2024. március 17., vasárnap

Spirituális összegzés

Nap-Neptunusz együttállás a Halak 28°-án

Bevezető gondolat

„Nem emberi lények vagyunk, akik spirituális élményeken megyünk keresztül, hanem spirituális lények, akik az emberi létezés élményén haladnak át.” (Maharishi Mahesh)

A lélek forradalma

A transzperszonális égitestek lassan és módszeresen formálnak nem csak minket, egyéni szinten, de az egész világot is. A Neptunusz a Halakban utoljára épp a 19. század forrongó időszakában tevékenykedett: 1848-ban lépett be és egészen 1862-ig itt is maradt.

Remények, álmok, szabadságvágy jellemezte ezeket az éveket, kezdve az egész Európán végigsöprő forradalmi hullámon, az amerikai aranylázon át, a nemzetközi nőnap megalapozásáig. Ekkor volt a "spirit" minden formájában a csúcson: az abszint és az ópium, mint bódítószerek, a spiritiszta szeánszok, de ebben az időben rengetegen születtek azok, akik a korszellemet megelőző tiszta spirituális energiákkal születtek: Nicola Tesla, Sigmund Freud, Gaudi, Max Planck vagy Rudolf Steiner.

164 évente nagyon hasonló, mégis teljesen más formában ismétlődik meg a lélek forradalma. Hiszen közben változott-fejlődött az emberiség tudata, de a sztelláris körülmények is teljesen mások ma, mint a márciusi ifjak idején. Sőt, azóta őrületes tempóban bővült a tudatunk (asztrológiai) látómezeje, lásd például Eris vagy Haumea felfedezése. Korábban is ott volt mindez, de öntudatlanul, mélyre temetve.

Most 2012 óta jár a Neptunusz a Halak jegyében. Ilyenkor "hazatalál", alámerül, feltöltekezik, formálódik, érlelődik, aminek az eredménye leginkább a következő időszakokban válik láthatóvá a tudat felszínén.

Itt is megismétlődött a "spiri" – kezdetben az ezo-, majd a pszicho- vált általánosan elterjedtté, mondhatni hétköznapivá. 12 éve még szinte ismeretlenek voltak a köznyelvben ezek a kifejezések: "transzgenerációs minta", "nárcisztikus személyiség" vagy épp "trauma hatása".

Egy év evolúciója

A Nap együttállások mindig segítenek személyessé tenni az adott transzperszonális égitest mondanivalóját: ilyentájt valahogy könnyebben olvaszthatjuk magunkba ezeket az energiákat.

A Neptunusznak ez az utolsó előtti, majd 2025. március 20-án, pont a tavaszi napéjegyenlőség napján lesz az utolsó – a jegy utolsó fokán. Azért hoztam egymás mellé a két képletet, mert gyönyörű fejlődési ívet rajzolnak ki, ezért azt gondolom, hogy a spirituális energiák integrálásában nagy jelentősége lesz ennek az egy évnek.

Szerintem egyre világosabban körvonalazódik, hogy az, amit évezredeken át spiritualitásnak tartottunk, az valami teljesen más. Nem egy rajtunk kívül álló isteni entitás, ahogy azt a vallások állítják, nem az anyagi valóság ellentéte, hanem az emberiség szellemi fejlődésének az összessége.

Lassan, de talán egyre szélesebb körben elfogadottá válik, hogy egységként tekintsünk önmagunkra és a világra – így ahogy az indai guru is megfogalmazta – spiritualitásunkra ébredésünk a létélményünk alapja.

Nagyon izgalmas a Hold szerepe mindkét képletben: a belső ellenállásról, az elfogadásról, az ellentétek feloldásáról "mesél". Az intuíció, a spiritualitás nem valami, amit el kell érni, amit könyvekből kell megtanulni. Sokkal inkább tapasztalat. Megengedés. És legfőképpen hétköznapi gyakorlat.

Erősen szimbolikus, hogy jövőre a napéjegyenlőségre esik ez az együttállás, ráadásul egy ilyen planéta-koncentrációval: valami teljesen újnak a születése, amit az Uránusz és a Plútó is egyöntetűen támogat. Régóta vagyunk átmeneti állapotban, egy "érzékelési káosz közepén" ez viszont az új világ körvonalait mutatja: "káoszból egy új tudás emelkedik majd ki". "A kettő átfedi egymást, a régi még mindenható és teljes mértékben uralja a mindennapi tudatosságot. Ahogy az új beúszik, még nagyon szerény és észrevétlen, oly észrevétlen, hogy külsődlegesen alig zavar bármit is és teljes mértékben érzékelhetetlen a legtöbb ember tudatosságában. De működik." – ez a Halak Neptunusz. (Idézetek: Satprem: A sejtek elméje)

Ugyanezt írja le elvont képekkel a sábai szimbólum. Ahonnan kiindulunk most ott még épp csak felszabadulnak az észrevétlen erők, ám a Zodiákus 360. fokánál megnyilvánul valamiféle "végső, de konkrét igazság". Egy új archetípus lenyomata.


Kövess a Facebookon és az Instagramon is!

Related Posts with Thumbnails