz az eddig nehezen felismerhető, rejtett, homályos, ködös családi mintáinkkal "ismertet össze" bennünket. (Egészséges gyökerek). A Lilith szemszögéből nézve leginkább azokra a sarkalatos pontokra pillanthatunk rá, ahol a transzgenerációs mintában jelen van az áldozatszerep, a kiszolgáltatottság, a mártír-játszmák, önmagunk leértékelése, a kritizálás, az áttolt-ok (átok). Ez utóbbi például: csak a gyerek miatt maradtam együtt a férjemmel. A család miatt nem mondok fel a munkahelyemen. Az anyám miatt nem valósítom meg önmagam... és a többi. Ide tartoznak a saját értékek háttérbe szorítása, felőrlődés a hétköznapok taposómalmában, illetve a betegségek.

Nem a hétköznapokkal, a családról való gondoskodással van probléma, hanem azzal, ha ez ellentmond a belső késztetéseknek. Vagyis Lilith nem akar mindenkit felszabadítani csak azt, aki más útra vágyik.

A Bak aszcendens a személyes felelősség és a határkijelölés.

Visszaszerezni azt a hatalmat, hogy én rendelkezem önmagam felett.

Ebbe nem csak a tetszetős dolgok tartoznak, de a hibák, a tévedések úgyszintén. Ehhez a múltat is le kell tudni tenni, nem hordozhatjuk örökké a rossz döntéseket, a félrecsúszott párkapcsolatokat és legkevésbé a szülői mintákat. 

A Skorpió MC, azzal az állócsillag-együttállása az átalakulás irányát mutatja. A Mérlegnek ebbe a serpenyőjébe a "világlélek tolla" kerül. (Könnyű lélekkel) Ne máshoz, kizárólag ehhez az univerzális erkölcsi iránytűhöz mérjük magunkat. Ezen kívül minden önbecsmérlés, önkritika felesleges. Nem vagyunk feketék-fehérek. Emberek vagyunk, akiknek szabadságában áll döntéseket hozni és ezeknek a döntések mentén változni-fejlődni...


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails